Svet

0

Tunis: 53 žrtve napada ekstremista, zatvorena granica s Libijom

Autor: SA

Izvor: Beta

Tunis: 53 žrtve napada ekstremista, zatvorena granica s Libijom

Izvor: Foto: Beta/AP

Naoružani muškarci su u zoru izveli napad na grad Ben Gerdan, a borba se nastavila i u toku večeri.

Tunis je zatvorio svoju granicu s Libijom, a ministri unutrašnjih poslova i odbrane otišli su u Ben Gerdan da bi nadgledali operaciju, navedeno je u zajedničkom saopštenju ta dva tuniska ministarstva.

Vlada Tunisa nije identivikovala napadače, a za sada nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napad, međutim, dva sajta bliska teorističkoj organizaciji Islamska država navode da su ekstremisti te grupe učestvovali u borbi.

Predsednik Tunisa Beži Kaid Esebi izjavio je nakon napada da njegova zemlja vodi rat protiv varvara.

"Ovo je napad bez presedana, koji je planiran i organizivan. Njegov cilj je verovatno bio preuzimanje kontrole nad ovom oblašću i proglašenje novog emirata. Većina Tunišana se sada nalazi u stanju rata proiv varvara", izjavio je Esebi.

U napadu je poginulo 35 "terorista", sedmoro civila i 11 pripadnika bezbednosnih snaga Tunisa, navodi se u saopštenju tuniske vlade.

Jedna 12-godišnja devojčica je među žrtvama napada.

Napad u Tunisu dogodio se u jeku zabrinutosti međunarodne zajednice zbog prisustva ekstremista Islamske države u susednoj Libiji.

Tuniske bezbednosne snage su prošle sedmice u istoj oblasti ubile pet teško naoružanih ljudi koji su u zemlju ušli iz Libije s ciljem da izvedu terorističke napade, kako je tada rekao premijer Habib Esid.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR