Teodora Viktorović kroz suze vikala: Nisam svesno ubila baku!

J. D. Lj.

12. 04. 2016. u 20:39

Saslušanjem veštaka i optužene, završeno suđenje glumici koja se tereti da je prošle godine satarom ubila majku Ljiljanu i baku Ivanku

Теодора Викторовић кроз сузе викала: Нисам свесно убила баку!

NIKADA ne bih mogla svesno da ubijem baku! Nikakvi stručnjaci me ne mogu ubediti da sam u tom trenutku racionalno razmišljala. Tako nešto je monstruozno i nenormalno, a naročito teza o tome da li jesam ili nisam, svesno, birala oružje...

Ovo je u utorak, pred petočlanim većem sudije Ane Milošević, povikala glasno i plačući, u sudnici Višeg suda u Beogradu, optužena Teodora Viktorović (39), nakon što je sud saslušao mišljenje veštaka psihijatrijske struke. Time je i zvanično završeno suđenje glumici, koja se tereti da je prošle godine satarom ubila svoju majku Ljiljanu (61) i baku Ivanku (90), u porodičnom stanu u Mileševskoj ulici, na Vračaru.

Veštaci, psiholog dr Nada Janković i psihijatar dr Aleksandar Milošević, istakli su da je Teodora, u trenutku kada je počinila zločin bila "svesna", "u stanju smanjene uračunljivosti, ali ne i bitno".

- Utvrđeno je da Teodora ima emocionalno nestabilan poremećaj ličnosti - objasnila je veštak Janković. - U trenutku kada je počinila zločin, kod nje je bio prisutan visok intenzitet emocije, jake ljutnje, srdžbe, ozlojeđenosti, razdražljivosti... Nesređenost odnosa u porodici, dugogodišnje ponižavanje i maltretiranje, samo su akumulacija loših okolnosti, za koje je to kobno jutro, bila samo "kapisla".

Oba veštaka saglasna su da su svim ovim okolnostima dodatno doprineli alkohol i lekovi koje je Teodora uzimala.

- Ona je bila ubeđena da na taj način uspeva bolje da funkcioniše. Mislila je da višegodišnje probleme i sukobe u porodici samo tako može da reši. Još kao dete, gledala je oca i majku koji probleme rešavaju alkoholizmom, pa čak i nožem. Takav model je, naravno, prenela i u svoju porodicu, pokušavajući da reši narušene odnose sa majkom koja je vređa, tuče i maltretira. Ali i bakom, koja ju je "izdala" - kažu veštaci.

Završne reči i presuda zakazani su za 26. april.


POSTPOROĐAJNA DEPRESIJA?

PO mišljenju stručnjaka, Teodorina odluka da ubije majku bila je "emocionalna", dok je na baku digla ruku "racionalno". Ipak, na kraju su naglasili da sud treba da uzme u obzir činjenicu da je ona u vreme kada je počinila zločin, imala bebu od nepunih šest meseci. Zbog toga, smatraju, postoji sumnja da je u to vreme bolovala od postporođajne depresije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Denis

12.04.2016. 21:11

Bilo bi skandalozno kada bi sud pri izricanju kazne za ovako težak zločin uzeo u obzir kao olakšavajuću okolnost to što se ubica porodila 6 meseci pre zločina. "Postporođajna depresija" nije nešto što može da postoji ali i ne mora, ona se jasno utvrđuje i dijagnostikuje i ne može biti predmet "rekla, kazala"! Ako nije utvrđeno da ju je imala kako je moguće da se pominje u izveštaju "stručnjaka"?!? Takođe zločin prema majci ne može se opravdati nikakvim "emocionalnim" razlozima...

farsa

13.04.2016. 09:57

Skloni smo tome da nađemo puno olakšavajućih okolnosti za zlostavljanu ženu, kada presudi mužu koga je sama izabrala... Sistematsko ponižavanje i izdaja (od ranog detinjstva, od osoba koje bi trebalo da budu najbliskije vaspitačice deteta) su možda najgori vidovi zlostavljanja, posle toga retko ko ostaje svestan i uračunljiv...

Alex

13.04.2016. 12:39

U ovoj tragediji ova mlada zena je istinska zrtva. Posle visegodisnjeg psihickog maltretiranja i ponizavanja, sta su ocekivale te dve, zahvalnicu?

jana

13.04.2016. 16:56

Da li je ova devojka ona što je glumila u ,,Preljubnicima" ili ,,Balkanskim prevarama",tako nešto. U jednoj od epizoda pojavljuje se devojka koja prati oženjenog muškarca i tvrdi kako su njih dvoje u vezi.Na kraju se ispostavlja da je on prvi put vidi u životu i da je ona sve izmislila.Sećam se da je stalno ponavljala ,,Ali,ja te volim,volim te." Da li je to ta?

CLFP

14.04.2016. 05:58

Ljudi budimo realni.Ne zelim nikome da otezam niti sam dokon da po svaku cenu osudim.Uzmete sataru i ubijete dvoje ljudi,zene.Ma kako neko bio rastrojen.Afekt je nesto drugo...Laušević je isto uradio vatrenim oruzjem i to u samozaštiti koju je prekoračio...par puta pritisnuo oroz.Treba ubiti nekoga satarom,pa to ponoviti,nije to puka slučajnost,produkt rastrojstva..