Šok u Hrvatskoj i BiH zbog oslobađajuće presude Šešelju

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović smatra da je Vojislav Šešelj "jedan od najvećih zločinaca na ovim prostorima" i da je oslobađajuća presuda Haškog tribunala "sramotan potez međunarodnog krivičnog prava". I hrvatski premijer je presudu Šešelju nazvao sramotnom. Presuda potvrdila da je Tužilaštvo tog suda pokrenulo neutemeljen i politički proces, kaže predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. Mediji u regionu šokirani presudom.

Kolinda Grabar Kitarović je istakla da je presuda Vojislavu Šešelju sramotna i da se moli za "žrtve velikosrpske politike".

"Današnja oslobađajuća presuda jednom od najvećih zločinaca na našim prostorima zaista je ogroman udarac međunarodnom krivičnom pravu. Ona je upravo sramotna", rekla je Grabar Kitarović u izjavi za novinare u Sofiji, prenela je Hina.

Hrvatska predsednica kaže da, ako se uzme u obzir da je Haški sud Šešelja osudio na četiri godine i devet meseci zatvora samo radi iskazivanja nepoštovanja prema tom sudu i radi pretnje svedocima u pojedinim slučajevima, a da ga je danas oslobodio optužbi zbog huškanja i podsticanja na eksterminaciju, uništavanje celih naroda i na genocid, to zaista ne može biti ništa drugo nego poraz međunarodnog kaznenog prava.

"Danas molimo za sve njegove žrtve i žrtve velikosrpske politike, od Vukovara preko Škabrnje do Sarajeva, Srebrenice i do Kosova", navela je Grabar Kitarović.

Predsednik Vlade Hrvatske Tihomir Orešković rekao je da je presuda Vojislavu Šešelju poraz Haškog tužilaštva.

"Presuda Šešelju je sramotna, ovo je poraz Haškog tužilaštva. Danas sam u Vukovaru, kojem je učinio zlo i nije pokazao kajanje", izjavio je Orešković novinarima u Vukovaru.

Orešković je podsetio da Šešelj i danas pali zastave Hrvatske i EU i istakao da očekuje reakciju Srbije. "Nadam se da će tu i Srbija reagovati, jer je put prema EU pravi put, i nadamo se da ćemo videti prave odluke i ponašanje od strane naših suseda", naglasio je Orešković.

Upitan da li će ova presuda promeniti uslove koje Hrvatska traži od Srbije za njeno napredovanje u pregovorima s EU, Orešković je odgovorio da su uslovi svima jasni i da oni podrazumevaju sve što se očekivalo i od Hrvatske.

"Ovo nije ništa promenilo. Treba Srbija da pokaže da će reagovati u pozitivnom smeru", rekao je Orešković.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava ocenio je da je oslobađajuća presuda Vojislavu Šešelju poražavajuća i "žalosna" za ceo civilizovani svet.

"Tragedija se pretvorila u tragikomediju", rekao je Penava novinarima i dodao da je presuda Šešelju trebalo da bude presuda velikosrpskoj politici, a da je "završila kako je završila".

Prvi potpredsednik hrvatske vlade Tomislav Karamarko izjavio je da je konsterniran i zgrožen oslobađajućom presudom Haškog suda Vojislavu Šešelju, a predsednik Sabora Željko Reiner izrazio je nadu da će do kraja postupka i pravosnažne presude pravda pobediti.

Čelnica HNS-a i potpredsednica Hrvatskog sabora Vesna Pusić ocenila je da se oslobađajućom presudom Vojislavu Šešelju, koja je diskreditirajuća za Haški tribunal, "šalje opasna poruka".

Smatra da je zbog, kako kaže, "držanja političkih ravnoteža" oslobođen "jedan od najistaknutijih vinovnika zločina".

O presudi Šešelju i na društvenim mrežama 

Brojni hrvatski političari ocenili su da je oslobađajuća presuda Šešelju sramotna i šokantna, a veliki broj reakcija stiže preko društvenih mreža.

Tako je poslanik vladajućeg Mosta Miro Bulj na svom Fejsbuk profilu tražio hitnu sednicu Sabora. Poslanik Evropskog parlamenta iz HDZ-a Andrej Plenković izrazio je žaljenje zbog današnje haške presude. Hrvatska poslanica u Evropskom parlamentu Ruža Tomašić poručila je da je malo reći da je zgrožena oslobađajućom presudom Vojislavu Šešelju.

"Ovo je ogromna sramota za Haški sud! Oslobađajuća presuda uvreda je porodicama žrtava i nova nepremostiva prepreka u odnosima između Hrvatske i Srbije", navela je Tomašićeva na svom Tviter nalogu.

Ako je, kaže, Haški tribunal politički sud, a dokazuje se da jeste, i ako smo se dosad već opekli, zašto hrvatske vlasti nisu jače lobirale u slučaju Šešelj, upitala je Tomašićeva.

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Miro Kovač smatra da je oslobađajuća presuda za Vojislava Šešelja u Haškom tribunalu uvredljiva i šokantna za sve žrtve, kako je naveo, "agresivne velikosrpske politike".

Kovač je u pisanoj izjavi dostavljenoj hrvatskim medijima ocenio da je ovakva presuda razarajuća za proces pomirenja među ljudima i susednim državama.

"Svi oni u svetu koji huškaju na rat, pozivaju na etničko čišćenje i provode politiku nasilnog menjanja međunarodno priznatih granica dobili su time moralni blanko ček", naveo je Kovač.

Hrvatski ministar pravosuđa Ante Šprlje izjavio je u Osijeku da je oslobađajuća presuda Vojislavu Šešelju tužan dan za civilizaciju i 21. vek, te da danas "ponovo gore Slavonija, Baranja, okolina Sarajeva, Zvornik i Mostar, ponovo su zapaljene kuće, i ponovo su ubijeni, silovani i opljačkani ljudi".

Bivši premijer i lider najuticajnijeg hrvatskog opozicionog SDP-a Zoran Milanović izjavio je da je Šešelj "politički kriminalac" i "krvnik i hrvatskog i srpskog naroda".

Na presudu je reagovao takođe bivši, ministar branitelja Predrag Matić ističući da ona pokazuje da "pravo i pravda često ne idu ruku pod ruku".

Reagovanja i u BiH 

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je da ne razume kako je Raspravno veće Haškog tribunala moglo da donese oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju kada je, kako kaže, jasno da je reč o osobi koja je dokazano učestvovala u agresiji na BiH.

Srpska demokratska stranka (SDS) Republike Srpske saopštila je da je zadovoljna odlukom Haškog tribunala.

"Pozdravljamo odluku dvojice sudija, koji nisu podlegli opštem antisrpskom karakteru suda. Verujemo da će i u drugostepenom procesu prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću pred ovim sudom istina pobediti", navedeno je u saopštenju.

SDS smatra da je Šešelju naneta istorijska nepravda i da ta činjenica nije ispravljena čak ni ovakvom odlukom.

"Način na koji je vođen postupak protiv Šešelja, kao i dužina trajanja pritvora bez obzira na današnju oslobađajuću presudu još jedan je dokaz da Haški tribunal nije pravna nego politička institucija", dodaje se u saopštenju SDS-a.

Bivši predsednik Republike Srpske i nekadašnji lider Srpske radikalne stranke u RS Nikola Poplašen izjavio je da je optužnica protiv Vojislava Šešelja "od početka bila falsifikat i na klimavim nogama".

Munira Subašić: Kriv veliki lobi Srbije i Rusije

Predsednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić izjavila je da je ogorčena oslobađajućom presudom.

"Čula sam davno da je Šešelj njihova noćna mora i oni su njega pustili samo da ga se reše. Nije ovo slučajno, već se radi o nekoj igri", rekla je Subašićeva za sarajevski Dnevni avaz.

Prema njenim rečima, za ovakvu odluku Haškog tribunala kriv je "veliki lobi Srba, Srbije i Rusije".

"On je slobodan, a sada će podizati optužnice protiv naše dece koja su ostala živa, jer su kriva zato što su ostala živa. To pokazuje i slučaj Nasera Orića i svih drugih. Ide se na to da se žrtve izjednače sa zločincima. Videćemo šta će naša pametna elita i intelektualci uraditi", ocenila je Subašićeva.

"Kao muslimanka bila sam srećna što je formiran Haški tribunal, ali, evo, vidim da politika pomalo ulazi i na njegova vrata. Bilo je jako važnih presuda u Haškom tribunalu, a videćemo šta će u Šešeljevom slučaju odlučiti Žalbeno veće", zaključila je Munira Subašić.

Zagrebačka "Kuća ljudskih prava" ocenila je presudu Vojislavu Šešelju kao dosad "najporazniju prvostepenu presudu Haškog tribunala".

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije izrazilo je žaljenje zbog oslobađajuće presude Šešelju, uz ocenu da je Haški tribunal presudom poručio da se zločin i govor mržnje tokom rata isplati.

Nevladina organizacija Centar za suočavanje s prošlošću "Dokumenta" iz Zagreba poručila je da je šokirana oslobađajućom presudom Vojislavu Šešelju, jer je on, kako smatraju, "simbol širenja etničke mržnje i ratnohuškačke politike koja je za posledicu imala proterivanje desetina hiljada ljudi i ubistvo više od 900".

Predsednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracionih logora Danijel Rehak izjavio je za T-portal da se iz presude Šešelju vidi da je reč o političkom sudu i upitao se koje su to dokaze hrvatske institucije poslale u Hag.

Crnogorski premijer Milo Đukanović je, povodom presude Šešelju, rekao da mu je drago što je svaki čovek slobodan.

"Više volim da je svako slobodan, nego da je svako utamničen, bez obzira na to da li se slažem ili ne. Što se mene tiče, primam k znanju i čestitam slobodu Šešelju", rekao je Đukanović.

Mediji o presudi

U prvim izveštajima hrvatski mediji koji su uživo prenosili izricanje presude ocenjuju da je haška presuda šokantna. 

Jutarnji list donosi tekst pod naslovom "Sramota u Hagu, notorni ratni huškač je slobodan", a Večernji list "Šok iz haške sudnice: Vojislav Šešelj oslobođen po svim tačkama optužnice".

Zagrebački portal Indeks izvestio je kratko da je Haški tribunal odlučio da "četnički vojvoda Vojislav Šešelj nije kriv po svim tačkama optužnice".

Hrvatska radio-televizija javila je da je Šešelj nepravosnažno oslobođen odgovornosti za ratni zločin uz konstatacije da je lider radikala po oslobađanju na svom Tviter nalogu nastavio da provocira "u svom klasičnom tonu".

Agencija Hina je prenela vest o oslobađajućoj presudi Šešelju po svim tačkama optužnice citirajući u naslovu stav Tužilaštva koje je navelo da je "Velika Srbija politički, a ne zločinački cilj", dok je agencija Fena kratko javila da je lider radikala oslobođen. 

I sarajevski portal Kliks na udarnom mestu donosi informaciju da je Pretresno veće Haškog tribunala oslobodilo Šešelja po svih devet tačaka optužnice, pa time i za zločine za koje se teretio da je počinio na području BiH.

Dnevni avaz je, takođe, preneo kao udarnu vest o oslobađajućoj presudi Šešelju.  

Radio-televizija Republike Srpske je vest o oslobađanju Šešelja prenela pod naslovom "Šešelj nije ni za šta kriv".

Portal banjalučkih Nezavisnih novina takođe je objavio da je Šešelj oslobođen optužbe po svim tačkama uz prikaz njegovog tvita na kojem je poručio: "Kako čujem, bitka je izgleda završena."

Da je Haški tribunal oslobodio Šešelja, preneli su i crnogorski mediji. 

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво