SRBIJA POD VODOM, IZ MINUTA U MINUT: Poplavljeno 710 kuća, ŽANDARMERIJA i VOJSKA na terenu! (FOTO) (VIDEO)

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova - sektora za vanredne situacije, Vatrogasno-spasilačke jedinice, Žandarmerija i Vojska Srbije nalaze se na terenu, gde su angažovani na evakuaciji ugroženih građana

  • 13

U ukupno 16 gradova i opština Srbije i dalje je na snazi vanredna opasnost zbog poplava, čiji su uzrok obilne padavine i izlivanje vodotokova i to u Čačku, Novom Pazaru i Kraljevu, Arilju, Lučanima, Topoli, Požegi, Bajinoj Bašti, Ivanjici, Raškoj, Ljigu, Rači, Trsteniku, u Kosjeriću, Prijepolju i Novoj Varoši.

SRBIJA NE PAMTI OVAKVE BUJICE: Više vode nego u vreme NAJGORIH POPLAVA 2014. godine!

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova - sektora za vanredne situacije, Vatrogasno-spasilačke jedinice, Žandarmerija i i Vojska Srbije nalaze se na terenu, gde su angažovani na evakuaciji ugroženih građana, ali i pri pokušavaju saniranja nastale štete. Do sada je, prema njihovim podacima, na bezbedno smešteno 170 osoba sa ovih teritorija i poplavljeno 710 domaćinstava.

Foto: Ljiljana Radulović Foto: Ljiljana Radulović

22:19 - Zbog visokog vodostaja izlila se Velika Morava kod mesta Čepure u opštini paraćin, preplavivši put Parćin-Čepure-Raševica, koji je zatvoren za saobraćaj.

- Deonica puta Čepure-Raševica je zatvorena za saobraćaj, postavljena je odgovarajuća putna signalizacija i vozačima preporučujemo korišćenje alternativih pravaca - rekao je večeras novinarima predstavnik Direkcije za izgradnju opštine Paraćin Dušan ilić.

Ovaj deo puta gotovo uvek bude poplavljen kada naraste vodostaj Velike Morave, a sada je u pitanju poplavni talas koji stiže iz Zapadne Morave.

15:53: Voda u Lučanima se povlači, a ekipe intezivno rade na otklanjanju posledica, rekla je predsednica opštine Lučani Vesna Stambolić dodajući da je u toku podizanje i ojačavanje već postojećeg bedema na levoj strani reke Bjelice kroz naseljeno mesto Ðerać.

Prema njenim rečima, u toku su dodatna čišćenja pritoka, kanala i propusta kako bi se omogućio protok vode.

Foto: Gerzić Foto: Gerzić

- Situacija u Lučanima je takva da se voda povlači, ekipe intezivno rade na otklanjanju posledica - ispumpavanju vode koja je u velikom delu odrađena, uklanjanju mulja i nanesenog materijala - rekla je Stambolić dodajući da su angažovane i pumpe za pranje, ali i da vode još ima u naselju Potkraj u visini preduzeća Hidrokomerc koja proizvodi cevi za vodovod, kanalizaciju, gas.

Sav materijal koji proizvodi to preduzeće se izvlači, a akcija je otežana jer se vodim računa da se to ne radi mašinama kako se materijal ne bi izlomio i tako još pridoda šteti koje je to preduzeće pretrpelo.

Foto: Facebook/Petar Majstorović Foto: Facebook/Petar Majstorović

- Računam da će možda za sat, dva, ta voda biti ispumpana i da onda ekipe direkcije mogu da zatvore propust i da se pripremimo za najavljenu novu kišu i velike količine padavina - rekla je Stambolić, i ocenila da neke velike zaštite, ako se budu obistinile prognoze ruskih stručnjaka koji najavljuju i do 100 litara po metaru kvadratnom, nema.

- Tu nemamo odbrane, resenja, i ne postoji način da se branimo, ali ako se obistine, a iskreno se nadam da su upravu naši stručnjaci da će to biti nekih 25 litara u dva dana to daje nadu da ćemo uspeti da se zaštitimo'''', rekla je Stambolić.

Foto: Facebook/Dragan Majstorović Foto: Facebook/Dragan Majstorović

Ona je i pozvala sve ljude dobre volje da pomognu, a poplavljenim domaćinstvima potrebna je konzervirana hrana, sredstva za higijenu odeća i obuća i ćebad.

15:37: Za razliku od sinoć kad je preko 400 kuća na području sela Zaovine na Tari bilo bez struje, danas je bez napajanja 228 domaćinstava na ovom području. Ekipe EPS-a danas su uspele da saniraju havariju na delu elektromreže, ali ne i na sedam trafo stanica gde je problem trenutno nerešiv zbog snega i nepristupačnog terena. Kao prelazno rešenje biće postavljena tri agregata koji će privremeno, ali ne svim potrošačima na Zaovinama, obezbediti snabdevanje strujom.

Kvar na dva dalekovoda izazvali su olujni vetar i sneg koji su polomili više od 200 stubova i pokidali provodnike. U EPS-u navode da se havarisani dalekovodi ne mogu osposobiti, već da će dalekovodi biti uspostavljeni po novim trasama.

- Na terenu su projektantske ekipe koje snimaju nove trase za dalekovode. Izgradnja će početi čim se snimanje završi ali se puštanje ne očekuje za manje od 20 dana, - navodi se u saopštenju EPS-a. Bez struje je 228 domaćinstava na području zaselaka Nova Vežanja, Mandići, Brezovice, Jeličići, Marići, Karaklije i Rajaci.

Foto: Gerzić Foto: Gerzić

15:00: Vanredne mere odbrane od poplava uvedene su na ukupno šest kilometara odbrambene linije na Savi, kod Hrtkovaca i Klenka, saopšteno je iz "Voda Vojvodine".

- Na preostalih gotovo 114 kilometara ove reke u nadležnosti "Vode Vojvodine" i dalje je na snazi redovna odbrana od poplava. Vanredna odbrana od poplava proglašena je jutros i na lokalitetu Stojšića Bogaz, a ostaje na na snazi i na brani Veliko Središte kod Vršca - dodaje se u saopštenju. Takođe, mere redovne odbrane od poplava uvedene su i na Crpnoj stanici "Žabalj", ustavi i prevodnici "Stajićevo" i ustavi i crpnoj stanici "Bosut".

14:39: Privredna komora Srbije, u saradnji sa regionalnim privrednim komorama, formirala je Krizni štab za otklanjanje posledica poplava, koje su proteklih dana pogodile Srbiju. U PKS otvoren je poseban mejl kriznistab@pks.rs na kome se prikupljaju izveštaji sa terena, ostale informacije i predlozi, važni za otklanjanje posledica ovih elementarnih nepogoda.

Foto: Tanjug/Press Trstenik Foto: Tanjug/Press Trstenik

13:26: Nivo Zapadne Morave za sada je u blagom opadanju, a stanje na vodotokovima drugog reda (potoci i manje reke) na teritoriji opštine i dalje je stabilno, navodi se u saopštenju trsteničke opštine. I danas se radi na jačanju zaštitnog bedema u blizini "Staro korito", sa koga se vodom za piće snabdeva čitavo gradsko područje. Zapadna Morava izlila se juče u atarima sedam sela na teritoriji - Ugljarevo, Lozna, Grabovac, Bogdanje, Medveđa, Velika Drenova i Počekovina, a poplavljeno je na stotine hektara poljoprivrednh kultura, plastenicima i lozno - sadnim kalemovima. Zbog izlivanja Zapadne Morave poplavljeno je i devet kuća u selima Grabovac, Lozna i Bogdanje, dodaje se u saopštenju.

"MORAVA NAM JE SVE ODNELA": Vapaj meštana naselja od 300 kuća koje je progutala podivljala reka!

12:48: Član Štaba za vanredne situacije u Novom Pazaru Nihad Hasanović rekao je da će vojska i omladinci danas preventivno puniti pesak u vreće, jer meteorolozi najavljuju velike padavine u četvrtak i petak. On je nakon sednice tog radnog tela novinarima rekao da će vreće sa peskom dostaviti meštanima najugroženijih delova grada, da mogu da ih upotrebe ako zatreba.

- U posao pakovanja je uključena omladina i vojska, a pozivamo i meštane da se uključe, da bi sve bilo spremno i da se, ako zatreba, i oni sami odbrane od nove poplave - rekao je Hasanović.

Foto: Tanjug/Press Trstenik Foto: Tanjug/Press Trstenik

12:45: U Opštini Trstenik na snazi je vanredna situacija zbog izlivanja Zapadne Morave na teritoriji te opštine, a, kako je zaključeno na sastanku Štaba za vanredne situacije, prioriteti su podizanje odbrambenih bedema oko ugroženih stambenih objekata i odbrana bedema kod izvorišta Zvezdan.

EVO DO KADA ĆE REKE BITI MIRNE: Oprez dok ne prođe 11. mart!

Zbog najave obilnih padavina na terenu je sva raspoloživa mehanizacija, radnici javnih komunalnih preduzeća i volonteri rade na jačanju zaštitnog bedema kod Zapadne Morave kojim se brani izvorište „Staro korito“ sa kog se snabdeva pijaćom vodom čitavo gradsko područje.

U majskim poplavama 2014. Zapadna Morava probila je zaštitni bedem i potpuno uništila izvorište Zvezdan, koje je donacijom Evropske unije u potpunosti sanirano. Zapadna Morava izlila se u atarima sedam sela na teritoriji Opštine Trstenik - Ugljarevo, Lozna, Grabovac, Bogdanje, Medveđa, Velika Drenova, i Počekovina. Na području pomenutih sela poplavljene su stotine hektara pod poljoprivrednim kulturama, plastenicima i lozno - sadnim kalemovima. Zbog izlivanja Zapadne Morave polavljeno je devet kuća u selima Grabovac, Lozna i Bogdanje. Nivo Zapadne Morave za sada je u blagom opadanju. Stanje na vodotokovima drugog reda na teritoriji Opštine i dalje je stabilno.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

12:40: Danas po podne i tokom noći na istoku i krajnjem jugoistoku Srbije očekuje se da će u roku od 12 sati pasti oko 20 milimetara kiše po kvadratnom metru, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

I U LJIGU PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA: Ugroženo 50 domaćinstava!

Kako se navodi u upozorenju, sutra će u većini krajeva količina padavina biti od 20 do 30 mm za 24 sata, a na zapadu jugozapadu lokalno i više.

Foto: Tanjug/Press Trstenik Foto: Tanjug/Press Trstenik

11:33: Zbog obilnih padavina i izlivanja vodotokova proglašena je vanredna situacija u tri grada i 13 opština Republike Srbije, gde je evakuisano je 170 osoba, a poplavljeno 710 domaćinstava. Na teritoriji Opštine Trstenik, nivo Zapadne Morave je u stagnaciji i za sada ne preti opasnost od novih poplava. Trenutno se brane tri objekta, a ugroženi i u prekidu su državni putevi drugog reda: Ugljarevo-Vrnjačka Banja (u dužini od oko 50 metara) i Trstenik-Ugljarevo-Lozna-Kraljevo (u dužini od 80 metara). Specijalizovana jedinica Civilne zaštite (Odeljenje za spasavanje na vodi i pod vodom) u stanju je pasivne pripravnosti.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

8:33: Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je da je situacija sa poplavama trenutno stabilna i da se voda povlači, ali da će se situacija pratiti danonoćno, jer se najavljuju nove padavine.

- Voda se u nekim delovima ugroženih područja brže povlači, u nekima sporije. U Lučanima trenutno ide sporije, u Konjevićima i Preljini ide brže povlačenje vode, i radi se na pumpanju i sanaciji tih objekata. U okolini Kraljeva voda se, takođe, relativno sporije povlači od očekivanog i ne može se tako brzo sanirati situacija – precizirao je Marić, i dodao da će prema prognozama narednih dana biti padavina, ali da za razliku od domaćih stručnjaka, prognoza koju je Srbija dobila juče iz Rusije, ukoliko se ostvari, predviđa više padavina i vode nego što je bilo 2014. godine.

Foto: Ljiljana Radulović Foto: Ljiljana Radulović

 Ruska prognoza razlikuje se od one koju daju domaći stručnjaci u količini padavina koje se očekuju 9., 10. i 11. marta, istakao je on.

SITUACIJA SE NE SMIRUJE: Evakuisano 59 osoba, vanredno stanje u 11 opština!

To po nas može da ima velike posledice, te je Vlada Srbije danas odmah reagovala. Na sednici je donet zaključak da se večeras od 20 časova podiže potpuna pripavnost svih kapaciteta Srbije za suočavanje sa mogućim poplavama – naveo je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ATIMUS

    9. mart 2016 | 14:28

    Gde je Drzava da organizuje odbranu evakuaciju.....

  • Nele

    9. mart 2016 | 17:53

    Ocigledno da vlada nije shvatila ozbiljno poplave iz 2014.godine.

  • niko

    9. mart 2016 | 15:36

    Zapadna Morava opada,sada ćemo možda mi imati problem sa Velikom Moravom. Već se podigao nivo reke,valjda se neće ponoviti scenario od pre dve godine...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA