Apatin: Zagađenje u rezervatu prirode "Gornje podunavlje"

"Vojvodinašume" danas su saopštile da se pripadnici sve četiri službe tog javnog preduzeća nalaze na terenu kod Apatina gde se dogodio ekološki incident i u kontaktu su sa nadležnim državnim i inspekcijskim organima, kako bi pratili situaciju na području Specijalnog rezervata prirode "Gornje podunavlje".
Svetski fond za prirodu saopštio je prethodno da je u okolini specijalnog rezervata prirode "Gornje Podunavlje", u okolini Apatina, iz industrijskih postrojenja ispuštena neindetifikovana obojena tečnost, intenzivnog mirisa.
 
"Voda hemijski izmenjena, za sada još neutvrđenog sastava, nekontrolisano se sliva ka Mišvaldu, preteći da ozbiljno ugrozi zaštićene vrste biljaka i životinja", stoji u saopštenju Svetskog fonda za prirodu (World Wildlife Fund). Zvanični podaci lokalnih nadležnih organa još uvek ne postoje, navodi se u saopštenju i pozivaju nadležne organizacije i inspekcija za zaštitu životne sredine da reaguju i ispitaju slučaj.
 
Prema navodima očevidaca, četiri fabrička postrojenja već nekoliko godina nepropisno skladište i odlažu industrijski otpad, neregularno ispuštajući toksične materije u kanal u neposrednoj blizini fabrika, navodi se u saopštenju. Time se ugrožavaju prirodna staništa u Gornjem Podunavlju koje predstavlja jednu od najočuvanijih ritsko-močvarnih celina na toku Dunava kroz Srbiju i deo je "Evropskog Amazona", budućeg UNESKO prekograničnog rezervata biosfere, naveli su iz Svetskog fonda.
 
Lokalitet Mišvaldski dunavac u čijoj je neposrednoj blizini izlivena zagađena tečnost je zaštićen kao prirodno riblje plodište na ribarskom području, odnosno posebno stanište značajno za mrest riba.
 
 
"Vojvodinašume" su danas saopštile da se na terenu nalaze pripadnici Lovočuvarske službe, Ribočuvarske službe, čuvara zaštićenih područja i čuvara šuma, a da će o svim relevantnim promenama u vezi sa tim područjem, kojim upravlja to javno preduzeće, mediji biti obavešteni.
 
"Gornje Podunavlje" je zbog izuzetnog bogatstva vrsta proglašeno značajnim područjem za ptice i za biljke, kao i odabranim područjem za dnevne leptire. Ovo područje čini deo ekološke mreže Emerald i upisano je i na listu međunarodno značajnih vlažnih područja (Ramsarskih područja).
 
U rezervatu je prisutna 51 vrsta sisara, 248 vrsta ptica, 50 vrsta riba, 11 vrsta vodozemaca, veliki broj beskičmenjaka, od kojih se izdvaja fauna leptira i više od 1000 biljnih vrsta. Neke od najznačajnijih vrsta ovog područja su orao belorepan, crna roda, patka njorka, divlja mačka, vidra, jazavac, kao i najveća populacija evropskog jelena u Srbiji.
 
Autor: Tanjug/ foto: WWF
  • Marko

    29.03.2016 12:48
    markom@gmail.com
    Italijanska farbara tekstila "FLASH SRB" već ko zna koji put ispušta otpadne vode direktno u Dunav. Lako za otkriti kad bi nadležni radili svoj posao, a ne zataškavali zarad "viših" interesa. A otvaranje iste u srcu rezervata prirode je inače najveći uspeh lokalnih moćnika.
  • Besna Sremčina

    27.03.2016 12:06
    Prava slika srbije i njenih "građana". Predpostavljam da zbog ovog toksičnog zagađenja neće biti protestni skup. Naravno da neće jer za sva kancerogena oboljenja još uvek će se kriviti NATO.
  • superhik

    26.03.2016 20:58
    i? šta je poenta.. čak i da nađu ko je ispustio, čak i da ga optuže i osude, sve što će biti je da plati neku malu sumu i to je to. a biljni i životinjski svet nepovratno uništeni. fabrika nastavlja da radi i ponovo će pre ili kasnije ponovo isto učiniti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina