Joksimović: Hrvatska ne može da zaustavi Srbiju

FoNet

13. 04. 2016. u 09:17

Hrvatska koristi ucenjivački potencijal ali nema tu vrstu snage i moći da zaustavlja Srbiju na evropskom putu, mada mislim da će konstantno biti kamen spoticanja, izjavila je danas Aleksandra Joksimović

Јоксимовић: Хрватска не може да заустави Србију

Aleksandra Joksimović

Hrvatska koristi ucenjivački potencijal ali nema tu vrstu snage i moći da zaustavlja Srbiju na evropskom putu, mada mislim da će konstantno biti kamen spoticanja, izjavila je danas Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politiku.

U odnosima sa Hrvatskom beležimo negativan trend, jer je izborom nove vlade nastavljena stara retorika koja nije splasla i koja je i dalje na dnevnom redu, a ta situacija će se prevazilaziti korak po korak, rekla je Joksimović za Radio televiziju Srbije.

Ona je podsetila da je to proces koji je Hrvatska prošla u odnosu sa Slovenijom, a Slovenija u osnosu sa Italijom.

Evropska unija je pokazala šta misli o tom načinu uslovaljavanja i stavovi Brisela su jasni, kazala je Joksimović.

Prema njenim rečima, skup koji je u utorak održan Mostaru bio je veoma ohrabrujuući.

Sama činjenica da su svi došli, da niko iz regiona nije otkazao učešće, govori da su svi želeli da se sretnu i da ima prostora za dijalog, što je važna poruka. Turbulencije su nastale kroz presude Haškog tribunala, a što se tiče BiH, bilo je za očekivati da će izazvati burne reakcije. Sa njima imamo uspone i padove u zavisnosti od okolnosti, ocenila je Joksimović.

Komentarišući izbor novog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, Joksimović kaže da je za Srbiju važno da ima svog kandidata, posebno što je u pitanju Vuk Jeremić koji ima iskustva sa radom u UN.

Ishod je, međutim, neizvestan jer su velike sile zainteresovane da to bude kandidat po njihovim kriterijumima, što nije jednostavno, zaključila je Aleksandra Joksimović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Danke Kroatia!

14.04.2016. 00:20

@Аries 71 - Али морааа! Па ваљда су нам Хрвати браћа!