Mićunović: Đinđića bi danas razočarala stvarnost

"Pitao bih Zorana Đinđića da li ga je stvarnost posle 13 godina razočarala? Mislim da bi odgovorio da jeste", kaže Dragoljub Mićunović.
Osnivač, prvi predsednik DS i prijatelj pokojnog premijera, kaže da je Đinđić zamišljao drugačiju Srbiju, da je znao koliko je bila zaostala, ali je verovao da može brže i više da se postigne borbom modernosti protiv zaostalosti.
 
- Ovo što imamo danas jeste restauracija poretka protiv koga se on borio. Mogao bi biti razočaran zbog toga. Ovaj dan je podsećanje na tragediju, ali je u isto vreme i podsticaj i podsećanje na to da, ipak, iako rezultati ne dolaze brzo, ne znači da se za njih ne treba boriti. Pravde nema, nema ni istine, ali bi ih bilo još manje ako borbe za njih ne bi bilo - priča Mićunović za Blic.
 
Građani Srbije će i danas, kao i svake godine, odati poštu ubijenom premijeru. Godišnjicu smrti Đinđića obeležiće i Demokratska stranka, ali i njegov nekadašnji bliski saradnik Čedomir Jovanović, koji tradicionalno, svake godine sa svojom strankom organizuje "Šetnju za Zorana".
 
Đinđić je ubijen 12. marta 2003. na vratima Vlade Srbije. Politička pozadina ubistva još nije otkrivena. Predsednik Komisije za ispitivanje obezbeđenja Zorana Đinđića i tadašnji potpredsednik vlade Žarko Korać izjavio je da ne vidi nikakav poseban razlog da se zapisnici razgovora koje je obavila ta komisija ne stave na uvid javnosti.
 
- Bitno je da se daju ti stenogrami razgovora za koje, po mom mišljenju nema nikakvog razloga da javnost ne zna šta je u njima - rekao je Korać za list Danas. Prema njegovim rečima, postoji mogućnost da javnost u zapisnicima razgovora koje je komisija obavila posle ubistva premijera vidi nešto što njeni članovi nisu videli.
 
Gordana Filipović Đinđić, sestra ubijenog premijera, kaže da očekuje da se iz fioka izvade i prouče krivične prijave za političku pozadinu atentata, jer se po tom pitanju, nažalost, ništa nije uradilo.
 
Autor: Blic, Danas/foto:Marsel Bieri
  • Cockney Call

    12.03.2016 15:22
    Mićune, staro momče, idi u Kalamedanski park da igraš šah sa svojim ispisnicima and čuvaš unuke ili šta već, jer te pregazilo kako vreme tako i godine. Elem, iskreno, Đinđić za tri godine svog bitisanja na vlasti u nebeskoj Serbia, nije učinio ama baš ništa kako bi narodu barem približio osećanje boljitka. Kako je po zvanju filozof, samo je svoju profesiju primenjivao nad nama. Bla, bla, bla, bla.......... i ondak bla.
  • Ivan

    12.03.2016 14:03
    Cime bi to pokojni Djindjic tacno bio razocaran !? Svi njegovi su situirani , dobro stojeci i zasticeni a Srbija je tu gde jeste , prevarena i opljackanja .
  • Gradjanin

    12.03.2016 13:48
    Dokaz koliko je covek vredeo je i to sto ga sadasnji premijer uzalud pokusava kopirati.
    Zoran je bio pun energije , izuzetno harizmatican lik koji je hteo da Srbiju menja iz korena i da od nje stvori jednu savremenu i modernu drzavu. Problem je bio u tome sto je verovao pogresnim ljudima ( Beba, Z. Zivkovic itd ) i bio okruzen protuvama i lopovima kojima je svanulo posle Zoranove smrti.
    Drzava nije imala ni vojsku ni policiju kao ni sudstvo. Sve je bilo u rukama kriminogenih struktura.
    Sadasnji premijer poucen tragedijom naseg Zorana prvo je preuzeo upravljanjem svim bezbedonosnim strukturama u zemlji jos dok je bio prvi podpredsednik vlade. Napravio cistku i postavio ljude kojima moze da veruje i sad s pravom moze da kaze : "Drzava to sam Ja"i niko mu nista ne moze.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.