Solana: Srbija mora u EU

Beta

19. 02. 2016. u 22:06

Sada imamo Hrvatsku u Evropskoj uniji, a Srbiju van nje, Nemačka je uvek favorizirala Hrvatsku zbog tradicionalnih odnosa i katoličanstva, a Srbija je zanemarivana

Солана: Србија мора у ЕУ

Havijer Solana

MADRID - Sada imamo Hrvatsku u Evropskoj uniji, a Srbiju van nje, Nemačka je uvek favorizirala Hrvatsku zbog tradicionalnih odnosa i katoličanstva, a Srbija je zanemarivana, izjavio je bivši generalni sekratar NATO Havijer Solana i istakao da "Srbija mora postati deo EU i ne želimo Srbiju preko koje bi Rusija ušla u Evropu“.

Bivši generalni sekretar NATO i nekadašnji visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije, španski socijalista Havijer Solana, rekao je da Hrvatska ima „užasnu, nacionalističku“ vlast, a da su što bolji odnosi Hrvatske i Srbije preduslov stabilnosti u tom delu Evrope, prenosi Hina.

„Međunarodna zajednica nije izgubila interesovanje za taj deo Evrope. Stabilnost se onde može osigurati jedino što boljim odnosima Hrvatske i Srbije ali Hrvatska ima užasnu, nacionalističku, patriotsku vlast koja nije daleko od one u Mađarskoj“, izjavio je sedamdesettrogodišnji Solana u Diplomatskoj školi u Madridu na konferenciji „Mišljenja o međunarodnoj situaciji“.

„Sada imamo Hrvatsku u EU, a Srbiju izvan nje. Nemačka je uvek favorizirala Hrvatsku zbog tradicionalnih odnosa i katoličanstva, a Srbija je zanemarivana. Srbija mora postati deo EU, ne želimo takvu Srbiju preko koje bi Rusija ušla u Evropu“, izjavio je Solana pred diplomatima iz brojnih zemalja.

Solana, član Socijalističke radničke stranke Španije (PSOE), bio je generalni sekretar NATO od 1995. do 1999. te visoki predstavnik za zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku EU od 1999. do 2009.

„Iz rata u bivšoj Jugoslaviji naučili smo da je potrebno preventivno delovati. Odgode su pogubne. Potrebno je biti sposoban uvesti policiju i sudije, a ne samo vojsku kako se ne bi lomile granice“, rekao je Solana koji je bio ministar spoljnih poslova Španije od 1992. do 1995.

„Sada u BiH imamo Republiku Srpsku te onaj drugi deo gđe žive Bošnjaci, Arapi i ostali“, dodao je Solana

On je rekao da su „bitke ukopane u srcima tamošnjih naroda“.

Španija je jedna od pet zemalja EU koja nije priznala Kosovo.

„Na Kosovu stvari nisu ispale dobro. Granica između Srbije i Kosova je nelegalna, no ipak je to granica, ali Srbija je spremna da razgovara. Takođe treba imati na umu i Albaniju koja je teška zemlja“, rekao je Solana.

„Treba da obnovimo odnose s Rusijom. Nije lako zaboraviti ono što je Rusija napravila s Krimom no trebamo obnoviti odnose“, rekao je Solana.

Kako je rekao „dobro je što Nemačka želi da razgovara o tome, ači je problem nova poljska vlada koja je teška i antiruska“, dodao je Solana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

Там'те за овам'те

20.02.2016. 11:35

@Milan - Увели нас Вучић и Николић у организацију чији је генерални секретар био он 1999, па нас, у знак захвалности приморава да уђемо и у ЕУ!

Neverovatno

20.02.2016. 11:30

Sada moramo u EU kao i Bugarska, da se ne bi okrenuli Rusiji i ostalim trzistima, a posle kad udjemo imacemo status jedne pacerske drzave. Ma sta kazete?! Narod Srbije ce odluciti na referendumu kojeg cekam od 1999 da li cemo da udjemo u EU i NATO! Socijalista a sedi u NATO-u, pa gde to ima?

fish'n'chips

20.02.2016. 12:10

Ne mozete zaboraviti sta se desilo sa Rusijom i Krimom, a Kosmet? "Veliki prijatelju" Srbije, cuti i gledaj, stize nova realnost.

kristalno jasno

20.02.2016. 13:18

Ne mogu nikako da shvatim da onaj ko je ubijao srpsku djecu i Srbe drži predavanje istim.Kakav je to mentalni sklop i koja je to bolesna psihologija.Da sam ja mjesto njega kad bi neko rekao Sbija gledao bih u crnu zemlju i molio da me primi pod uslovom da me poplava ne izbaci!

Jovanovic Tihomir

20.02.2016. 14:14

cùdna i nesvakidasnja situacijama dok je Solana bio n'a celu NATO pakta i sa 19. najvecih zemalja u evropi nemilosrdno bombardovali srbiju i bez Milosti bombardovali nasu srbiju à sada su kao na nasoj strani to podmuklo licemerstvo u takve ubice nam sada pomazu dà udjemo u evropu à grobovi nase dece vape za pravdom l

Мимо сваке логике

20.02.2016. 15:31

Сећам се 1999: "Југославија (Србија и Црна Гора) МОРА ДА СЕ ПОВИНУЈЕ"! Генерални секретар НАТО-а био је Хавијер Солана. Милошевић се уздао у тада слабу Русију и још слабијег Јељцина. Николић игнорише помоћ моћне Русије у реализацији Р1244 и одбија пружену руку најмоћнијег човека на планети! И један и други су направили по Србију катастрофалне грешке.

nenad mirkovic

20.02.2016. 15:32

kako svi uvek kad postanu bivsi i nevazni uvide pravu istinu...ali kasno marko na kosovo stize

Dacha

20.02.2016. 16:06

Da li je neko primetio da su u E U primljene samo drzave koje su bile u paktu sa Hitlerom : Bugarska, Rumunija, Hrvatska...Da li vam to nesto govori !?Da li nam treba takvo drustvo ???

Dr. za rock and roll

20.02.2016. 22:42

I to javno ko ono siroce. Za uvo i unuta ne moj da vas vidim sa rusima da se igrate. Plate bugarske plus okupacija nato setaju po ulicama u masinkama i kad kad neko popije metak u kafanskim tucama.

ŠAMPANJAC

21.02.2016. 00:57

Jel se neko seća koji je ono bio Šampanjac koji je Solana slavodobitno otvorio u znak Pobede NATO-pakta nad Srbijom 1999.????..i ne samo to..ima da mu sad svi zapevamo onu našu. šampanj ćemo otvoriti, otvoriti i popiti..a kad dođe onaj čas !! šampanj oboriće nas...ako nas ne obori nešta drugo "nevidljivo". koja export-import firma iz Uže Srbije će da uveze tu sortu šampanjaca pa da gucnemo jer smo se napokon otreznili od srpstva i postali srbijanci. !! ??

čiča

21.02.2016. 10:25

Ako već mora bilo bi dobro da i Srbija postavi odredjene uslove toj neonacističkoj tvorevini ,pa kad oni to ispune da vidimo da li da ulazimo ili da bežimo od te propasti