(VIDEO) UPOZNAJTE NADIN: Ona je emotivno inteligentni robot za druženje sa starijima
Foto: Rumble/screenshot

Humanoid

(VIDEO) UPOZNAJTE NADIN: Ona je emotivno inteligentni robot za druženje sa starijima

Tech -
Robot Nadin nova je vrsta robota koji bi jednog mogao da služi kao lični pomoćnik starijih osoba.

Nadine, sebuah robot manusia dipamerkan di kampus NTU, Singapura. Simak foto-foto peristiwa menarik dari berbagai belahan dunia di sini: http://bit.ly/1TGjNCL

Posted by VOA Indonesia on Monday, March 7, 2016

Nadin je visoka 1,7 metara i ona je nova kopija vođe projekta Nadin Talman, gostujuće profesorke na singapurskom tehnološkom institutu inovacija Nanjang, koja je provela tri decenije na projektima stvaranja ljudskih robota.

Program koji pokreće Nadin omogućava robotu da izražava različita osećanja i pamćenje prethodnog razgovora. Nadin još nije u komercijalnoj upotrebi, ali Talman predviđa da će se ljudski roboti jednog dana koristiti kao družbenici za osobe koje pate od demencije.

Humanoid social robot/receptionist Nadine unveiled by NTU. Just have a seat and can I get you a coffee while you wait for the robot takeover? It will be here shortly.https://t.co/wvzmfSgjwQ

Posted by Bored Robots on Friday, January 1, 2016

"Ukoliko takvi ljudi ostanu sami brzo propadaju. Zato stalno moraju da budu u interakciji", kaže naučnica, dodajući da će roboti poput Nadin moći da razgovaraju, ispričaju priču ili odigraju jednostavnu igru.

Talman i njen tim rade i na emotivnim robotima, koji mogu da se igraju sa decom. Projekat je u ranoj fazi razvoja i još ne postoji prototip.

Dečji robot će moći da odgovara na pitanja, pokazuje emocije i prepoznaje ljude. Pored toga što će predstavljati društvo deci, moćiće i da paze na njih ili upozore roditelje ukoliko se nešto loše dogodi.

U planu je da dečji robot "nauči" različite jezike, pa će služiti i kao didaktičko sredstvo za decu,objašnjava Talman.

"Deca imaju igračke, lai one su uglavnom pasivne. Robot će biti aktivna igračka koja je u interakciji s detetom. Moćiće da pamti ono što dete vodi", kaže Talman.

Source: Emotionally intelligent robot comes to life by Reuters on Rumble

(Dailymail)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track