Svet

1

Gruevski tražio sastanak sa Bajdenom

Autor: MIM

Izvor: Beta

Gruevski tražio sastanak sa Bajdenom

Izvor: Foto: Wikipedia

Makedonska vlada je, kako prenose mediji, tražila da se Gruevski danas sastane sa Bajdemom kako bi razgovarali o sprovodjenju dogovora iz Pržina, o bezbedosnim, kao i o ostalim pitanjima.

Sastank Bajdena sa Gruevskim predvidjen je za kasnije večeras po srednejevropskom vremenu. Odmah nakon sastanka makedonski premijer bi trebalo da se vrati u Makedoniju.

Tu iznenadnu posetu Gruevskog Vašingtonu pojedini analitičari u Skoplju tumače kao znak da su Evropska unija i SAD usaglašeni oko sprovodjenja dogovora iz Pržina, kojim bi trebalo da se razreši duboka politička kriza u Makedoniji.

Kako bi proverili sprovodjenje dogovora iz Pržina u Skoplje su danas doputovali evroposlanici Ivo Vajgl, Rčard Hovit i Edvard Kukan, koji su bili prvi medjunarodni posrednici u pregovorima makedonskih stranaka oko rešavanja krize. Oni su održali odvojene sasanke sa predstavnicima stranaka potpisnica dogovora iz Pržina.

Dolazak u Skoplje je za petak kako bi sa potpisnicima dogovora razgovarao o njepovom sprovodjenju najavio i komesar EU za progovore za o proširenju Johanes Han.

Nezadovoljan sprovodjenjem dogovora rešavanju krze, koji je nazvan Pržino, Han je 22. decembra prošle godine poslao pismo četvorici lidera u kojem izražava zabrinutost zbog nerealizavanja dogovora i najavio da će u prvoj polovini januara doći u Skoplje.

Taj dogovor su 2. juna, uz posredovanje EU i SAD, nakon višemesečnog zaoštravanja političke krize i medjusobnog optuživanja opzicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i vladajuće VMRO DPMNE, potpisali lideri te dve stranke ; i dve najveće stranke Albanaca u Makedoniji (DUI i DPA).

Dogovor iz Pržina predvidja ; niz zakonskih i instiicionalnih promena, kao i da 100 dana pre izbora premijer Makedonije i lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski podnese odstavku kako bi bila formirana prelazna vlada, koja bi pripremila vanredne parlamentarne izbore. Prelazna vlada bi trebalo da bude formirana najkasnije 15. januara a vanredni parlamentarni izbori bi bili održani 24. aprila, kako je predvidjeno dogovorom.

Gruevski, koji se danas  ;nalazi u Vašingtonu gde bi sa potpredsednikom SAD Džozfom Bajdenom, prema makedonskim medijima, trebalo da razgovara o reformama u Makedoniji i demokratskim procesima, povećanju ekonomske saradnje i trgovinskih odnosa, bezbednosnim pitanjima i integraciji Makedonije u EU i NATO. Poseta SAD je, preko medija, najavljena pre dva dana, ; u subotu 9. januara.

Gruevski je prethodnih dana rekao da neće dati ostavku na mesto premijere, ako izbori ne budu 24. aprila i više puta optužio opziciju da se boji izbora i da radi na tome da do njih ne dodje.

Lider opzicione SDSM Zoran Zaev je juče rekao da če se sa evropskim poslancima razgovarati da li su postignutu svi uslovi za odavanje izbora i da če na osnovu analize potvrditi datum za održavanje izbora ii će biti odredjen novi datum. Opozicja odranije tvrdi da nisu ispunjeni predvidjeni rokovi iz dogovora iz Pržina. Dodao je da datum za izbore sam po sebi ne znači ništa ako ne garantuje da su postignuti svi uslovi za fer i demokratski proces.

Svaki detalj iz tog dogovora, istakao je Zaev, mora biti ispunjen da bi se oržali fer i demoratski izbori u Makedoniji.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Ivan

Mi smo jadni,ali sto su ovo Makedonci jadni.Mrze Srbe a siptari ce ih unistiti.