Aleksandar Vučić venac Zoran Đinđić 12032016
Tanjug/Oksana Toskić
Aleksandar Vučić venac Zoran Đinđić 12032016

Tanjug/Oksana Toskić

Premijer položio venac, Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Srbija danas obeležava 13 godina od ubistva premijera Zorana Đinđića.

Jutros je, u ime Vlade, premijer Aleksandar Vučić položio venac na spomen-ploču u dvorištu vlade. Polaganju venca i odavanju pošte pristustvovali su i članovi vlade u tehničkom mandatu.

Počast Zoranu Đinđiću 12032016

Tanjug/Oksana Toskić

Odali počast Zoranu Đinđiću, Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Istovremeno, građani, pristalice i članovi Liberalno-demokratske partije (LDP) i Socijaldemokratske stranke (SDS) krenuli su danas u tradicionalnu "Šetnju za Zorana".

Kolona je krenula oko 11.30 ispred sedišta LDP-a u Siminoj ulici u Beogradu, predvođena predsednicima LDP-a i SDS-a, Čedomirom Jovanovićem i Borisom Tadićem, nekadašnjim bliskim saradnicima ubijenog premijera i lidera Demokratske stranke.

Šetnja za Zorana

P. Dimitrijević

Šetnja za Zorana, Foto: P. Dimitrijević

Jovanović i Tadić položili su vence i upalili sveće na mestu ispred sedišta Vlade Srbije, gde je 12. marta 2003. godine ubijen Đinđić.

Jovanović je rekao da njegove ubice 13 godina nakon atentata možda jesu u zatvoru, ali da se i dalje ne zna pozadina ubistva i da od njenog razotkrivanja ne treba odustati.

"Bez obzira na vremensku distancu, borićemo se za punu istinu o toj tragediji", rekao je Jovanović i dodao da treba utvrditi koja je to snaga i koji su to interesi doveli do toga da Srbija izgubi Zorana Đinđića.

Prema njegovim rečima, današnji dan je tužan, ali istovremeno treba da bude i motivacija da Srbija postane bolja.

"Mi želimo da Srbija bude srećna, a to nećemo postići ako bežimo od problema, već ako im idemo u susret, baš onako kako je to i Zoran činio", rekao je Jovanović.

Tadić je istakao da mu je žao zbog toga što na današnji dan nisu zajedno oni koji su u opoziciji bili zajedno 90-ih godina prošlog veka.

"Mislim da bi to Zoran hteo, ali biće prilike sledeće godine", rekao je Tadić i istakao da današnji dan ne treba da se pretvori u puku komemoraciju, već da se treba prisetiti da je borba Zorana Đinđića bila borba za bolji život i za modernizaciju Srbije. Tadić je rekao da jedino svi ujedinjeni mogu da pomognu Srbiji.

Ispred zgrade vlade u Nemanjinoj učesnici "Šetnje za Zorana" ostavili su crvene i bele ruže. Nakon polaganja cveća, kolona građan je krenula ka Novom groblju.

U Aleji velikana cveće su položili i Zoran Živković, Borislav Stefanović, Dušan Petrović i mnogi drugi.

Živković, koji je preuzeo dužnost premijera posle Đinđićevog ubistva, rekao je da je smrt Zorana Đinđića nenadoknadiv gubitak za Srbiju.

"Taj nedostatak, taj gubitak je nenadoknadiv i niko nikada neće moći da zameni Đinđića, a to što njega nema, vidi se u svakodnevici", rekao je Živković i podsetio da je odmah posle ubistva Đinđića pokrenuta velika policijska akcija Sablja, čiji je cilj bio da se unište pre svega kriminal i korupcija u zemlji, i založio se za pokretanje takve akcije i danas.

"Mislim da je Srbiji sada potrebna takva akcija - Sablja 2, ali bez vanrednog stanja, uz odlučnu borbu protiv svog zla koje se namnožilo za ovih desetak godina", rekao je Živković.

Kako je kazao, građani Srbije će za dva meseca na izborima imati priliku da izaberu novi put Đinđića i vlast koja će nastaviti ono što je započeto 5. oktobra 2000. godine.

Aleksa Savić pobednik "Beseda u Zoranovu čast"

Pobednik ovogodišnjeg takmičenja "Besede u Zoranovu čast" je Aleksa Savić, odlučio je jednoglasno žiri na čijem je čelu bila glumica Mirjana Karanović. Drugo mesto pripalo je Dušanu Stevanoviću, a treće su podelili Sofija Rakićević i Đorđe Andrić. Prema oceni žirija, Aleksa Savić je ostavio najbolji utisak kada je reč o kvalitetu govora, originalnosti izvođenja, jasnoći poruke i reakciji publike. Tema ovogodišnjeg takmičenje bila je: "Znanje je moć. Ako je neznanje moć, posledice su teške".

 



Komentari (2)

ljubica

12.03.2016 10:48

Dokle cete da nam ispirate mozgove? Radi li se to o onom istom Djindjicu koji je iz Nemacke podstrekavao bombardovanja zemlje od strane Nato pakta "jos dve nedelje bombardovanja i diktator ce pasti".

Srbin

12.03.2016 14:08

@ljubica - I ja sam isto to rekao a bio sam tada u Srbiji i sta sada?