Dvanaest romana u užem izboru za NIN-ovu nagradu

U užem izboru za NIN-ovu nagradu su dve spisateljice, trojica dosadašnjih dobitnika, od kojih je jedan svojevremeno vratio nagradu, kao i nekoliko debitanata.

Božo Koprivica, predsednik žirija, članovi Mihajlo Pantić, Zoran Paunović, Tamara Krstić i Jasmina Vrbavac načinili su uži izbor od 12 romana koji idu u treći krug za prestižnu NIN-ovu nagradu.

Na tom spisku nalaze se tri romana prvenca: Vladimir Tabašević sa delom "Tiho teče Misisipi", Ljubomir Koraćević sa romanom "Lager", te Dejan Tiago-Stanković sa knjigom "Estoril".

Romani Milisava Savića, Svetislava Basare i Dragana Velikića proglašeni su najboljim delima 1991, 2006. i 2007, a Savić je među onim laureatima koji su nagradu vratili.

Tokom duge istorije ove nagrade dešavalo se nekoliko puta da su pisci bili više puta bude nagrađivani. Tako je Oskar Davičo dobio tri NIN-ove nagrade, dok su se dela Dobrice Ćosića i Živojina Pavlovića našla dva puta na vrhu. Neki stari dobitnici na izvestan način ulaze i u ovogodišnji uži izbor, ali kao književni likovi.

Autor: Blic
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.