Pacijentkinje na ginekološki pregled u Domu zdravlja čekaju i do dva meseca

13:02:00 19.02.2016, Komentara: 0

Novi Sad - Ginekolog u novosadskom Domu zdravlja ima 13 minuta za jedan pregled, ukoliko svih osam sati radi bez pauze. Razlog toga je što svaki od njih ima oko 4.000 pacijentkinja, pa dnevno pregledaju po 35 ili 40 žena.

Pacijentkinje na ginekološki pregled u Domu zdravlja čekaju i do dva mesecaFoto: R. Getel / RAS Srbija

Zbog velikog broja pacijentkinja na prvi pregled se čeka i do dva meseca, pa se Novosađanke zbog toga odlučuju da idu kod privatnika i plate preglede koji su inače besplatni.

U novosadskom Domu zdravlja trenutno radi 18 ginekologa i pet lekara koji su na specijalizaciji. Dozvoljeno je da u ovoj službi bude zaposleno 25 ginekologa, a kako kažu u ovoj instituciji i za nekoliko više bi bilo posla.

Ljiljana Stanišić, načelnica Službe za zaštitu žena u novosadskom Domu zdravlja, kaže da to govori računica, ali i stanje na terenu.

"Primetan je stalan priliv novih pacijentkinja, ali se trenutno sprovodi plan racionalizacije u javnom sektoru, pa zapošljavanje nije moguće. Kod "popularnijih" lekara čeka se duže od mesec dana, ali ima i onih koji na red za prvi pregled mogu doći za nekoliko dana - kaže Stanišićeva.

Duže od mesec dana na ginekološke preglede žene čekaju i u ostalim gradovima Vojvodine.

Izvor: Blic


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
Vlažnost: 93%
Pritisak: 999.1 mb
Vetar: 1 m/s, SW
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?