Iako je Šabac centar Mačvanskog okruga, ostale su neke stare regionalne podele, gde Valjevo ima veće prinadležnosti. Sve tamo do devedesetih godina i podela na okruge funkcionisao je podrinsko-kolubarski region, a sedište Skupštine, Privredne komore, Privrednog suda bilo je u Valjevu, dok su u Šapcu bile regionalne društveno-političke organizacije.

p { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; }p.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }p.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }p.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }a:link { }

Trenutno Šapčanima najviše smeta što je Odeljenje Ministarstva prosvete u Valjevu, iako Šabac ima više škola, đaka i prosvetnih radnika. Tu je i Zavod za zaštitu spomenika, mada Šabac po nekim popisima ima veći broj takvih objekata.

Inače, kao grad Šabac se vodi još od 1470. godine. Pored Beograda bio je najvažnije utvrđenje između Turske i Austrije, a takođe po kulturnim dobrima ne bi se nikako mogao vagati da je manje važan od Valjeva.

U toj priči dešava se da se danas zbog brojnih administrativnih poslova kao i drugih zahteva mora putovati u Valjevo, što odnosi i novac i vreme. Uz to, uprava Vojnog odseka Drinske divizije razmeštena je u Valjevo, dok Šabac ima samo manju pontonirsku jedinicu. Po nekim nepotvrđenim informacijama i Služba državne bezbednosti u Valjevu ima veće ingerencije od šabačke ispostave. U poslednje vreme angažovanošću gradske uprave formirano je i Odeljenje privredne komore Šabac, kao i jedinica Trgovinskog suda, koja doduše radi jedan dan u nedelji kada doputuju sudije iz Valjeva. Ne treba mnogo reči o upoređivanju dve privrede, i koliko je privrednicima značajno da što pre obave određene poslove u Sudu. Od nekadašnjih regionalnih institucija u Šapcu je sedište Službe katastra, a od bivše Šabačko-valjevske eparhije izdvojila se na veliko zauzimanje vladike Lavrentija Valjevska eparhija. Ni u nekim drugim slučajevima Šabac nije prošao bolje u raspodeli regionalnih ingerencija. Šabačka pošta vodi se kao poštanska jedinica. Takođe, Elektrodistribucija ima sedište u Kraljevu.

Jedna agrarna uprava preseljena u Beograd

Jedina republička institucija u Šapcu, Uprava za javna plaćanja u agraru, otvorena uz veliku podršku Evropske unije, preseljena je u Beograd. Uprava je važna kao spona sa evropskim fondovima za podsticaj agrara, ali tek odnedavno se govori o povećanju broja zaposlenih, kako bi ona mogla da funkcioniše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari