Премијер потврдио да су отети Срби убијени у Либији

Премијер Александар Вучић изјавио је да је званично потврђено да су двоје отетих српских држављана, Слађана Станковић и Јовица Степић, убијени у либијском граду Сабрати, у ваздушном удару

америчких снага које су бомбардовале положаје исламиста и других група блиских Исламској држави.

– Оно што је наша служба са стопроцентном сигурношћу могла да потврди јесте да су наши држављани у Либији страдали у ваздушном удару америчких снага. Сједињене Државе су бомбардовала положаје Исламске државе – навео је Вучић на конференцији за новинаре и упутио изразе најдубљег саучешћа породицама погинулих, додавши да ће њихова тела бити допремљена сутра у касним после подневним сатима. – Ово је тужан дан за нашу земљу.

Премијер је навео да је, према оперативним сазнањима, најодговорнији за киднаповање службеника српске Амбасаде у Триполију припадник породице Ахмеда Абашира, која се бави кријумчарењем и пребацивањем људи према Италији, и који није припадник ИД, али блиско сарађује са овом терористичком организацијом.Вучић је додао да је то била прва велика талачка криза, с којом се суочила Србија, да је српска служба поступала изузетно професионално, и да верује да би грађани Србије били ослобођени да нису убијени у америчком бомбардовању.

– Србија није никад директно преговарала с онима који су Србе отели – навео је премијер – али је држала ствари под контролом и недељно добијала доказе о здравствнеом стању двоје држављана. Истовремено, српска служба је сарађивала с руском, америчком и другим службама безбедности.

И  је, како је рекао, разговарао с америчким службама и они, по свему судећи, нису имали сазнања да се особе српске националности, али и још неколико странаца, који су такође страдали, налазе на локацији која је бомбардована.

– У сукобу других земаља, али и туђих интереса, као страшна колатерална штета, страдали су Срби, као и неки други – рекао је Вучић, додајући да су либијске снаге нудиле Србији заједничку акцију ослобађања, али да је процењено да би таква акција довела до много жртава. Вучић је указао да у Либији има 250 српских држављана које су власти молиле да напусте ту земљу и додао да се он залаже да се Амбасада у Триполију затвори, али ће се консултовати са МСП. Породицама погинулих држава ће помоћи колико може, најавио је Вучић и додао да је имао најтежи задатак да ту информацију саопшти породицама.

Одговарајући на наводе и оптужбе у појединим медијима да је за страдање двоје Срба у Либији одговорна власт у Србији, Вучић је рекао: Ако сам крив за америчко бомбардовање, прихватам. Премијер је указао нас то да је Београд о ослобађању двоје отетих држављана у Либији преговарао са различитим представницима крила либијских власти, а да се њихова отмица „извесно” није догодила случајно.

– Питање је само да ли су баш они били мета, ја бих рекао да не. Они су се случајно или грешком нашли у том аутомобилу, рекао је Вучић и указао на то да је само БИА имала његово одобрење да у потпуности руководи случајем отмице и да су тражени најбољи начини да се Степић и Станковићева ослободе. – Било је безброј посредника који су нудили свакојака чуда.

Премијер је поручио и да неће да дозволи да неко вређа припаднике службе безбедности, који су на овом случају радили даноноћно:

– Никада нисмо прошли тако да проблем не решимо. И ово смо били на путу да решимо, већ смо ослободили шесторо наших људи. И ове бисмо ослободили да није било америчких бомби.

Премијер је навео и да сваком може да постави питање, па и Американцима, да ли су знали ко се налази на локацији коју су бомбардовали.

– За сада смо добили незванични одговор од ЦИА, а ја чекам и званични одговор на то питање – закључио је премијер.

Он је рекао да није спреман да заоштрава и квари односе са САД, јер су нам они потребни као пријатељи и партнери, а не као непријатељи, те ће се зато понашати озбиљно и одговорно, у најбољем интересу Србије. Премијер је рекао да није тешко од САД направити непријатеље, али да „то неће вратити живот ни Слађе ни Јована”.

Пре Вучића у Влади се новинарима обратио шеф дипломатије Ивица Дачић, који је објаснио да је званични Београд у петак поподне обавештен да је у ваздушним ударима на град Сабрата настрадало више страних држављана, међу којима и двоје службеника српске амбасаде, навевши да је и Пентагон тада саопштио да су ваздушне снаге извршиле напад у Либији на циљеве који представљају претњу за САД. По Дачићевим речима, реч је о ваздушним нападима америчких авиона у којима је погинуло више од 40 људи, а највећи број настрадалих су Тунижани који се налазе у Либији. Мета је био камп за који се сумња да припада Исламској држави и „ту су били смештени страни држављани”.

Дачић је додао да ће Влада Србије тражити објашњење од либијских власти и САД, као и да ће Вашингтону бити послата нота. Шеф дипломатије је истакао и да српски држављани сигурно не би били убијени да није било бомбардовања, јер интерес отмичара није био да их ликвидирају. Он је, међутим, потврдио и да МСП и безбедносне службе Србије нису имале никакав контакт са отмичарима и да нису никад примиле било какве њихове захтеве, па ни евентуално оне финансијске природе, нити су о томе са било ким преговарали.

– Ми смо имали контакт само са либијским службама и МСП, као и са страним службама, нагласио је Дачић. и најавио комеморацију у министарству.

Подсетимо, прошле године је 8. новембра у Либији на колону возила у којој је био и амбасадор Србије у Либији Оливер Потежица отворена ватра а два су службеника амбасаде -  везиста Слађана Станковић и возач Јовица Степић –отета. Том приликом је рањен један либијски држављанин, а амбасадор није повређен. Отети држављани Србије налазили су се у другом аутомобилу.

Владимир Ђуричић

 

Пентагон: Нејасне околности погибије српских држављана
Представник за штампу америчког Пентагона Питер Кук изјавио је данас да су околности у којима је погинуло двоје српских држављана у Либији "нејасне".
"Ми смо видели извештаје да је двоје српских талаца убијено у Либији. У овом тренутку, ми немамо информације које указују да је њихова смрт резултат удара који су извеле америчке снаге на високог званичника Исламске државе и на камп за обуку ИСИЛ у Либији. Наше снаге су мотриле на овај камп недељама уочи операције и у време удара није било индиција да ту има присутних цивила", рекао је Кук.

"Иако околности њихове смрти остају нејасне, али ми упућујемо најдубље саучешће Влади Србије и породицама убијених. Ми ћемо поделити све информације које можемо са Владом Србије. Када спроводи операције, америчка војска предузима изузетно опсежне мере како би ограничила ризик цивилних губитака и у нашој кампањи против ИСИЛ-а наставићемо то да чинимо", наводи се у саопштењу Питера Кука, објављеном на сајту Пентагона.

Амерички званичници су навели да су унапред упозорили на ударе либијске власти, али нису прецизирали кога су контактирали, наводи Ројтерс.
Од 2014. Либија има две ривалске владе, једну у Триполију и другу која је добила међународно признање на истоку земље.

 

Саучешће Амбасаде САД

Амбасада САД изразила је дубоко саучеће породицама двоје отетих српских држављана, Слађане Станковић и Јовице Степића, који су трагично настрадали у Либији. „Након што је чуо извештаје медија, амбасадор Кајл Скат је разговарао са премијером Вучићем и министром спољних послова Дачићем, како би изразио своје дубоко жаљење и искрено саучешће америчког народа поводом овог трагичног губитка” наводи се у саопштењу Амбасаде САД. Истовремено се наводи и да су САД захвалне Србији на њеној посвећености као партнеру у Коалицији против ИД, која се бори против страхота међународног тероризма. „Наши напори су усмерени ка спасавању невиних живота, и дубоко жалимо за трагично преминулим службеницима Амбасаде Србије у Либији”, закључује се у саопштењу.

 

Београд урадио што је могао

Српске службе су урадиле све што су могле, али није било правих партнера за преговоре о отетим службеницима српске амбасаде, каже дипломата Душан Симеоновић. Бивши амбасадор Србије у Либији рекао је да је кривица за погибију отетих Срба на либијским службама и свима који су са те стране били укључени у процес. „У питању су безбедносне службе, али и паравојне формације, криминалне формације, који нису могли да буду прави партнери за преговоре”, каже Симеоновић. По њему, српске власти су говориле да би све могло да буде решено са позитивним исходом због обећања која „нису била релевантна”. „Међутим, са отмичарима није било директног контакта већ се све одвијало преко посредника. Очигледно да обећања која су стизала нису имала основа, већ су имали финансијски мотив”, рекао је амбасадор.

 

Идентификација на темељу фотографија

Погибија двоје отетих службеника амбасаде Србије у Либији у америчком ваздушном нападу на базу ИД је међу ударним вестима у бројним светским медијима. Светске агенције, међу којима су и британски Ројтерс, амерички АП и француски АФП, пренеле су вест под ознаком „хитно”, а о страдању српских службеника известиле су и регионалне агенције Хина и Фена. Ројтерс тако наводио да је градоначелник Сабрате Хусаин ал Тавади потврдио да су либијски званичници послали фотографије тела српским дипломатама на идентификацију, као и да је либијски јавни бранилац навео да је један од шесторо преживелих рањеника рекао тужилаштву да су у згради, која је погођена, били чланови Исламске државе који су недавно дошли у Либију на обуку како би потом извршили терористичке нападе у Тунису. Асошијетед прес, пак, наводи да је Либијска оружана група Специјалне снаге за одвраћања објавила на својој Фејсбук страници да су два тела довезена на аеродром Матига у Триполију.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести