Najnovije vesti
Kultura Vesti
Novosadski „Violinista na krovu“ u Beogradu, ČUDESNI SPEKTAKL na sceni Sava centra

Novosadski „Violinista na krovu“ u Beogradu, ČUDESNI SPEKTAKL na sceni Sava centra

Mjuzikl “Violinista na krovu”, scenski spektakl u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Novosadskog pozorišta/Ujvideki sinhaz, večeras (20) gostuje u Sava centru.

Mjuzikl Violinista na krovu 02 foto promo Foto: Promo
Mjuzikl Violinista na krovu 02 foto promo
Duhovito i potresno: Gordana Jošić Gajin (Golde) i Aron Balaž (Tejvje)
Foto: Promo
Duhovito i potresno: Gordana Jošić Gajin (Golde) i Aron Balaž (Tejvje)

Režiju proslavljenog komada (Džozef Stejn - Džeri Bok), duhovite i potresne priče u sjajnom muzičkom ruhu, potpisuje Atila Bereš, a nakon premijere u Novom Sadu, u maju prošle godine, reči hvale nije štedela ni publika ni kritika.

Između ostalog, isticano je izuzetno umetničko izvođenje (Aron Balaž, Emina Elor, Gordana Jošić Gajin, Agota Ferenc, Milovan Filipović...), snažan dramski ton u ushićujućem muzičkom ruhu, rediteljka postavka Bereša, koji je svom scenskom čitanju dodao dodatno opominjuću poruku.

- Kao mlad sam mislio da mi život određuje tradicija, pre deset godina - napredak, a danas ne znam, ali znam da se moram baviti tim pitanjima - kazao je reditelj.

Po rečima Arona Balaža, ne smemo zaboraviti da mi svojim radom, delanjem i postojanjem krojimo istoriju:

- Tradicijom se mora pažljivo rukovati. Ne zaboraviti šta si i odakle si, a ipak biti deo vremena u kojem živiš i stvaraš - to je umeće. Naša priča govori o tome da su u svemu tome najbitnije ljudska duša, savest, čistota.

Aron Balaž je Tejvje, njegovu suprugu Golde igra Gordana Jošić Gajin, Hodl i Perčik su Agota Ferenc i Nebojša Savić, Fruma Sara je Silvija Križan, baka Cajtel - Aleksandra Pleskonjić, Motl - Milovan Filipović, mesar Lazar - Igor Pavlović, ruski pevač - Ištvan Kereši, rabin i njegov sin - Atila Mađar i Milorad Kapor, prosjak - Zoltan Širmer, Cajtel i Have - Emina Elor i Judit Laslo... Tu su i članovi Baleta SNP, a muziku uživo izvodi čuveni Budapest klezmer bend.