POČEO RAT U EVROPI: Eksplozije su čin pred kojim se treba mobilisati!
Foto: Rojters, Dragana Udovičić, AP

Krvavi teroristički napad podigao na noge ceo svet

POČEO RAT U EVROPI: Eksplozije su čin pred kojim se treba mobilisati!

Planeta -
Opasnost veća nego što je bila pre napada u Parizu u novembru 2015. dodine, kaže francuski premijer Vals

BEOGRAD - Krvavi teroristički napadi u Belgiji podigli su na noge celokupnu svetsku javnost, a najviši državni zvaničnici oštro su osudili stradanje nevinih.Najdramatičniji među njima bio je francuski premijer Manuel Vals, koji je rekao da je Stari kontinent uzdrman.

- Evropa je u ratu. Eksplozije koje su uzdrmale Brisel predstavljaju ratni čin pred kojim se treba mobilisati - naglasio je vidno uznemiren Vals, ocenivši da je opasnost veća nego što je bila pre napada u Parizu u novembru 2015.Bojazan da bi do novih ubistava moglo da dođe izrazio je i belgijski premijer Šarl Mišel.- Dogodilo se ono od čega smo strahovali. Naša zemlja je pogođena bezočnim, žestokim i kukavičkim atentatima - naglasio je Mišel i dodao da nema informacija da li su napadi povezani s nedavnim hapšenjem Salaha Abdeslama, osumnjičenog za masakr u Parizu.

O tome da postoji opasnost da se po evropskim ulicama prolije još krvi svedoči i interni izveštaj francuske policije, koji je objavio Njujork tajms, a u kojem se navodi da je više od 90 kamikaza spremno da napadne najveće gradove EU. U ovom dokumentu predstavljeni su planovi islamista koji uključuju precizno šifrovanje, angažovanje specijalista za falsifikovanje dokumenata i prebacivanje eksperata za sklapanje eksploziva iz Sirije u Evropu. U izveštaju je istaknuto i da je „slaba kontrola granica dozvolila teroristima da se slobodno šetaju širom Evrope, a na ruku im ide i loša komunikacija bezbednosnih službi zemalja EU“.Juče je evakuisan i kabinet belgijskog premijera, dok su Francuska, Holandija, Britanija i Nemačka mere bezbednosti podigle na najviši nivo.

Barak ObamaZAJEDNIČKA BORBA

Američki predsednik Barak Obama rekao je da će SAD pomoći belgijskim vlastima da pronađu zlikovce:- Učinićemo sve što je potrebno da podržimo našeg prijatelja i saveznika Belgiju i privedemo pravdi odgovorne. Ovo je još jedan pokazatelj da se svet mora ujediniti u borbi protiv terorizma, bez obzira na nacionalnost, rasu ili veru. Mi možemo da porazimo one koji ugrožavaju sigurnost i bezbednost ljudi širom sveta i to ćemo i učiniti.

Mere oprezaEVAKUISANE NUKLEARKE

Na zahtev belgijskih vlasti juče su evakuisane dve nuklearne centrale, u Dulu i Tijangu, a oko svih sedam nuklearnih centrala u zemlji pojačane su mere bezbednosti uz povećano prisustvo vojske. Zaposleni koji nisu neophodni za funkcionisanje nuklearki poslati su kući.

Vladimir PutinVARVARSKI ZLOČIN

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je saučešće belgijskom kralju Filipu i belgijskom narodu zbog smrti civila u seriji eksplozija u Briselu.- Najoštrije osuđujem napade u Briselu, reč je o varvarskim zločinima za koje nema opravdanja i još jednom potvrđuju da terorizam nema granice i predstavlja pretnju ljudima širom sveta. Izražavam punu solidarnost s Belgijancima u ovim teškim satima. Ubeđen sam da će zločinci i njihovi pomagači biti zasluženo kažnjeni.

Federika MogeriniBRIZNULA U PLAČVisoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini briznula je u plač u Jordanu i prekinula konferenciju za novinare:- Solidarišemo se ne samo s patnjom žrtava nego i u odgovoru na ta dela.

Fransoa OlandPOGOĐENA CELA EVROPAPredsednik Francuske Fransoa Oland rekao je da su teroristi napali Belgiju, ali da je njihovim aktima pogođena cela Evropa:- Treba da budemo svesni težine terorističkih pretnji jer smo svedoci globalne pretnje koja zahteva globalni odgovor. Rat protiv terorizma treba voditi širom Evrope. Treba koristiti sva sredstva.

Angela MerkelPORAZIĆEMO TERORIZAM!Nemačka kancelarka Angela Merkel rešena je da se stane na put ubicama:- Najvažnije je da ćemo udruženo poraziti terorizam, ali pre svega želim da izrazim saučešće svima onima koji su izgubili svoje najvoljenije. Moje misli su s vama, kao i s onima koji se trenutno nalaze u bolnici. Oni koji su odgovorni za napad u Briselu napali su naše evropske vrednosti.

Reagovanja / Svi ogorčeni zbog ataka islamističkih zločinacaDejvid Kameron PRETNJA U ZEMLJAMA ŠIROM EVROPESuočeni smo s realnim terorističkim pretnjama u zemljama širom Evrope i moramo da se suprotstavimo svim sredstvima.Tajip ErdoganUJEDINIMO SE ODMAH PROTIV TERORIZMAGnusni napadi ponovo su pokazali da terorizam ne može biti metod borbe za slobodu. Potrebna je zajednička borbe protiv terorizma.Aleksis CiprasNE SMEMO DOZVOLITI DA MRŽNJA PREVAGNE

Grčka izražava solidarnost sa građanima Belgije i EU. Ne smemo dozvoliti da strah, religijska mržnja i rasizam prevagnu u Evropi.Papa FranjaSLEPO NASILJE KOJE IZAZIVA PATNJUOvo je slepo nasilje koje izaziva veliku patnju. Molim se za duše stradalih, a porodicama poginulih izražavam najiskrenije saučešće.

KURIR KUPONMANIJA: DANAS DOBIJATE PETU KUPON SLIČICU

Top proizvodi na popustu uz Kurir

Danas u Kuriru na strani broj 3 dobijate petu kupon sličicu, koju treba da isečete i zalepite na mesto broj 5 na talonu.

Sa pravilno popunjenim kuponom ostvarujete od 50 do 68 odsto popusta na odabrane “Delimano” i “Dormeo” proizvode.

Zbog velikog interesovanja, u četvrtak 24. marta i u petak 25. marta ponavljamo talon i po još jednu džoker sličicu.

Više informacija potražite u štampanom izdanju Kurira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track