Komentara: 5
Pregleda: 4633

Zaključeni kolektivni ugovori za JKP „Čistoća i zelenilo” i JP „Subotica-trans“

09.03.2016. u 14:57h
Izvor: subotica.rs
U Gradskoj kući su tokom jučerašnjeg dana zaključeni kolektivni ugovori kod poslodavca za Javno komunalno preduzeće „Čistoća i zelenilo” i Javno preduzeće za prevoz putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju „Subotica-trans“, iz Subotice.
Zaključeni kolektivni ugovori za JKP „Čistoća i zelenilo” i JP „Subotica-trans“

U ime grada Subotice (osnivač) ugovore je potpisao gradonačelnik Jene Maglai, u ime poslodavaca direktori JKP „Čistoća i zelenilo” i JP „Subotica-trans”, Slobodan Milošev i Aleksandar Aleksić, a u ime organizacija sindikata JKP „Čistoća i zelenilo” i JP „Subotica-trans” predsednici sindikata Milan Mrvoš i Dimitrije Dimić. Potpisivanju kolektivnih ugovora prisustvovao je Ištvan Huđi, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Subotice.

Kolektivnim ugovorima kod poslodavca, u skladu sa zakonom, uređuju se prava, obaveze i odgovornosti iz radnog odnosa i međusobni odnosi učesnika kolektivnog ugovora. Kolektivni ugovori uređeni su u skladu sa Zakonom o radu, Posebnim kolektivnim ugovorom za javna preduzeća u komunalnoj delatnosti na teritoriji Republike Srbije i Posebnim kolektivnim ugovorom za javna i javno komunalna preduzeća grada Subotice.  

Ištvan Huđi je, tim povodom, izjavio da su pregovori između osnivača, poslodavaca i predstavnika reprezentativnih sindikata trajali oko mesec dana i da su sindikati u oba preduzeća zadovoljni činjenicom da su ispoštovana prava radnika.

- Tokom pregovora predstavnici poslodavaca, osnivača i reprezentativnog sindikata nisu mogli u svemu da se slože, tako da su pojedini segmenti kolektivnih ugovora rezultat kompromisa, postignutog u skladu sa zakonom. Poslodavac i zaposleni dužni su da se pridržavaju prava i obaveza utvrđenih Zakonom o radu, Posebnim kolektivnim ugovorom, Kolektivnim ugovorom kod poslodavca i ugovorom o radu – istakao je Huđi.

Kolektivni ugovori u JKP „Čistoća i zelenilo” i JP „Subotica-trans” poslednji put su potpisani 2001. godine.

Izvor: subotica.rs
Postavljeno pre 8 godina i 2 nedelje
Komentara: 5
Pregleda: 4633
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.