Fond plaća Dikoviću, a general Kandićevoj

S. J. Matić

13. 04. 2016. u 11:00

Delimično prihvaćena tužba načelnika Generalštaba zbog povrede časti i ugleda. Fond za humanitarno pravo mora da plati 550.000 dinara odštete, plus troškove

Фонд плаћа Диковићу, а генерал Кандићевој

FOND za humanitarno pravo mora da plati načelniku Generalštaba Ljubiši Dikoviću odštetu od 550.000 dinara. To im je presudom naložio Prvi osnovni sud, jer su objavljivanjem neistina i optužbi da je počinio ratne zločine na Kosmetu, generalu Dikoviću naneli duševne boli. Fond, takođe, mora generalu da plati i 149.200 dinara za parnične troškove.

Sud je u istom slučaju odbio Dikovićevu tužbu za nadoknadu štete protiv Nataše Kandić, izvršne direktorke Fonda, i naložio načelniku Generalštaba da njoj isplati 96.650 dinara za parnične troškove.

U presudi je navedeno da se iznošenjem u javnost netačnih optužbi, koje imaju uvredljivu konotaciju, povređuje dostojanstvo Dikoviću.

Inače, Fond za humanitarno pravo je pre nekoliko godina objavio "Dosije Ljubiša Diković" sačinjen na osnovu prikupljenih izjava uglavnom Albanaca, koje su davali raznim organizacijama i u kojem se za zločine na Kosmetu optužuje 37. motorizovana brigada VJ, a kojom je tada komandovao Diković.

General je pre tri godine tužio Fond i Natašu Kandić tražeći da mu zbog povrede časti i ugleda isplate po milion dinara.

Advokat Nataše Kandić i FHP Vladimir Gajić ukazuje da je Dikovićev tužbeni zahtev sud samo delimično usvojio.

- Žalićemo se na presudu, jer je kontradiktorna - kaže Gajić. - Sud očekuje od tuženog da dokaže svoje tvrdnje, ali je odbio apsolutno sve dokazne predloge sa obrazloženjem da to treba da se raspravi pred krivičnim sudom. Mi smo onda tražili da se postupak prekine dok Tužilaštvo za ratne zločine ne završi predistražne radnje, koje sprovodi nakon što je Fond za humanitarno pravo podneo krivičnu prijavu protiv načelnika Generalštaba VS i drugih pripadnika 37. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije. Sud je i to odbio.

NOVAC U HUMANITARNE SVRHE ADVOKAT Ljubiše Dikovića Đuro Čepić kaže da je najbitnije što je dokazano da su generalu Dikoviću povređeni čast i ugled. - Novac od naknade štete biće uplaćen u humanitarne svrhe, a videćemo konkretno gde - kaže nam Čepić. - Očekujem da ova presuda postane i pravosnažna.

Gajić očekuje da Apelacioni sud ukine ovu presudu ukoliko se bude rukovodio pravnim argumentima.

Nataša Kandić kaže da je sud ocenio da njene izjave kaljaju i vređaju ljudsko dostojanstvo i da predstavljaju destruktivni napad na načelnika Generalštaba.

- Sud kaže da nijedna optužba nije dokazana, što je i tačno, jer su odbili sve svedoke koji bi govorili o prebacivanju stoke sa Kosova u Rašku, o prodaji mašina i vozila ljudima u Raškoj, koji bi ispričali gde su i kako ubijani ljudi, gde su premeštani... - kaže Nataša Kandić. - Sud je tokom parnice iskazao i preteranu zaštitu prema Dikoviću, pa je čudno zašto mu je smanjio traženi iznos naknade. Koliko su ga štitili, trebalo je da mu daju deset puta više i mislim da je ovakva odluka nepravična prema tužiocu.



"NAPAD NA ZAPOVEDNIKA VOJSKE"

NATAŠA Kandić je kazala da je cilj objavljivanja "Dosijea Ljubiša Diković" bio da se utiče na javnost i državne vlasti i da se na mesto zapovednika Vojske Srbije ne postavlja čovek koji, kako kaže, ima veze sa ratnim zločinima. Sud je ocenio da cilj Kandićeve nije bio zaštita institucija, već rušilački napad na načelnika Generalštaba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

bikkojisedi

13.04.2016. 14:34

prekinimo vise finansiranje nevladinih organizacija tih parazita koji trose nase pare i ne rade nista i prave se pametni i govore nam kako treba da zivimo.

Stojko Djokic

13.04.2016. 18:26

Trebalo bi zabraniti rad većine nevladinih organizacija zato što služe za pranje novca, rasturaju Srbiju i ruše joj ugled.