Држава обећава правду за пола милиона запослених

– Тренутно стање у систему плата у јавном сектору је неодрживо – оценила је у парламенту Србије министарка за државну управу и локалну самоуправу Кори Удовички. Реч је, како је упозорила, о прегломазном систему

 с 2.200 радних места, 70 различитих основа за накнаду, више од десет основица и више од 900 коефицијената, с великим бројем закона и подзаконских аката, који регулишу плате у 10.000 буџетских институција. Министарка је навела да је Влада приступила темељној реформи да би створила транспарентнији и правичнији систем, да би плата за исте послове унутар система била једнака, а да, ако има разлике, за то постоје јасни разлози, везани за услове рада. Подвукла је и да ће се новоусвојена законска решења односити на статус око 500.000 запослених.

Како је објаснила Кори Удовички, од низа с 50 платних разреда прешло се на матрицу од 13 платних група с по десетак платних разреда у сваком.
Појаснила је да „плата остаје иста, основица остаје иста за све, а само се коефицијенти рачунски мењају да би били упоредиви и да би множењем с том једном истом основицом дали исту плату коју запослени имају данас“.

Законом се, како је навела, уводи и систем напредовања кроз платне разреде вредновањем резултата рада, који сада не постоји у већем делу система. Оценила је да је тај закон велики корак напред ка ефикаснијој управи.И поред апела министарке, опозиција је најавила да неће подржати закон. Протпаролка ДС-а Александра Јерков очекује да ће Влада таквим решењима унети још већу неправду везано за плате у јавном сектору.

По речима шефа посланика СДС-а Марка Ђуришића, та странка неће подржати закон, који је, како је подсетио, био најављиван за првих 100 дана рада Владе, а требало је да прође 700 дана да би дошао на дневни ред. И он негодује што су из система плата изостављена јавна предузећа, НБС и јавни медијски сервиси. Он је истакао и да би разумео брзину којом је заказано ово заседање, да је на дневном реду, рецимо, избор новог министра одбране јер је „председник Србије противуставно пренео своје овлашћење на неког да командује Војском у миру и рату“.

– Левица Србије неће подржати закон о платама у јавном сектору јер се доноси у невреме и на брзину – казао је председник те странке Борислав Стефановић. – Закон и даље ван контроле и ван система држи јавна предузећа као златну јабуку овог режима, која им служи за отимање новца из државног буџета.
– Нова странка неће гласати за закон, већ је припремила амандмане којим се предлаже брисање свих чланова тог прописа – саопштио је лидер партије Зоран Живковић, оптужујући власт да жели да „подвали грађанима Србије“. 

С. Станковић
 

Удовички: Кориговање плата од 2017. године

Кори Удовички је нагласила да је пред новом владом одговоран и тежак задатак да се закон примени и спроведе кроз доношење посебних закона, који ће уредити плате запослених у јавним службама, школству, здравству, социјалној заштити, органима АП и јединицама локалне самоуправе, у јавним агенцијама и организацијама чији је оснивач Република, АПВ или локал. То ће важити и за посебне делове јавног сектора, попут полиције и Војске. Истакла је и да ће кориговање плата зависити од буyетских могућности, а спроводиће се од 2017. године

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести