Читај ми!

Priština u plamenu, Kosovo bira predsednika

Kosovski parlament odlučivao je o izboru predsednika. Opozicija ponovo u više navrata bacila suzavac u skupštinskoj sali. Demonstranti bacali Molotovljeve koktele na policiju, koja je odgovorila suzavcem. Poslanici Liste "Srpska" prisustvovali sednici.

23.10 - Večeras mirno u Prištini. Ulice su raščišćene, a uklanjaju se i šatori koje je opozicija postavila pre nekoliko dana. 

21.00 - Dvanaest osoba povređeno u sukobima demonstranata i policije. 

20.00 - Hašim Tači izabran za novog kosovskog predsednika. 

19.20 - U toku je treći krug glasanja za predsednika Kosova. 

18.45 - Tači ni u drugom krugu nije osvojio dovoljno glasova. Biće održan i treći krug. 

18.10 - Na Molotovljeve koktele policija je odgovorila velikom količinom suzavca. Plato ispred skupštine je u magli. 

17.45 - Policija potisnula demonstrante ka hotelu "Grand". Gradom se kreće veliki broj kola Hitne pomoći.

17.35 - Propao prvi krug glasanja. Uskoro se očekuje drugi krug. 

17.00 - Pristalice opozicije okupljene u centru Prištine počele su da bacaju Molotovljeve koktele na policiju.

16.58 - Počeo prvi krug glasanja za izbor kosovskog predsednika.

16.40 - Zasedanje nastavljeno, pošto je opozicija napustila salu. U jednoj od skupštinskih klupa pronađena neaktvirana patrona suzavca.

16.19 - Skupštinsko obezbeđenje iznelo Albina Kurtija, Albuenu Hadžiu i Visara Imerija iz sale. Čoš četvoro opozicionih poslanika udaljeno sa sednice, javlja dopisnik RTS-a.

15.35 - Bačen još jedan suzavac, ponovo proglašena pauza. Poslanici opozicije ostali u sali.

14.15 - U kosovskom parlamentu ponovo aktiviran suzavac, prekinuta sednica parlamenta, javlja izveštač RTS-a. Zbog aktiviranja suzavca, policija je uhapsila Baljija Muharemaja, poslanika pokreta Samoopredeljenje.

12.40 - Nastavljena sednica kojoj prisustvuje 104 od 120 poslanika, javlja izveštač RTS-a. 

12.05 - Sa sat vremena zakašnjenja počela sednica kosovskog parlamenta, kojoj prisustvuju svi srpski poslanici i ministri, kao i poslanici opozicije. Predsedavajući Kadri Veseli proglasio je petnaestominutnu pauzu za potvrdu brojnog stanja.

11.50 - Nekoliko srpskih poslanika koji su ušli u salu za sednice – izašli su iz nje, javlja izveštač RTS-a.

11.20 - Kasni početak sednice. Nekoliko srpskih poslanika ušlo u salu. U salu ulaze i poslanici opozicije, javlja izveštač RTS-a. 

10.30 - Veliki broj pripadnika opozicije protestuje zbog mogućeg izbora Hašima Tačija za predsednika.

Pristalice opozicije i Hašima Tačija okupile su se, na odvojenim skupovima, u centru Prištine gde se održavala sednica parlamenta na kojoj se razmatrala kandidatura Tačija i Rafeta Rame za predsednika.

Ni u prvi ni u drugi krug glasanja nisu bili uspešni. U prvom krugu Tači je dobio 50 glasova poslanika, a potrebno je bilo 80 da bi bio izabran. Rama je dobio četiri, a 27 glasova bilo je nevažeće.

U drugom krugu ponovo nije bilo dovoljno glasova. Za Tačija je glasalo 64 poslanika, a Rama je osvojio dva glasa.

Posle ovih rezultata u treći krug glasanja otišla su oba kandidata. Tek nakon trećeg pokušaja, Tači je izabran za predsednika.

Sednica kosovskog parlamenta je bila prekinuta jer su poslanici Samoopredeljenja u dva navrata aktivirali suzavac. Za duži prekid zasedanja odgovoran je poslanik pokreta Samoopredeljenja Ismail Kurteši koji je aktivirao suzavac.

U tom trenutku predsednik skupštine Kadri Veselji obaveštavao je poslanike o isključenju šestoro poslanika opozicije.

Dok je Veselji tražio od poslanika da se dobrovoljno udalje iz sale i dok su poslanici opozicije zbog toga negodovali lupanjem u stolove, Kurteši je ponovo aktivirao suzavac.

Predsednik parlamenta je zatim objasnio procedure izbora predsednika Kosova da bi nakon toga ponovo dao pauzu.

Sa sednice su isključeni poslanici Samoopredeljenja Ismail Kurteši i Faton Topali i poslanici Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Teuta Hađiju, Tima Kadriju, Palja Ljekaj i Balji Muharemi.

Nakon što je opozicija u potpunosti napustila salu, unutra je ostao samo Iljir Deda iz Samoopredeljenja, koji je član komisije koja je brojala glasove za izbor predsednika.

U skupštinskoj klupi pronađena je i neaktviirana patrona suzavca. 

Policija je potom privela poslanika Muharemija koji je medijima rekao da je aktivirao suzavac.

Sednicu je obeležila rasprava i međusobno optuživanje poslanika opozicije i vlasti oko toga da li Tači ima pravo na predsedničku funkciju.

Lider Samoopredeljenja Visar Imeri je za skupštinskom govornicom rekao da Hašim Tači nije mogao da se kandiduje za predsednika "dok nije dobio blagoslov Aleksandra Vučića", javlja izveštač RTS-a.

Šef Inicijative za Kosovo Fatmir Limaj poručio je da sa nastavkom izbora predsednika Kosovo ulazi u još veću krizu.

"Hašim Tači je prekršio Ustav i on će biti nagrađen za to", rekao je Limaj.

Poslanici Liste "Srpska" odlučili su da prisustvuju sednici, čiji je početak kasnio oko sat vremena.

Inače, bez podrške srpskih poslanika, bilo glasanjem ili samo njihovim prisustvom u sali zbog kvoruma, nemoguće je izabrati novog predsednika Kosova.

Šef poslaničke grupe Liste "Srpska" je ranije za RTS rekao da će odluka zavisiti od toga da li će biti ispunjeni njihovi uslovi, i to uz međunarodnu garanciju.

Ovo je bila već 10. sednica kosovskog parlamenta koja je bila prekidana zbog suzavca.

Dok se u skupštinskoj sali vodila žestoka rasprava, na ulicama Prištine bilo je nemira, kao i sukoba policije i demonstranata koji se protive izboru Tačija za predsednika Kosova.

Oko zgrade skupštine i širom Prištine bile su raspoređene jake policijske snage. Prema navodima prištinskih portala, na krovovima oko zgrade parlamenta raspoređeni su bili snajperisti. 

Između dve i tri hiljade demonstranata uzvikivalo je parole protiv Tačija, a uzvici, skandiranje i vuvuzele čule su se i u zgradi parlamenta.

Došlo je i do sukoba između policije i demonstranata, koji su bacali Molotovljeve koktele na policiju, koja je odgovorila velikom količinom suzavca.

Specijalci su, zatim, potisnuli demonstrante do hotela "Grand", gde su pristalice opozicije kampovale poslednja tri dana zahtevajući ostavku vlade Ise Mustafe.

Direktor urgentnog centra KBC Kosova Basri Ljenjani rekao je da je tokom sukoba sa policijom u Prištini povređeno 12 osoba, od toga 11 pripadnika kosovske policije.

Ljenjani je na konferenciji za novinare rekao da se radi o lakšim povredama od suzavca i udaraca kamenjem.

Među povređenima je i jedan kamerman, rekao je Ljenjani, dok od demonstranata niko do sada nije zatražio lekarsku pomoć.

Inače, kosovski predsednik mora da bude izabran do 6. marta, u suprotnom će biti raspisani vanredni parlamentarni izbori.

Za izbor predsednika Kosova prema Ustavu i Poslovniku o radu Skupštine u prva dva kruga je potrebno da kandidat dobije najmanje 80 glasova poslanika, što je dvotrećinska većina ukupnog broja poslanika.

U trećem krugu predsednik je izabran ako za njega glasa 61 poslanik, što je prosta većina od 120 poslanika koliko ima Skupština Kosova.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво