Da je vojni poziv veoma primamljiv mladima svedoči promocija u požarevačkom Centru za kulturu, uz prisustvo velikog broja učenika osnovnih i srednjih škola, stručnih pedagoga Vojne gimnazije, Vojne akademije i Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane Republike Srbije. Tom prilikom predstavlјeni su različiti programi Vojne gimnazije i Vojne akademije koji su među mladima sve popularniji.


Oni koji se nakon osnovne škole budu odlučili za vojni poziv, po rečima Suzane Sotirov, profesorke biologije, polaganje prijemnog će se obaviti u jednom danu, u internatu Vojne gimnazije, u prisustvu članova porodice. Osim polaganja srpskog jezika i matematike i testiranja fizičke izdržlјivosti, kandidati će morati da obave i zdravstvene provere. Važno je reći i to da učenici, tokom školovanja borave u Vojnom internatu. Ove školske godine biće primlјeno 120 učenika. Konkurs je otvoren do 31. marta.

U okviru Univerziteta odbrane, najmlađeg univerziteta u Srbiji, postoje Vojna akademija i VMA. Na VA moguće je upisati osnovne i integrisane akademske studije po čijem završetku se usavršavanje studenata ne završava. Akreditovano je šest studijskih programa na Vojnoj akademiji master studija, specijalističkih i doktorskih studija. Takođe, studentima na Medicinskom fakultetu, VMA, omogućene su specijalističke i doktorske studije. Ove školske godine na Vojnu akademiju biće primlјeno 90 studenata, 81 na osnovne akademske i 9 na integrisanim studijama. Srednju stručnu vojnu školu ove godine upisaće 60 učenika, dok će 25 kadeta pohađati integrisane studije medicine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari