Komentara: 29
Pregleda: 4034

SBB politički partner SNS-u

09.03.2016. u 16:09h
Izvor: TV Subotica
Zadatak Saveza bačkih Bunjevaca je da na predstojećim izborima Bunjevci imaju svog političkog predstavnika na svim nivouima vlasti u Srbiji, saopštio je predsednik ove stranke, Mirko Bajić, na konferenciji za medije sazvanoj povodom predstavljanja platforme SBB-a.
SBB politički partner SNS-u

Ova manjinska stranka na lokalne izbore izlazi samostalno, dok će na pokrajinskim nastupiti na listi Srpske napredne stranke, a na republičkim daju podršku listi okupljenoj oko SNS-a. Takođe, ova stranka će nastupiti i u Somboru, u koaliciji sa SNS-om.

Složno – pod ovim sloganom Savez bačkih Bunjevaca kreće u izbornu trku. Ostavariti prioritetne ciljeve za čitavu bunjevačku zajednicu složno, a ne samo interese jedne političke partije, ističe Mirko Bajić. Koji su to ciljevi, SBB je izložio u platformi za izbore, a mogu se sažeti u jednoj rečenici: Za svoje ime i veća prava, u našoj matičnoj državi.

SBB „ Mi se sada nalazimo u vremenu koje je ključno za bunjevačku nacionalnu zajednicu, naročito kroz otvaranje poglavlja 23. Pitanje je da li će ili neće bunjevačka manjina u Srbiji imati pravo na autohtonost, ili će, pošto još uvek ima onih koji osporavaju, to pravo biti osporeno. Ja se iskreno nadam da kroz partnerstvo sa onim političkim strankama koje prepoznaju Bunjevce kao samostalnu, autohtonu nacionalnu manjinu, a to je naglašavam, pre svega politika Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića, koja je potvrđena u više navrata do sada, da Bunjevci to pravo imaju. Onda je naravno sasvim logično da smo mi našu kopču i politku koju vodimo uradili u odnosu na politiku koju vodi Aleksandar Vučić“ objašnjava Bajić.

U Subotici SBB izlazi samostalno kao i do sada, a najvažnije je da osvoje najmanje 3 mandata u Skupštini grada, kako bi mogli samostalno da formiraju odborničku grupu. Sa sigurnošću tvrde da će i nakon izbora podržati Srpsku naprednu stranku.

„Zašto je važno da pored toga što imamo partnere, imamo i samostalan nastup pod svojim imenom, a pod svojim imenom nastupamo i u koaliciji? Dakle, prvi put se događa da mi nemamo predstavnike Bunjevaca na nečijim listama, pa onda oni na taj način predstavljaju zajednicu. Mi smo uvek smtrali da to nije dobro, zato što bilo ko na bilo kojoj listi, zastupa politiku one političke stranke čiji je član. Na ovaj način, koalicionim ugovorom, mi smo politički predstavljeni kao partner i politički subjekt“ dodaje predsednik Saveza bačkih Bunjevaca.

Kada je u pitanju Pokrajina, u SBB-u ovaj nivo vlasti vide kao ključan za ostvarivanje njihovih prava. Prioritet je da učestvuju u budućoj pokrajinskoj vlasti kako bi mogli da doprinesu osnivanju Zavoda za kulturu Bunjevaca, uvođenju predmeta „Bunjevački jezik sa elementima nacionalne kulture“ u škole,  kao i da se sredstva za informisanje dodeljuju prema broju pripadnika.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 8 godina i 1 mesec
Komentara: 29
Pregleda: 4034

Povezana vest

Povezane teme

mirko bajić

savez bačkih bunjevaca

sbb

lokalni izbori 2016

izbori 2016

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.