Povodom Dana maternjeg jezika, Zavod za ravnopravnost polova i Univerzitet u Novom Sadu – ACIMSI Centar za rodne studije promovisaće u subotu, 20. februara knjigu „Rodni identiteti i interkulturalnost: Kritička analiza afirmativnih mera na visokoškolskim institucijama u Srbiji 2000-2013.“ autorke dr Slavice Denić.

p { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; }p.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }p.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }p.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Promocija će biti održana u Centralnoj zgradi Univerziteta u Novom Sadu (čitaonica), dr Zorana Đinđića 1, od 12.00 do 13.30 časova.

U ime izdavača prisutnima će se obratiti Vesna Šijački, direktorka Zavoda za ravnopravnost polova, a o knjizi će govoriti recenzentkinje prof. dr Svenka Savić i dr Biljana Sikimić i autorka Slavica Denić.

Autorka knjige Slavica Denić iz ugla studija roda analizira rezultate Dekade Roma (2000-2013) u Republici Srbiji, sa posebnim osvrtom na rezultate afirmativne akcije u sistemu obrazovanja. Afirmativna akcija je analizirana kroz sve nivoe obrazovanja, a posebna pažnja je posvećena obrazovanju Roma i Romkinja u Pokrajini Vojvodini. Pored statističkih podataka, u studiji su korišćeni i rezultati dobijeni terenskim istraživanjem putem upitnika i intervjua kojim su bili obuhvaćeni koordinatori i koordinatorke za romska pitanja, pedagoški asistenti i asistentkinje, studenti i studentkinje, kao i zdravstvene medijatorke u Srbiji u periodu 2013-2014.

Rad Slavice Denić predstavlja značajan doprinos istraživanju socijalnog položaja Roma i Romkinja u savremenoj Srbiji, a budući da značajnu pažnju posvećuje položaju Romkinja u obrazovnom sistemu, ona je veoma dragocena i sa stanovišta studija roda.

Interdisciplinarni postdiplomski program Centra za rodne studije već 12 godina predstavlja nukleus širenja teorijskih ideja i metoda o potrebi promene akademske paradigme, a čiji je cilj stvaranje akademske elite za teorijsko promišljanje o rodnim pitanjima povezanim sa drugim komponentama identiteta (kao što su etnički, nacionalni, verski, seksualni i drugi). To je, za sada, jedini akademski program u Srbiji na osnovu kojeg se stiče zvanje master i doktor rodnih studija, a na osnovu akreditovanog master i doktorskog programa.

U okviru promocije knjige studentkinjama Škole romologije biće uručeni sertifikati.

Ovo je šesta knjiga iz edicije „Roza Luksemburg“ koju je Zavod za ravnopravnost polova posvetio doktorskim i master radovima na temu rodne ravnopravnosti sa ciljem da predstavi i afirmiše stručnjake i stručnjakinje koji/e se bave rodnim politikama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari