Fidži na udaru snažnog ciklona

Fidži je proglasio vanredno stanje jer se otočka pacifička nacija našla na udaru najjače oluje koja je zabilježena u toj zemlji.

Ciklon Winston ima snagu ekvivalentnu uraganu pete kategorije, gdje vjetar dostiže brzinu od 325 kilometara na sat.

Letovi su otkazani, a premijer je pozvao stanovnike da potraže utočište od oluje, za koju se očekuje da bude najsnažnija u historiji zemlje.

Nakon što je prošle sedmice pogodio vanjske otoke obližnjeg Tonga, ciklon Winston je dobio na zamahu u subotu, kada su vjetrovi puhali brzinom od 230 kilometara na sat, s naletima od 325 kilometara na sat, kad se počeo kretati ka Suvi, prijestolnici Fidžija.

Viši meteorolog Al Jazeere Richard Angwin je kazao da će Winston biti “najsnažnija zabilježena oluja koja je pogodila otočku naciju”.

“Svaki otok Fidžija će osjetiti utjecaj Winstona”, kazao je on.

Prema prognozama, ciklon Winston bi tokom noći trebao proći između dva glavna naseljena otoka.

Brojni domaći i međunarodni letovi su otkazani, a vlasti su pozvale0 stanovnike da osiguraju domove i da se ne kreću bez velike potrebe.

Premijer Voreqe Bainimarama je na Facebooku napisao da su evakuacijski centri otoka u funkciji i da je Vlada spremna da se nosi sa potencijalnom krizom.

“Kao nacija se suočavamo sa velikim izazovom”, napisao je on. “Moramo se držati zajedno i pomagati jedni drugima”.

On je kazao kako se brine da neki stanovnici u gradovima ne shvataju prijetnju dovoljno ozbiljno.

Američki Centar za upozorenja na tajfune je saopćio ranije da vjetrovi koje izaziva ciklon dostižu brzinu od 360 kilometara na sat.

Na Fidžiju živi gotovo 900.000 stanovnika.

Izvor: Al Jazeera i agencije