FOTO: Opljačkan novosadski kolekcionar oružja

Nepoznati počinioci opljačkali su kolekcionara oružja i druge vojne opreme, Novosađanina Gordana Vasića i odneli za sada neutvrđenu količinu oružja.

Ovo je za 021 potvr i portparolka novosadske policije koja je istakla da je krađa prijavljena sinoć, te da policija trenutno radi na rasvetljavanju ovog krivičnog dela.

Prema rečima samog Gordana Vasića neki od najvrednijih eksponata koji nedostaju svakako su puškomitraljez MG-34, Colt Navy 1851, pištolj Zig Zag Mauser i automatska puška Thompson M1.

"Mnogi od nestalih predmeta za mene imaju i veliku sentimentalnu vrednost kao deo porodičnog nasleđa, jer su moji preci generacijama bili vojni oficiri još iz doba ratova protiv Turaka. Iz tog doba datiraju i dve ukradene američke puške: Peabody-Martini M -1873, koja je pravljena za tursku vojsku i Peabody-Lorenz M -1863/71, pravljena za srpsku vojsku. Praktično, te puške su se borile jedna protiv druge", objašnjava Gordan i napominje da su svi eksponati zakonski zavedeni u MUP-u i imaju svoje brojeve.

Gordan kaže da ga je preko Fejsbuka već kontaktiralo puno kolekcionara iz cele Srbije uz pitanje da li mu mogu nekako pomoći.

"Crno tržište antikvitetima je jako povezano sa kolekcionarima. Zato i mislim da će i deo moje kolekcije uskoro negde isplivati na površinu, pa da će moje kolege slučaj prijaviti policiji", priča on.

Inače, Gordan je pasionirani kolekcionar svih vrsta vojno–istorijskih predmeta napravljenih pre 1945. godine.

Među kolekcionarima na internetu poznat je kao "Timetraveler–Putnik kroz vreme". Sebe predstavlja i kao istoričara–amatera koji pokušava da razume kako su razmišljali narodi, ratnici i državnici u određenim periodima istorije.

Autor: Alo

Foto: Alo

  • Goran

    19.02.2016 15:06
    E Gordana, Gordana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti