Publika i mi smo jedno 1Foto Stanisalv Milojković

Ljubitelji irske muzike, ali i najpopularnijeg benda u Srbiji koji izvodi ovu vrstu muzike, Orthodox Celts, Dan svetog Patrika, 17. mart, će na najbolji način proslaviti na koncertu ovog benda od 21 sat u Magacinu Depo. Grupa Orthodox Celts je jedini bend na ovim prostorima koji već 24 godine održava koncert 17. marta, a pred ovogodišnji nastup naš sagovornik je frontmen benda Aleksandar Petrović, poznatiji kao Aca Celtic.

Vaše svirke na Dan svetog Patrika su postale već tradicija – koliko su se one razlikovale tokom godina, kada je u pitanju publika, mesto koncerta i sam vaš nastup?

– Budimo realni, ovo je koncert koji ima svoje specifične postulate i svako odstupanje od njih bi bilo nepoštovanje tradicije stare sad već bezmalo četvrt veka. Samim tim, manevarski prostor za izmene je minimalan. Ali, opet, taman toliki da te različitosti u vidu malo drugačije set liste, specifičnog zelenijeg stajlinga i par starijih i par novih pesama, koje ne sviramo inače na koncertima, učine svaki od ovih koncerata u čast Svetog Patrika jedinstvenim. Postoji i jedna anegdota vezana za ovaj godišnji koncert, a glasi: ako ne znaš gde će biti održan, baci novčić, pa, ako padne glava – SKC, a ako je pismo – Dom omladine. Ove godine je pao na stranu, pa se, eto, to menja, i to značajno. Činjenica je da mi zaista imamo izrazito vernu fan bazu i neverovatnu publiku, a to je ono što ja stalno potenciram: oni su Ortodoks Kelts isto koliko i mi. Mi smo jedno. A, opet, pokazalo se, a i ja to sa bine vrlo jasno vidim, iz godine u godinu neka nova lica popunjavaju prve redove, ti prvi redovi u prostom sabiranju sa onima iza daju neki novi, veći, broj ljudi ispred nas i, eto, došli smo do tačke kada smo morali da porazmislimo i o veličini prostora u kome sviramo najvažniji i najveći koncert u godini, pa je, samim tim, i Depo došao kao logična posledica ovakvog razmišljanja.

Prvi put svirate u Depo magacinu ovog 17. marta – kako će izgledati taj koncert, da li ćete svirati i neke nove pesme?

– Svakako će prvih par pesama proteći u uzajamnom upoznavanju publike i nas samih sa novim prostorom, ali to ujedno daje i posebnu draž. U stvari, nije lako posle toliko godina smisliti nešto epohalno. Svaka novina je razlog za neko novo, posebno uzbuđenje, ma koliko to zvučalo trivijalno, ali je prosto tako. Nove pesme? Paaa… Da! Poneku!

Tokom proleća i leta imate dosta zakazanih koncerata po regionu, ali i dva u Italiji. Da li je to u Italiji neki festival, o čemu se radi i kako ste došli do toga?

– Italija je zemlja za koju smo, izgleda, nekako posebno vezani. Naime, u Italiji egzistiraju čak dva fan kluba Ortodoks Keltsa, jedan u Sijeni, drugi u Firenci. A, kako smo došli do Italije? Prvo smo 2010. svirali u Trstu, na „Triskel“ festivalu, da bismo potom svirali na festivalima „Busto folk“ u Busto Arsiciju i „Irlanda in festa“ u Milanu, što nas je preporučilo za dalje nastupe. „Irlanda in festa“ je lanac festivala pod istim imenom, u isto vreme, u različitim gradovima, prošle godine smo svirali u Padovi i, pošto su organizatori oslušnuli odjek tog nastupa u publici, ove godine ponavljamo prošlogodišnje „mesto zločina“ i dodajemo i Bolonju na našu koncertnu mapu.

Orthodox Celts se oslanja i na irsku i na našu muzičku tradiciju – koja je to spona koja povezuje ove dve vrste muzike, dve tradicije i kulture uopšte?

– Za odgovor na ovo pitanje nam je potreban jedan specijalan dodatak na jedno 16 ili, još bolje, 32 strane, pa ako ste za, možemo da se dogovorimo, ali onda moramo da uposlimo i lingviste, i istoričare, i antropologe, i muzikologe… Ali, u međuvremenu, počnite sami da istražujete počevši od imena mesta u kome živite, bilo da je to Singidunum, Sirmijum, Taurunum…

Svirate dosta neuobičajenu muziku za ove prostore, da li ima još nekih bendova koji su na vašem tragu?

– Pa sad… Neobična… Kako se uzme i kako kome. Nama je baš „naša“. A, da smo pokrenuli lavinu, jesmo! Od nekadašnjih „Tir na nog“, preko „Souber Padis“, pa sve do bendova koji i danas rade: „Ajriš Stju“, „Kesidis Brueri“ i, zasad najmlađih, „Skordiska“.

Već dugo se priča o vašem novom albumu – kada ga možemo očekivati i da li će on doneti neke novine u odnosu na vaša prethodna izdanja?

– Ufff… Daj neko lakše pitanje. Šalu na stranu, završavamo ga, bezmalo, već godinu dana. Moraće da se pojavi do jeseni kako god znamo i umemo. A vredeće, od prve do poslednje strane, od prve do poslednje pesme, verujte mi na reč!

Naredne, 2017. godine, se navršava četvrt veka od postanka benda – da li imate u planu nešto posebno za proslavu?

Pa, dobro, prvih četvrt veka je najteže. Šta imamo u planu? Svašta! Ali, pssst… Ništa vam nisam rek'o!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari