Vejvoda: Balkan je oaza mira u odnosu na druge delove sveta

Stručnjak za međunarodne odnose Ivan Vejvoda ocenio je da na Balkanu postoje "ozbiljni izazovi", ali da se rat "neće vratiti" u region, koji je u poređenju sa drugim delovima sveta nazvao "oazom mira".

"U poređenju s drugim delovima sveta, Balkan je oaza mira. A razlog za to je postojanje Evropske unije i njene politike proširenja. To nas dovodi do druge konstatacije, bez obzira na sadašnju krizu, meka sila Evropske unije još je živa i delotvorna na zapadnom Balkanu", istakao je Vejvoda.

Kao najozbiljnije izazove u regionu on je naveo veoma nizak ekonomski rast, visoku stopu nezaposlenosti i stagnaciju ili opadanje životnog standarda, uporedo s kontinuiranim odlivom mozgova i nekoliko nerešenih regionalnih pitanja.

"Međutim, rat se neće vratiti na zapadni Balkan. Sukob devedesetih godina, koji je okončan 78-dnevnim bombardovanjem tadašnje SR Jugoslavije, suviše je prisutan u umovima političkih lidera i društvima koja su njime bila pogođena i platila tako ogromnu cenu. Niko ne želi da se ta vremena vrate, bez obzira na to kako zvuči unutrašnja politička retorika. Čak ni migrantska kriza neće dovesti do rata, iako ona svakako može da pojača zategnutost i stvori nove prepreke za proces integracije", ocenio je Vejvoda, viši potpredsednik nemačkog Maršalovog fonda SAD.

Prema rečima Vejvode, zapadni Balkan poslednji je neintegrisani deo Evrope, što je za EU nezavršen posao i ozbiljna provera njenog kredibiliteta.

"Ako Evropska unija nije u stanju da podstakne proces proširenja na zapadni Balkan, teško je zamisliti kako može da se suoči s drugim izazovima", naveo je Vejvoda za "Njuzvik".

Autor: Beta

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.