Ekonomija

0

Antić: Vlada će uskoro imenovati vršioca dužnosti direktora EPS-a

Autor: VV

Izvor: Beta

Antić: Vlada će uskoro imenovati vršioca dužnosti direktora EPS-a

Izvor: Foto: Tanjug / Oksana Toskić

On je na obeležavanju 46 godina od početka rada prvog bloka u Termoelektrani Nikola Tesla u Obrenovcu kazao da će u narednih nekoliko dana u Vladi Srbije biti obavljene konsultacije i da će u kratkom roku biti imenovan vršilac dužnosti direktora EPS-a.

"Direktor EPS-a će biti imenovan na konkursu i očekujem to u drugoj polovini godine", kazao je Antić.

Dodao je da EPS "apsolutno funkcioniše stabilno" i da su svi proizvodni procesi u potpunosti usaglašeni, kao i da svako u EPS-u u domenu svojih nadležnosti obavlja posao.

Vlada Srbije smenila je u petak direktora EPS-a Aleksandra Obradovića.

 

EPS najveća vrednost koju Srbija ima

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da je Elektroprivreda Srbije (EPS) najznačajniji sistem ukupne privrede i najveća vrednost koju Srbija poseduje.

On je na obeležavanju 46 godina od početka rada prvog bloka u Termoelektrani Nikola Tesla (TENT) u Obrenovcu kazao da se kroz istoriju EPS-a vidi ukupan razvoj i napredak Srbije.

"Kako se Srbija razvijala vidimo kroz podatak da je Termoelektrana (TE) Kolubara 1956. proizvodila sa manje od 200 megavata trećinu srpske struje, a TENT danas sa 2.800 megavata nesto više od polovine struje. Definitivno EPS je bio motor tog razvoja, jer je razvijajući sebe razvijao i čitavu mrežu kooperanata, sa kojima sarađuje obezbeđujući energente, koji su osnovni preduslov za razvoj elektroprivrede", kazao je Antić.

On je potsetio da je u decembru 2015. TENT proizveo električne energije za oko 100 miliona evra, a u celoj istoriji za oko 30 milijardi evra.

Izvršni direktor za proizvodnju energije u EPS-u Dragan Jovanović kazao je da je od početka rada ; 7. marta 1970. kada je pušten u rad prvi 200 megavatni blok u TE Obrenovac, do danas sa lokacije TENT A, sistemu isporučeno više od 328 milijardi kilovat sati električne energije, a iz TENT B skoro 242 milijardi kilovata sati električne energije.

"Iza svakog pomenutog kilovat sata stoji više od jednog kilograma uglja, proizvedenog u Rudarskom basenu Kolubara.Taj podatak govori ; jasno koliki su finansijski uticaji na sveobuhvatni razvoj društva imale TE proteklih 46 godina”, kazao je Jovanović.

On je najavio da će u ovoj godini u TENT-u u dva planirana projekta koji se već realizuju biti uloženo oko 70 miliona evra, a to su remont bloka B2 na TENT B i remont elektrofiltera i dela kotla na TE Morava.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR