Najnovije vesti
Vesti Vojvodina
Klinički centar Vojvodine ostao bez obezbeđenja, LEKARE ČUVA POLICIJA

Klinički centar Vojvodine ostao bez obezbeđenja, LEKARE ČUVA POLICIJA

Klinički centar Vojvodine ostaće bez službe obezbeđenja, jer je RFZO ukinuo stavku preko koje je ta usluga plaćana, iako su učestali napadi na zdravstvene radnike. Kako navode iz KCV, ubuduće će biti pojačane policijske i patrole komunalne policije u toj ustanovi.

Novi Sad 2463 Obezbedjenje klinicki centar foto Nenad Mihajlovic Foto: N. Mihajlović / RAS Srbija
Novi Sad 2463 Obezbedjenje klinicki centar foto Nenad Mihajlovic
Foto: N. Mihajlović / RAS Srbija

- Najviše posla smo imali noću, jer tada u većini slučajeva alkoholisani pacijenti nasrću na lekare. Pretnje i psovke dešavaju se svakodnevno. Nedavno je jedan od nezadovoljnih pacijenata pretio da će baciti bombu na KCV. Ne znam kako će zaposleni izaći na kraj sa takvom vrstom napada - kaže jedan od radnika obezbeđenja. U firmi „Securitas“ koja je obezbeđivala KCV kažu da je ugovor raskinut zbog nedostatka novca, a da su iz svakodnevnih izveštaja koji su dobijali od zaposlenih „jako dobro upoznati sa incidentima koji su se tokom prethodonih meseci dešavali u KCV“.

Poslednji u nizu incidenata je onaj kada je metadonski zavisnik naoružan puškom pokušao da uđe u Klinički centar Vojvodine, u čemu su ga sprečili radnici obezbeđenja. Pušku je, kako je tada kazao, nosio kako bi se sačuvao od toga da mu neko ne ukrade metadon.

U Betaniji su u poslednjih par meseci zabeležena četiri napada na medicinsko osoblje i svi slučajevi su evidentirani u policiji.

Foto: N. Mihajlović / RAS Srbija

U Kliničkom centru Vojvodine su ponovili da je RFZO ukinuo stavku „ostali nepomenuti troškovi“ preko koje je ta zdrvstevna ustanova jedino mogla da plaća radnike osiguranja. Mesečno je KCV za troškove 70 radnika obezbeđenja plaćao 3,5 miliona dinara. Stavka je ukinta kada je budžet AP Vojvodine, njihovog osnivača, već usvojen, pa trenutno ni oni ne mogu da im plate ove troškove, a ugovor s privatnom firmom za obezbeđenje je istekao.

- Klinički centar Vojvodine će u budućnosti pokušati na sve načine, u skladu sa zakonom, da iznađe način kako bi vratio mogućnost finansiranja fizičko tehničkog obezbeđenja, što bi sigurno bilo u korist bezbednosti kako onih koji se leče u našoj ustanovi tako i onih koji pružaju zdravstvenu uslugu – kažu u KCV-u.

RFZO: KCV se nije žalio na ugovor, i dalje mogu da imaju obezbeđenje

U Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja kažu da se svake godine donosi Pravilnik o ugovaranju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, te da je ove godine prvi put utvrđen spisak materijalnih i ostalih troškova koji se finansiraju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja. U izradi Pravilnika učestvovale su Komora zdravstvenih ustanova, kao i komore zdravstvenih radnika.

- Republički fond pravilnikom za prethodne godine nije imao definisan spisak materijalnih i ostalih troškova koji se finansiraju iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, tako da nije izbačena tačka koja se odnosi na finansiranje obezbeđenja u KCV, jer takva tačka nije ni bila definisana – kažu u RFZO.

Napominju da je Pravilnikom omogućeno KCV-u da koristi jedan odsto od ugovorenih sredstava za obezbeđenje, a da KCV prilikom potpisivanja ugovora nije imao primedbe i da je RFZO o nezadovoljstvu saznao iz medija.

Republički fond angažuje radnike do broja opredeljenog Kadrovskim planom. Kadrovskim planom se, između ostalog, određuje broj administrativnih, tehničkih i pomoćnih radnika koji se finansiraju iz budžeta RFZO.

- Iz navedenog proizilazi da Republički fond ne ukida obezbeđenja s obzirom na to da ustanova ima mogućnost da sa Republičkim fondom ugovori nemedicinske radnike uključujući i radnike obezbeđenja – zaključuju u Fondu.