19. februar  2016. 12.59  →  18.54 | Izvor: RTV (Tatjana Popović)

KI: Tužbe zbog neplaćenih računa

KIKINDA -

Javnom preduzeću Toplana u Kikindi, građani duguju 43 miliona dinara za utrošenu toplotnu energiju. Zbog sve lošije naplate usluga, nadležni u ovom preduzeću tokom februara poslali su više od 30 opomena, a ovih dana planiraju da tuže još 50 građana.

video icon

Osnov za ovakav vid sankcija jesu neplaćena dva računa, što u proseku iznosi oko 50.000 dinara.

Februar i mart su najteži meseci za poslovanje skoro svih javnih preduzeća koja imaju određene obaveze prema građanima. U JP Toplana oseti se manjak platežne moći građana iz prethodnog perioda, što se odrazilo na nešto veći broj neplaćenih računa za utrošenu toplotnu energiju.

racuni,grejanje

"Od prvog januara ove godine na snazi je novi princip među javnim preduzećima da svoje obaveze prema Elektroprivredi, Srbijagasu i ostalim državnim institucijama moraju da izmire odmah - zaključno sa prethodnim mesecom", kaže direktor Toplane Miroslav Čičulić.

"Građani su u ovom trenutku dužni 43 miliona dinara, dok tužbe prema njima iznose više od 25 miliona dinara. Podneli smo ovog meseca 31 opomenu, a danas ćemo proslediti još 50 tužbi. Osnov za opomenu jesu dva neplaćena računa, što u proseku iznosi oko 50.000 dinara", dodaje Čičulić.

Ovo preduzeće Srbijagasu duguje ukupno više od 250 miliona dinara, ali treba napomenuti da bi reprogramom duga, koji se uredno sprovodi, pomenuti iznos do juna trebalo znatno da bude smanjen. Ionako slabiji kućni budžet, građani su iskoristili da proslave praznike iz prethodnog perioda.

Toplana planira da od oktobra ove godine pređe na obračun preko kalorimetara, odnosno preko stvarno utrošene količine toplote. Zato u ovom preduzeću apeluju na sve predsednike skupština stanara da uredno dostave validne podatke o svojim članovima.

 

Tagovi
Srodne vesti