Najnovije vesti
Vesti Beograd
Siniša Mali na kafi sa žena preduzetnicama: Ekonomski jaka i samostalna žena lakše se nosi sa problemima

Siniša Mali na kafi sa žena preduzetnicama: Ekonomski jaka i samostalna žena lakše se nosi sa problemima

Žene preduzetnice proslavile su Osmi mart u Konaku knjeginje Ljubice razgovarajući o problemima sa kojima se svakodnevno susreću u svojim poslovima sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim.

1742222_preduzetnice_2_v Foto: Beoinfo / Promo
1742222_preduzetnice_2_v
Siniša Mali: Ekonomski jaka i samostalna žena lakše se nosi sa problemima
Foto: Beoinfo / Promo
Siniša Mali: Ekonomski jaka i samostalna žena lakše se nosi sa problemima

- Mesecima tražim lokal u kome bih mogla da proširim svoj posao sa proizvodnjom kolača. Cene kod privatnika su za mene prevelike, a opet ako hoću da iznajmim prostor Grada, nailazim uglavnom na lokale koje su u jako lošem stanju. U njih moram i da uložim u rekonstrukciju i da platim dug prethodnog zakupca i da plaćam rentu. To mi je skuplje nego kod privatnika - požalila se Milica Čalija, mlada preduzetnica iz Beograda.

Na problem poslovnog prostora ukazale su gotove sve od 49 dama koje su se odvažile da samostalno uplove u preduzetničke vode.

- Problem je rešiv. Veći deo poslovnog prostora pripada opštinama, a samo manji deo gradu. Posle izbora, izmenom statuta objedinićemo fond poslovnog prostora u jedan. Uz to, subvencijama želimo da omogućimo svim mladim poslovnim preduzetnicima da lakše dođu do lokala i da svoje ideje pretvore u stvarnost. To je i jeste osnova razvoja našeg grada, da mala i srednja preduzeća budu nosioci razvoja - odgovorio je Siniša Mali prisutnim damama.

Pored problema sa prostorom, preduzetnice su sa gradonačelnikom razgovarale i o brojnim drugim problemima.

- Jedan od većih problema na koji su nam ukazale je i problem sa dolaženjem do obrtnih sredstava, odnosno kredita i subvencija, za firme koje postoje manje od tri godine. I tu grad može da pomogne, da nađemo novac, ali je bitno da probleme rešavamo kroz razgovore - istakao je Siniša Mali.

Gradonačelnik na kafi sa ženama preduzetnicama
Foto: Beoinfo / Promo
Gradonačelnik na kafi sa ženama preduzetnicama

Gradska sekretarka za privredu Tijana Maljković najavila je Prvi beogradski sajam ženskog preduzetništva koji će biti održan 15. marta u Beogradu, a učesnice ove čajanke dogovorile su se sa gradonačelnikom da se ponovo sretnu sredinom aprila.

- Ove žene su imale hrabrosti, volje, smelosti i želje da otvore svoj biznis i da krenu da same zarađuju. Samo ekonomski jaka i samostalna žena može da se bori protiv nasilja u kući, lošeg braka i svih onih stvari koje žene mogu da zadese u našem društvu. Zato je važno da čujemo koji su njihovi izazovi i problemi sa kojima se suočavaju i kako Grad može da im pomogne. Odvojićemo pet miliona dinara za subvencije za one žene koje pokreću svoj biznis, a ako bude bilo potrebe odvojićemo više - rekao je Siniša Mali.

Kako je dodao, njihov biznis daće šansu i da zaposle još nekoga i zarade još više i da pokušaju da budu ona iskra svetlosti i budućnosti, jer žene moraju da budu stabilan čvrst oslonac našeg privrednog razvoja u Beogradu.