Prekid vatre u Siriji, nastavak pregovora 7. marta

Prekid vatre uz posredovanje SAD i Rusije stupio je na snagu u Siriji ali su iz tog primirja izuzeti džihadisti iz Islamske države i sirijsklog ogranka Al Kaide, javile su svetske agencije.
Istovremeno, izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura zakazao je nastavak mirovnih pregovora o Siriji 7. marta, ali uz uslov da se poštuje prekid vatre i da humanitarna pomoć stigne u gradovima pod opsadom.Odmah posle izlaganja De Misture u sedištu UN, Savet bezbednosti UN jednoglasno je usvojio rezoluciju u kojoj se podržava "prekid neprijateljstava".
 
U rezoluciji se izražava podrška međunarodnim grupama da "ubrzaju hitno dostavljanje humanitarne pomoći" u Siriji, posebno opkoljenim oblastima u kojim se nalaze stotine hiljada ljudi. Sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava saopštila je ranije danas da će prekid vatre biti primenjen u većini predgrađa Damaska, u južnoj provinciji Dera, severnom delu centralne provincije Homs, provinciji Alep i na neki manjim delovima zapadno od grada Alep.
 
Francuski analitičar i stručnjak za Siriju Fabris Balanš izjavio je da će prekid vatre obuhvatiti samo oko nekoliko odsto sirijske teritorije, pošto džihadisti kontrolišu više od polovine sirijske teritorije.
 
Očekuje se da će sukobi biti nastavljeni na područjima pod kontrolom džihadistia, u provincijama Deir Ezor na istoku, Raka na severu i Idleb na severozapadu. Primirje se neće odnositi ni na provinciju Kunetra na jugu, u blizini Golanske visoravni gde se takođe nalaze džihadističke grupe.
 
Autor: agencije

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Rusija proteruje diplomatu Moldavije

Zvanična Moskva odlučila je da na nedavno proterivanje zaposlenog u ruskoj ambasadi u Moldaviji odgovori uzvratnom merom i protera zaposlenog u ambasadi Moldavije u Moskvi.