Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:00, 7. 3. 2016.

| Kultura

Leskovačko pozorište odbilo predstavu "zbog vređanja nacije"

Autor:Dragan MarinkovićIzvor:Južne vesti
Narodno-pozorsite-Leskovac-Dragan-Marinkovic.jpg
Predstava zakazana, pa otkazana "zbog vređanja nacije"; Narodno pozorište Leskovac; foto: D.M.

Iako je gostovanje predstave BITEF teatra “Crvena: Samoubistvo nacije“, u režiji Vojislava Arsića, a po tekstu Milene Bogavac, bilo zakazano za 20. mart u leskovačkom Narodnom pozorištu, Uprava je odlučila da otkaže igranje komada zbog, kako navode, eksplicitnog vređanja države Srbije i srpskog naroda.

Direktor leskovačkog pozorišta Stanislav Grujić kaže za “Južne vesti” da je bio raspoložen da sugrađanima prikaže ovaj komad kome je prošle nedelje Filozofski fakultet u Beogradu dodelio nagradu “Anđelka Milić“, ali je od toga odustao kada je čuo uvodni song pod naslovom “Jebi se Srbijo”. 2 Upravnik pozorišta kaže da je pobornik umetničke slobode, ali "ne i vređanja nacije"; foto: D.M.

Ja razumem umetničku slobodu i pobornik sam toga da na daskama koje život znače uvek treba izneti kritički stav prema društvenom sistemu u kojem živimo, ali ovo je prevazišlo svaku meru. Zamislite da se u nekom nemačkom pozorištu zapeva pesma “Jebi se Nemačko”, pa taj bi odmah završio u zatvoru. U pesmi, citiram, stoji tekst koji kaže: “Jebi se Srbijo zbog krsne slave i kolača” - ističe direktor Stanislav Grujić.

On navodi da je to "vređanje nacionalnog identiteta srpskog naroda" i da zato nije želeo ovu predstavu na repertoaru.

Reditelj predstave Vojislav Arsić potvrđuje da ovaj komad, osim Beograda i Novog Sada, nije moguće, kako se ispostavilo, odigrati ni u jednom drugom gradu.

Svaki put se dešava isti scenario: predstava se zakaže, objavi na repertoaru, a zatim, u poslednjem trenutku, pozorišta iz “nekih” razloga predstavu otkažu. Situacija je postala previše očigledna kada je došlo do Leskovca. Direktor tamošnjeg Narodnog pozorišta, nije se ni potrudio da smisli razlog za otkazivanje. Prosto je rekao da ga “zabole“ i prestao da odgovara na naše pozive i mejlove. Jasno nam je da na to moramo da reagujemo! Nije to više pitanje jednog igranja predstave, u pitanju je princip kojim se otkriva sve najgore iz naše kulture - kaže reditelj Arsić.

U ovoj predstavi 14 mladih glumaca, na hrabar i otvoren način, govore o nasilju nad ženama, ženskim pravima i tabloidizaciji ovih tema u srpskom društvu.

Zabranu izvođenja, kao i velike probleme s kojima se suočavamo kada organizujemo gostovanja ove predstave, shvatamo kao simptom ozbiljne dijagnoze društva.To je društvo koje nema interes za teme ženskih prava i nasilja nad ženama. To je društvo koje nema poštovanja za rad, trud i entuzijazam mladih ljudi voljnih da se bore protiv nasilja, a za ravnopravnost i ljudska prava - poručuju organizatori predstave.

Predstava je realizovana skoro bez ikakve institucionalne podrške, osim BITEF teatra koji je dao prostor za probe i izvođenje, a nijedna druga gradska ili državna institucija nije podržala ovu produkciju. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Maja

    17:17 // 8. 3. 2016.

    Gledala sam predstavu dva put i odlična je!
    Pa da uputim neke,na početku se govori-Jebi se Srbijo,više sarkasticno,jer svi govore o tome kako treba da nas bude više, zarad vere, zarad nasleđa, zarad istorije a niko ne pomaže koliko bi trebalo mladim roditeljima, prvenstveno ženama, a šta je sa o nasiljom u porodici.

  • Срба

    01:52 // 8. 3. 2016.

    Браво за управника! Сада је очигледно мода пљувати по себи самима, по држави, по свим традиционалном вредностима и по народу. Чему то?? Само зато што Запад тако диктира и што је то модерно? Србија и Срби немају разлога да мрзе сами себе и буду ауто-деструктивни као Европа.

  • vrana

    22:28 // 7. 3. 2016.

    Tga za jug!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: