Jeremić deveti kandidat za novog generalnog sekretara UN, peti iz ex Yu

Beta 13.04.2016

Bivši šef diplomatije i predsedavajući Generalnoj skupštini UN, Vuk Jeremić deveti je kandidat u trci za nasednika Ban Ki Muna i peti iz bivše Jugoslavije.

Prvi čovek svetske organizacije trebalo bi da bude izabran iz grupe istočnoevropskih zemalja, jedine koja do sada nije imala svog predstavnika na toj funkciji.

Veruje se da bi prednost pri izboru mogla imati žena jer su na čelu UN od njihovog osnivanja do sada bili isključivo muškarci.

Iskustvo u UN dodatni je plus za svakog kandidata, ali je uslov svih uslova da predloženi kandidat bude prihvatljiv za svih pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN sa pravom veta.

Iako prijavljvanje kandidata još nije završeno, u sedištu UN danas je počelo predstavljanje kandidata, koji će u "neformalnom dijalogu" odgovarati na pitanja predstavnika zemalja članica, što je novina u odnosu na dosadašnju praksu.

U naredna tri dana programe će predstaviti osam kandidata, medju kojima su četiri iz bivše Jugoslavije i četiri žene.

Kandidature su pre Jeremića podneli doskorašnji šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić, bivša šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić, bivši predsednik Slovenije i dugogodišnji funkcioner u UN Danilo Tirk i bivši makedonski ministar i predsedavajući Generalnoj skupštini UN Srdjan Kerim.

Kandidati su i bivša bugarska ministarka spoljnih poslova i direktorka Uneska Irina Bokova i šefica diplomatije Moldavije Natalija German, a prijavilo se i dvoje kandidata van istočnoeveropske grupe, bivši premijer Portugala i visoki komesar UN za izbeglice Antonio Gutereš i bivša novozelandska premijerka i šefica Programa UN za razvoj Helen Klark.

Generalnog sekretara UN bira Generalna skupština UN, na preporuku Saveta bezbednosti UN, što podrazumeva saglasnost svih pet stalnih članica sa pravom veta. U slučaju da Savet bezbednosti UN ne može da se saglasi oko jednog kandidata, odluka ostaje na Generalnoj skupštini UN.

(Beta, 04.13.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »