07. mart  2016. 08.44  →  23.38 | Izvor: RTV, Beta, Tanjug, FoNet

Vanredno stanje u 11 opština, 59 evakuisanih

ČAČAK, BAJINA BAŠTA, POŽEGA -

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Sektora za vanredne situacije evakuisali su 59 osoba iz domaćinstava ugroženih poplavama a vanredno stanje proglašeno je u 11 opština, saopštio je MUP.

video icon

U Lučanima je evakuisano 28 osoba, u Čačku 16, u Gornjem Milanovcu sedam, u Priboju pet, a u Novom Pazaru tri osobe.

Tokom noći pripadnici vatrogasno spasilačkih jedinica bili su angažovani na teritorijama opština Užice, Kosjerić, Arilje, Priboj, Čačak, Lučani i Gornji Milanovac, a aktivnosti su nastavljene i tokom današnjeg dana.

Vanredna situacija na teritoriji Republike Srbije trenutno je proglašena na teritorijama opština Čačak, Arilje, Lučani, Topola, Požega, Ivanjica, Bajina Bašta, Kraljevo, Raška, Novi Pazar i Ljig, navodi se u saopštenju.

Puzović: Vode više nego u maju 2014.

Direktor preduzeća Srbijavode Goran Puzović izjavio je danas u Čačku da je na tom području tokom nedelje i protekli noći palo 70-80 litara kiše po metru kvadratnom, što je više u odnosu na maj 2014.

"Ono što predstavlja problem je pitanje da li će se ovaj talas vratiti u ovaj deo Srbije", rekao je Puzović u izjavi Tanjugu.

On je dodao da je tokom noći bilo intervencija u Užicu i da je ovaj grad trenutno bezbedan.

"Arilje, Požega, Lučani i Čačak to su najkritičnija mesta jer 15-16 sati kiša nije stala", naglasio je Puzović.

Sektor za vanredne situacije MUP naložio je pojačan rad operativnih centara i intenzivno izveštavanje Republičkog centra za obaveštavanje, na delovima teritorija gde su prognozirane veće količine padavina. Stavljeni su u pripravnost Specijalistički timovi za spasavanje i rad na vodi i Specijalizovane jedinice civilne zaštite za spasavanje na vodi i pod vodom.

Pripadnici Vatrogasno spasilačkih jedinica Čačak, Kragujevac, Niški i Kraljevački tim za spasavanje i rad na vodi dežuraju na terenu, a intenzivno se prati i nivo Zapadne Morave.

Na teritoriji Opštine Gornji Milanovac se preduzimaju i sprovode sve mere u skladu sa Operativnim planom odbrane od poplava, dodaje MUP

Na ugroženom području u Čačku trenutno je angažovano 48 vatrogasaca, 14 vozila, jedan čamac i osam pumpi, kao i 20 pripadnika specijalističkih timova, pet vozila, sedam čamaca i četiri pripadnika Uprave za Vatrogasno spasilačke jedinice sa dva vozila.

Na putu do lica mesta trenutno je angažovano 15 pripadnika specijalističkih timova, četiri vozila i pet čamaca.

Iz Kraljeva u Čačak upućen je 71 pripadnik žandarmerije.

Kako navodi MUP, u Opštini Lučani, na relaciji Đerađ - Lučani, Beogradski tim za spasavanje i rad na vodi non stop obilazi lokaciju i popisuje stanovništvo koje ne želi da se evakuiše kako bi im bila dostavljena hrana koju je obezbedio Crveni Krst.

Bez struje više od 1.500 potrošača u Novoj Varoši

Više od 1.500 potrošača u Novoj Varoši danas je bez struje zbog toga što je van sistema više od 30 trafostanica, rekao je agenciji Beta načelnik Štaba za vanredne situacije u tom gradu Radivoje Bujišić.

On je naveo i da su jaka kiša i sneg izazvali prekide saobraćaja na više lokalnih putnih pravaca.

Bujišić je dodao i se pojavilo i nekoliko klizišta, posebno u Negbini i Draževićima.

Beogradski tim evakuisao je četiri osobe. U mestu Dljin Novosadski tim za spasavanje i rad na vodi, vrši redovne obilaske terena.

Na teritoriji opštine Lučani zbog izlivanja reke Bjelice poplavljeno je oko 70 domaćinstava.

Na čitavoj teritoriji opštine Arilje zbog izlivanja Moravice i Rzava proglašena je vanredna situacija a u oko 100 domaćinstava voda je ušla u podrume.

Na šest lokacija gde su ugroženi stambeni objekti, upućeno je 500 džakova i pesak. Još 1.000 džakova je naručeno i stići će u toku popodneva, navodi se u saopštenju.

U selu Milatkovice u opštini Raška, kako se dodaje, reka Raška probila je nasip i poplavila 20 dvorišta. Nema ugroženog stanovništva.

U naselju Luka u Priboju, u toku noći aktiviralo se klizište, a iz jednog domaćinstva evakuisano je pet osoba.

U Mesnoj zajednici Poljane, u Obrenovcu došlo je do izlivanja Kolubare. Saobraćaj je u prekidu. Za sada nema ugroženih domaćinstava. Na licu mesta su pripadnici Vatrogasno spasilačke jedinice Obrenovac, vatrogasci-spasioci i čamci.

U Novom Pazaru evakuisane su tri osobe, na samoj obali reke Jošanice.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova zajedno sa ostalim nadležnim službama neprekidno prate stanje na terenu, napominje MUP.

Najteže u Lučanima, padavine se premeštaju ka jugu

Direktor preduzeća "Srbijavode" Goran Puzović izjavio je večeras da je zbog poplava trenutno najteža situacija u Lučanima, gde je nivo Bjelice viši u odnosu na maj 2014. godine, i voda ne može da se ulije u Zapadnu Moravu čiji je nivo takođe visok.

"Očekuje se u toku večeri i noći lagana stagnacija i opadanje nivoa Bjelice u Lučanima", rekao je Tanjugu Puzović i dodao da se oblaci premeštaju prema centralnoj i južnoj Srbiji, gde se očekuju padavine i lagani porasti svih vodotokova.

On je dodao da, iako je kompletno korito Bjelice očišćeno i rađeno, "voda je sada veća u odnosu na maj 2014. godine za 60 santimetara - to vam govori kakva se vodena stihija sručila na Lučane".

Prema njegovim rečima, što se tiče Čačka, Čemernica se vratila lagano u svoje korito i trenutno se ispumpava voda iz 30 - tak kuća koje su bile poplavljene i pomoćnih prostorija koje su bile ugrožene.

"Zapadna Morava još raste u zoni Čačka. Trenutno se postavljaju nasipi u zoni puta prema Lučanima i Užicu. Očekujemo da će Morava još da raste u ovom delu, lagano, još nekoliko sati, i tu se preduzimaju sve operativne mere da se brani grad", rekao je Puzović.

On je istakao i da je uzvodni deo, odnosno da su slivovi Đetinje, Skrapeža, Moravice i Rzava u opadanju.

"Oblačni front se premestio prema centralnoj i južnoj Srbiji gde se očekuju padavine i lagani porasti svih vodotoka u centralnoj Srbiji, a u zavisnosti od količina padavina i na Južnoj i Velikoj Moravi", rekao je Puzović.

Marić: Najvažnije - nema žrtava, ali nismo mirni

Prva žrtva poplava na Kosovu, utopio se muškarac kod Đakovice

Prva žrtva poplava koje su danas pogodile više kosovskih opština je Jak Tahiri (76) iz sela Dol u opštini Đakovica, potvrdio je portparol te opštine Alji Tafaršiku.

 Prema njegovim rečima, Tahiri se utopio oko 13 časova u đakovičkom selu Kušavec nakon što je prilikom pokušaja prelaska nabujalog potoka, pao sa mosta.

 Poplave su pogodile i druge gradove na Kosovu pa tako škole u Peći danas nisu radile zbog visokog vodostaja reka i plavljenja gradskih ulica.

Najvažnije je da u novim poplavama niko nije izgubio život, ali do 11. marta, do kada se očekuju padavine, nećemo biti mirni, izjavio je danas načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

Marić je za B92 rekao da je došlo do smirivanja situacije u mestu Konjevići.

"Vodostaj je opao za 80 centimetara, kad se steknu uslovi, krenućemo sa ispumpavanjem vode. U Konjevićima je bilo ugroženo 150 domaćinstava, evakuisano je 27 ljudi. U Lučanima je 70 domaćinstava pod vodom, oko dvadesetak ljudi je evakuisano. Niko nije izgubio život, to je najvažnije", kazao je Marić.

"Po našim informacijama, ovako će se nastaviti do 11. marta. To govori da moramo da budemo u potpunom stanju pripravnosti, MUP, Vojska Srbije, Ministarstvo odbrane, dok talas ne prođe. Videćemo, zasad je situacija koliko-toliko pod kontrolom, ali nema mesta opuštanju, vojska dolazi u ugrožena područja, mi ćemo biti tu dok je potrebno", dodao je Marić.

Marić je naveo da su opštinski štabovi dobro shvatili upozorenja, ali da je palo 80 litara vode po kvadratnom metru, a ne 40 ili 50, kako je bilo najavljeno.

"Imam utisak da se donekle radi, dinamika nije na onom nivou na kom bismo voleli da bude, često je to u vezi sa finansijskim sredstvima i to je priča koja traje dugo. Ne bih upućivao reči smirivanja dok ne prođe 11. mart i dok se ne isprate sve padavine nećemo biti mirni", zaključio je Marić.

I vojska se angažuje u poplavljenim područjima

Ministar odbrane Zoran Đorđević doneo je danas odluku o angažovanju pripadnika Vojske Srbije na pružanju pomoći nadležnim organima lokalne samouprave u poplavljenim područjima i podršci Ministarstvu unutrašnjih poslova-Sektoru za vanredne situacije.

Kako se navodi u saopštenju, Đorđević je odluku doneo po ovlašćenju predsednika Republike Tomislava Nikolića i preporuke Vlade za angažovanje raspoloživih kapaciteta.

Pripadnici Vojske Srbije angažovani su u Lučanima, Čačku, Novom Pazaru i Gornjem Milanovcu. Kako se dodaje, u svim mestima gde je proglašena vanredna situacija, u okviru kriznih štabova nalaze se i pripadnici Vojske Srbije koji prate situaciju na terenu i koordiniraju aktivnosti.

Kraljevo: Zbog izlivanja Zapadne Morave počela evakuacija

Sa teritorije četiri mesne zajednice na području Kraljeva večeras je počela evakuacija meštana zbog izlivanja reke Zapadna Morava a pripadnici lokalnog Odeljenja za vanredne situacije su neprestano na terenu kako bi reagovali gde god je to potrebno.

"U Grdici, Oplanićima, Adranima i Obrvi, večeras je počela evakuacija stanovništva čija su domaćinstva najugroženija izlivanjem Zapadne Morave", rekao je Beti načelnik Odeljenja za vanredne situacije grada Kraljeva, Radoica Kočović.

On je rekao da su najugroženija domaćinstva u Grdici kod Ade, kao i "da su se meštani već sami iselili iz pet kuća kojima preti poplava od izlivanja Zapadne Morave čiji je vodostaj i dalje u porastu.Najava da će biti još padavina ukazuje i na to da ćemo noćas imati još problema sa Zapadnom Moravom i Ibrom", rekao je Kočović, dodavši da su sve ekipe Odeljenja za vanredne situacije na terenu i da su spremne da reaguju u slučaju potrebe.

Gradski štab za vanredne situacije, izdao je naredbu za evakuaciju stanovništva, pokretne imovine i životinja sa teritorija mesnih zajednica ugroženih poplavama.

Izlila se Jasenica, prekid saobraćaja kod Natalinci - Rača

Zbog izlivanja reke Jasenice u prekidu je saobraćaj na deonici Natalnici - Rača, saopštili su večeras Putevi Srbije.

Kako se navodi, na terenu je postavljena odgovarajuća saobraćajna signalizacija.

RHMZ: Porast vodostaja na više reka

Zapadna Morava kod Čačka u stagnaciji

Nivo Zapadne Morave je već nekoliko sati u stagnaciji, izjavila je večeras za načelnica štaba za vanredne situacije u Čačku Bojana Ikodinović, dodajući da su to podaci iz Hidroelektrane u Međuvršju.

Prema njenim rečima, tokom večeri su četiri osobe evakuisane u naselju Parmenac.

Zbog izlivanja Zapadne Morave, delimično je obustavljen saobraćaj u Parmencu, na magistralnom putu Čačak - Požega.


 

               

Na Savi kod Jamene, Sremske Mitrovice i Beograda vodostaji će u naredna dva dana prevazići granicu redovne odbrane od poplava, a kod Šapca granicu vanredne odbrane od poplava, upozorio je danas Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

Na Zapadnoj i Južnoj Moravi sa pritokama, na Mlavi, Peku, Timku, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru i Resavi "vodostaji će do 9. marta biti u umerenom i većem porastu sa prevazilaženjem upozoravajućih nivoa", naveo je RHMZ u upozorenju na svom sajtu.

Narednih dana na Dunavu od Slankamena do Smedereva "vodostaji će se kretati iznad i oko granice redovne odbrane od poplava"

Na Drini i Limu, kao i na banatskim vodotokovim vodostaji će do 9. marta biti u umerenom i većem porastu sa mogućnošću prevazilaženja upozoravajućih nivoa, navodi se u upozorenju koje važi do sutra u 13 sati.

Kraljevo:Evakuacija građana iz više naselja zbog poplava

Iz kraljevačkih naselja Grdica, Oplanici, Adrani i Obrva u toku je evakuacija građana zbog ugroženosti od poplava, javio je večeras RTS.

Pored opštine Kraljevo, vanredna situacija je proglašena još u 10 opština - Čačak, Arilje, Lučani, Topola, Požega, Ivanjica, Bajina Bašta, Raška, Novi Pazar i Ljig.

Vanredna situacija je proglašena zbog obilnih padavina koje su počele juče.

Tagovi
Broj komentara: 17

Vojvodjanin  07. 03. 2016. | 10:13
Te sve nesrece su pocele da se desavaju cim je SNS-dosao na vlasi , prvo alfatoksin da se potruje narod pa otrovna i zagadjena voda za pice pa poplave i sve najgore se desava , ako nedaj boze da pobede na prevaru SNS-ovci onda planirajte da gradite kuce na vodi kao splavove !
Raush  07. 03. 2016. | 11:03
@Vojvodjanin SNS je kriv za poplave ? Nisam zaslepljen nicijom politikom ali od ove izjave gluplju davno nisam cuo .
19
22
kosmar  07. 03. 2016. | 11:10
Dok su okolne zemlje gradile nasipe nasi politicari su punili dzepove .
Savva bg  08. 03. 2016. | 00:03
@kosmar ...i racune u svajcarskoj, u s, fr, itd ? Kao odu turisticki ili u posetu npr tetki'' od babe ... u Svajcarsku npr, pa otvore racune ? :P
3
1
teror  07. 03. 2016. | 11:12
Dragi citaoci mene je uzasna sramota kako nam dobro ide .
Raush  07. 03. 2016. | 11:32
Jos jedan razlog da se ozbiljno razmisali za projekat plovni kanal Dunav - Morava - Vardar - Egejsko More.Ovo bi bilo fantasticno i za Srbiju , i za Makedoniju a i za Grcku.
Novisad  07. 03. 2016. | 15:52
@Raush možda bolje da se ispita veljina gradnja puteva a ne održavanje obala i reka pa ga malo uhapsiti i oduzeti imovinu, a sada imamju asfaltirane puteve pa tamo neka kampuju.
14
4
Ggg  07. 03. 2016. | 17:24
@Raush Svakako! Odmah zatim da se pokrene i srpski svemirski program! Koristi za Srbiju i region su očigledne. Da ne nabrajam sad. Baš kao i taj kanal, ovo je vrlo moguća ideja. Smeju se samo budale!
9
3
Salajka  07. 03. 2016. | 14:04
To je Vučić plesao dodole i prizivao kišu. Umesto Gospodnjih, danas imamo Izborne godine, a svaka zbog Vučićeve promocije mora da ima barem jednu čestitu nepogodu. Feketić i sneg u Vojvodini su ga ove Godine Izborne izneverili, ali poslužiće i polava... čisto da ljudi u Srbiji ne kažu kako samo nas Vojvođane spasava i vadi iz... i snega. Naravno, slabost i neorganizovanost države se pokazala i 2005. u onom, nekada lepom, mestu kojem ne želim da napišem ili izgovorim ime, ali je razlika u tome što se onda baš niko tome nije radovao niti je na tome politički profitirao. Ja tim ljudima želim svu sreću, trebaće im, baš kao i svima nama sa ovima.
Neobavesteni  07. 03. 2016. | 15:27
nesto smo opet iznenadjeni
Ggg  07. 03. 2016. | 17:25
Jesu i ovo hiljadugodišnje poplave?
Miliidrag bg  07. 03. 2016. | 17:55
Kad pare nisu otisle gde treba i gde su namenjene ?
:P Nasipi... ciscenje kanala itd ?
Pedja  07. 03. 2016. | 17:58
U nasipe je u poslednjih 35 godina ulagano jedino u periodu od 2001. do 2008. godine, i to uglavnom u Vojvodini. U preostalim periodima nije uložen ni dinar. Nesposobnost vladajuće stranke je eskalirala u poplavama 2014. godine a sada se ponavlja - stalno ih sve iznenađuje, ne preduzimaju se ni najosnovnije mere, užas. Reč je o ljudima, počev od Vučića pa nadole, kojima bi bio nesaglediv rizik poveriti upravljanje zemljoradničkom zadrugom a kamoli državom.
novi sad NS   07. 03. 2016. | 20:01
Kosmar@ Bravo kratko pa jasno 100% si u pravu
novi sad NS   07. 03. 2016. | 20:08
Meni je jako zao one porodice koje su poplavlene.Ali imate sansu u Aprilu su izbori pa ponovo glasajte za ove koji su sada na vlasti sa Vucicem i budete sigurno da vas isto cekao i narednih godina Vucicu je vaznije Beograd na vodi nego vase poplavlene kuce
markoCh  07. 03. 2016. | 23:57
pomoce im marko, posle ...
Drug Tito  08. 03. 2016. | 07:09
Vecina nasipa u Vojvodini uradjena je za vreme "neprijatelja" srpskog naroda Tita i u vreme kada je ova drzava bila ugledna u svetu. Vecina ih i danas odoleva iako se slabo odrzavaju. Hvala Tito.