Almodovarova diva 1

Čuvena pevačica, miljenica Španije i ljubitelja pop muzike širom sveta, Luz Kasal, nastupiće u Beogradu u okviru Guitar Art Festivala 12. marta u Sava centru. Ovo neće biti prvi put da nastupa u našoj prestonici. Pre dve godine bila je gost na koncertu Magnifico & Serbian Army Orchestra, a glas čuvene dive Almodovarovih filmova obojio je i drugi nastavak domaćeg filma „Montevideo, vidimo se“.


Profesionalnu karijeru započela je 1977. nakon što je ubedila roditelje da ide u Madrid i tamo snimila prvi singl „La guapa“ i upoznala brojne producente. Zahvaljujući tome, na audicijama je dobijala angažmane kao prateći vokal nekim od tada najpoznatijih muzičara Španije. Počela je da komponuje sopstvenu muziku. Tih godina briljirala je i u pozorištu i to sa ulogom Rakel Meler u mjuziklu „Las Divinas“. Učila je da svira klavir, pohađala časove baleta, a osnovala je i rok bend „Los Fannys“ koji je obrađivao pesme poznatih muzičara. Osnovala je zatim i drugi bend koji je nastupao u Asturiji, Leonu i Galiciji. Ipak, san joj je ostao da bude solo pevač.

U jeku svoje karijere, kada su za njom bili već milionski rasprodati tiraži i koncerti, Luz Kasal obolela je od raka dojke 2007. ali je nekoliko meseci kasnije objavila da se uspešno oporavlja. Kasnije, 2010. ponovo je obolela od iste bolesti i morala da otkaže zakazanu turneju. Kada je prvi put pobedila bolest objavila je singl „Se Feliz“ sa aktuelnog albuma „Vida Toxica“, inspirisanog hemoterapijom.

U septembru 2009. objavila je album „La Pasion“ u kojem je odala poštu najuticajnijim bolero pevačima od 1940-ih do '60-ih. Na tom albumu je čuvena verzija pesme „Alma Mia“, „Cenizas“, „Historia De Un Amor“… Ovaj album je stekao zlatnu etiketu u Španiji i platinastu u Francuskoj. Nevezano za album, Francuska joj je dodelila medalju za umetnost i kulturu. Njen tron ostaje neuzdrman od 1992. kada je snimila saundtrek za „Visoke potpetice“ Pedra Almodovara, na muziku Agustina Lare, „Piensa en mi“.

Blisku saradnju je imala sa članovima benda Euritmix, učestvovala je na brojnim festivalima i poznata je kao borac za ljudska prava. U svetskim tabloidima vodila se polemika da li je Luz Kasal lezbijka, ali nikada od umetnice nisu dobili ni potvrdu ni demanti. Na španskom, njeno ime Luz, znači svetlost. Luz Kasal je kćerka Hozea Kasala i Matilde Paz. Rođena je 11. novembra 1958. u Boimortu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari