STIŽU NAM "SRPSKI PEJPALOVI": Sjajna vest za sve potrošače!

Sada i nebankarske institucije zahvaljujući Zakonu o platnim uslugama, mogu da se bave pružanjem platnih usluga ili izdavanjem elektronskog novca

  • 0

Srbija će uskoro dobiti prve institucije elektronskog novca, srpskih pejpalova, najavila je direktor Sektora za platni sistem NBS Dragana Stanić i dodala da sada te usluge pružaju jedino banke i pošta.

ZA 10 GODINA NEĆEMO KUPOVATI NOVCEM: Neverovatno upozorenje šokiralo ceo svet

Zakonom o platnim uslugama je dozvoljeno da i nebankarske institucije mogu da se bave pružanjem platnih usluga ili izdavanjem elektronskog novca, a uslov je da prođu proces apliciranja kod NBS i dobijanja licence, rekla je Stanić na Kopaonik biznis forumu, na panelu "Ekonomija bez gotovine".

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Od početka primene zakona, od oktobra prošle godine, izdate su tri licence, a ima ih još u proceduri.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

- Naš cilj je bio da povećanjem konkurencije bankama i Pošti utičemo, ne samo na kvalitet ovih servisa, nego i na cenu, jer je cena značajan faktor kada se korisnici opredeljuju za platna rešenja - rekla je ona.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

NOVA ENERGIJA: Otvorena prva regionalna konferencija o Internet ekonomiji (FOTO) (VIDEO)

Precizirala je da prvi put postoji mogućnost osnivanja domaćih srpskih institucija elektronskog novca, srpskih pejpalova i njihov potencijal je na unutrašnjem tržištu.

- Do sada ste imali situaciju da je samo jedna banka pružala uslugu prihvatanja platnih kartica u virtuelnom prostoru, od nedavno je to pet banaka, ali konkurencija će doneti dalje unapređenje e-poslovanja u našoj zemlji - rekla je Stanić.

ZVANIČNO POTVRĐENO: Korisnicima u Srbiji omogućen prijem novca preko "PayPal-a"

Plaćanje platnim karticama je veoma važno i za suzbijanje sive ekonomije, rekao je državni sekretar Ministarstva finansija Nenad Mijaliović i dodao da je udeo sive ekonomije u Srbiji, prema nekim procenama, 30 odsto.

Na skupu je rečeno da je region u tom smislu napredovao, a Hrvatska, Slovenija i Rumunija su otišle daleko, ako pričamo o elektronskoj trgovini.

Stručnjak iz oblasti elektronske trgovine Aleksandar Birovljev rekao je da se 15 odsto trgovine obavlja platnim karticama, a pretpostavlja se da se 80 odsto plaća u kešu.

VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Očekivati od Pejpala da uvede dinar kao valutu plaćanja je iluzorno!

- Elektronska trgovina ima veliki potencijal - rekao je on i dodao da se u poslednjih pet godina u Srbiji beleži dvostruki rast u smislu broja transkacija na godišnjem nivou.

Hrvatska je pre tri ili četiri godine bila 10 puta jača, a prema poslednjim statistikama, ta razlika je vrlo mala, rekao je Birovljev.

Potrošnja putem platnih kartica na internetu je porasla za 36 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA