26. mart  2016. 16.15  | Izvor: RTV (Boris Šuman)

Palić: Pripremni sanacioni izlov babuške

PALIĆ -

Na Palićkom jezeru u toku je pripremni sanacioni izlov ribe koja je označena kao glavni krivac za loš biodverzitet u jezerskoj vodi.

video icon

Stručnjaci iz Nemačke će u naredne dve nedelje na različite načine loviti riblju vrstu Srebrni karaš kako bi odredili koji od njih je najbolji za sanacioni izlov koji se očekuje naredne godine.

palic kupaliste jezero

Sanacioni izlov ribe poznatije i pod nazivom Babuška stručnjaci su odredili kao neophodnu meru za ozdravljenje samog jezera, uz dalje sprečavanje zagađenja vode putem izlivanja kanalizacije i negativnog uticaja poljoprivredne proizvodnje.

Ceo poduhvat bi za dve do tri godine trebao da ima za rezultat čistu jezersku vodu, a finansiraće ga sa više od šest miliona evra nemačka razvojna banka.

Srebrni karaš ili Babuška predstavlja najdominantniju riblju vrstu u Palićkom jezeru. Zbog svojih osobina i načina ishrane, te položaja u lancu ishrane u jezeru, stručnjaci ovu ribu vide kao krivca za veliku količinu mulja i algi, a samim tim i za zamućenost jezera.

Četiri stručnjaka iz Nemačke, zahvaljujući organizaciji GIZ, loviće ovu ribu na više načina, kako bi se utvrdilo koji od njih je najoptimalniji za budući sanacioni izlov.

"Ako uspemo da smanjimo populaciju babuške značajno dobijamo dve stvari. Prvo, može se razmnožavati zooplankton, zooplankton će pojesti alge, a dodatno neće one kopati toliko i time dodatno dobijamo veću prozornost vode", ističe za RTV specijalista za sanacije jezera dr Gec Kun.

Sanacioni izlov, po mišljenju stručnjaka, treba da dovede do uravnoteženja flore i faune i jezeru, a uz dalje sprečavanje zagađenja i do podizanja njenog kvaliteta na nivo pogodan za kupanje i rekreaciju. Sve je to deo projekta koji bi trebalo Vlada Nemačke da finansira sa 6,5 miliona evra.

"Za dve godine je stvarno realno da se poboljša kvalitet vode toliko da će svaki nestručnjak videti poboljšanje. Mi stručnjaci već vidimo svake godine, po analizama, da je bolje i bolje", smatra član Radne grupe za sanaciju jezera Mišel Roman.

Prvog dana sanacionog izlova izvađeno je oko 750 kilograma srebrnog karaša koji će biti hrana za životinje u Zoološkom vrtu.