13. april  2016. 12.53  →  17.53 | Izvor: Tanjug, RTV

Orban: Srbija je sada uspešna zemlja

SUBOTICA -

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da je Srbija danas uspešna zemlja i dobar sused Mađarske, zahvaljujući uspešnoj i dobroj ekonomskoj politici aktuelne vlade.

video icon

"Srbiji pre nekoliko godina niko ni paru ne bi dao, jer je država bila 'oborena na zemlju', ali je uspela da se uzdigne i priključi susednim zemljama, zahvaljujući dobrom rukovodstvu, uspešnoj i hrabroj politici", izjavio je Orban posle obilaska novog pogona mađarske kompanije "Masterplast" u Subotici sa premijrom Aleksandrom Vučićem.

On je čestitao Vučiću što je Srbiju učinio uspešnom zemljom i dobrim susedom Mađarske.

Orban je rekao da to što su odnosi Mađarske i Srbije dobri nije došlo samo od sebe, već da je u to trebalo uložiti mnogo rada i truda od strane Mađara koji žive u Vojvodini, ali i opredeljenost Vlade Srbije.

"Ako ne budemo uspeli održati dobru saradnju, ako vlade u Mađarskoj i Srbiji ne budu smatrale važnim tu saradnju, onda ni ekonomski ni privredni rezultati neće moći da opstanu", rekao je Orban.

Orban je rekao da je ubeđen da Mađari i Srbi zajedno imaju zajednički interes da se politika saradnje dve zemlje nastavi, a tome, rekao je, doprinosi i investicija u Subotici, u koju je uložila i vlada Srbije i mađarska vlada

On je pozvao Mađare koji žive u Srbiji da izađu na izbore i da učestvuju u donošenju odluka, navodeći da ja važno da imaju jake zastupnike njihovih interesa u Beogradu i u parlamentu.

Orban je rekao da Mađari "imaju jednu staru želju" da Srbija što pre postane članica EU, jer je to, naveo je, u interesu svih građana Srbije, Mađara koji žive u Srbiji, ali bi bilo dobro i za Mađarsku i za EU.

Vučić: Hvala Mađarskoj na podršci

Premijer Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se danas Mađarskoj na podršci Srbiji, navodeći da ta zemlja ničim ne ucenjuje Srbiju i ne ograničava i da to Srbija poštuje i ceni.

"Sa Mađarskom ćemo da gradimo najbolje u budućnosti. Hvala Viktore (Orban, premijer Mađarske) na podršci Srbiji u teškim trenucima, ne samo u podršci u poplavama, preduzećima, na putu ka EU, jer Mađarska nas ničim ne ucenjuje i ne ograničava i to Srbija poštuje i ceni. Prave prijatelje umemo da zapamtimo", rekao je Vučić, koji je sa Orbanom obišao novi pogon mađarske kompanije "Masterplast" za proizvodnju staklene vune.

Vučić je rekao da se divno osećao kao domaćin danas u Subotici, kada su se čule srpska i mađarska himna, gde je svako bio ponosan na svoju naciju i gde je znao da nemamo nijedan problem, čak ni skriven.

"Mislim da Mađari to iskreno osećaju. Poštujem Mađare i uvek ćete da imate iste uslove kao Srbi i svi ostali građani Srbije. Ponosan sam i na Srbe koji su odlično razumeli kakva je to politika koju će Srbiju da podigne na pijedastal uspešnih zemalja", rekao je Vučić.

Dodao je da je, kada su investitori iz "Masterplasta" došli na sastanak u Beograd, video da ne veruju da će Vlada Srbije da pomogne, da su mislili da su to priče za televiziju i za široke mase, a da se u stvarnosti to ne dešava.

"Sve smo završili za 10 dana, obezbedili smo ne samo posao za 205 ljudi, uspeli da obezbedimo da jedan značajan deo Subotice i centra da dodatno rasteretimo i zaposlimo, da imamo manje problema i muka. Znam da svi razmišljaju o daljem poslu, uskoro će morati da autobuse šalju u Bajmok i druga mesta, kako bi dovozili radnike", naveo je Vučić.

Kaže da se rast Srbije stalno povećava, da je to obezbeđeno većim investicijama i izvozom podstakla rast, ne većom potrošnjom, da imamo mnogo siromašnih, ali da stvari idu na bolje i da misli da prijatelji iz Mađarske razmišljaju o novim investicijama u Srbiju.

Do kraja godine krenuće radovi na pruzi od Novog Sada ka Budimpešti

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Subotici da je Srbija spremna da do kraja godine krene u građevinske radove na pruzi Beograd-Budimpešta, od Novog Sada pa nadalje.

"Sve papire i ugovore moramo da završimo do juna meseca, a ne računajući ovo što radimo na potezu Stara Pazova-Novi Sad iz ruskog kredita, ovo dalje što ide prema Budimpešti to možemo do kraja godine da krenemo", rekao je Vučić na pitanje novinara dokle se stiglo sa modernizacijom pruge Beograd-Budimpešta.

"To (pruga) što se nas tiče ide dobro, sa mađarske strane oni moraju da ubrzaju svoje i to će biti jedna od tema tet-a-tet razgovora sa Vikotorom (Orban, premijer Mađarske)", naveo je Vučić.

Vučić je rekao i da je Srbija u februaru isplatila prvu, veliku tranšu za ruski kredit.

Ta pruga, prema njegovim rečima, predstavlja deo planova Vlade Srbije u cilju boljeg položaja nacionalnih manjina.

Upitan kakav je plan Srbije za bolji položaj nacionalnih manjina, Vučić je naveo da razgovara sa tim ljudima svaki dan, da želi da imaju još veći značaj i uticaj u Vladi Srbije, da se konačno uradi Y krak, da čeka nove fabrike.

Kaže da će te fabrike biti tamo gde živi mađarski živalj, da će neke biti na teritoriji centralne Srbije i da to ima veze sa tehničkim uslovima.

"Po tom pitanju sam, iako znate da sam realističan, negde prilično optimističan", kazao je Vučić.

Broj komentara: 16

Ivan  13. 04. 2016. | 13:23
Jako je prijatno gledati prijateljstvo izmedju Srba i Madjara pogotovo kada to prijateljstvo oveličavaju predsednici Vlada obeju zemalja! Ipak smatram da postoji otvoreno pitanje između Srbije i Mađarske a ono se svakako tiče Kosova i Metohije! Bilo bi lepo kada bi Mađarska povukla priznanje nezavisnosti paradržave koje je proglasila albanska zajednica na Kosovu i Metohiji i time bi se potrvrdilo prijateljstvo dva naroda !
Nensi  13. 04. 2016. | 13:26
Nemojte verovati svojim očima i svom frižideru. Verujte Orbanu i televizoru ...
realista  13. 04. 2016. | 13:40
Ne cudi me baron Minhauzen, nego Orban. Da on naseda na lazi ?! Nisam gledao sajt APR~a, ali mislim da Masterplast postoji bar 20, ako ne i vise godina ! Dokle ceno kiseli limun proglasavati za domacu slatku pomorandzu, kao u doba socrealizma, i dokle ce se vizionar kititi tudjim perjem ?! Srbija zemlja Potemkinovih sela, njihovi graditelji i du..uvlakaci prodali svoje duse i buducnost svoje dece za sendvice ! Kako je to bedno i bljutavo ! Fuj ! Srbijo, pokoj ti dusi i laka ti crna zemlja !
Inzagi  13. 04. 2016. | 19:32
@realista pomenuo si Minhauzena ali ja ne videh nigde Pajtica.Za vas tuzne opozicionare, ko pohvali Srbiju je glup i nema pojma.Takva "ljubav" prema sopstvenoj zemlji vas je i dovela ispod cenzusa i tamo cete ostati jos dugo.Krivo ti je sto ti, posle izbora u pokrajini, nećeš imati kome da se uvlacis.odoste sa vlasti, gotovo.Dosli su drugi na red.Znaci, po tebi, samo sa Pajticem fon Minhauzenom moja deca imaju buducnost?Sta cemo sa 16 godina moje prošlosti koje su 2000. bile ta "svetla buducnost" koju je DS obećavao?Svakako da je za vas iz DS, LSV, ...to bio prosperitet, imali ste pare, privilegije, kombinacije, fondove ali za vecinu običnih gradjana Srbije je to bio najcrnji mrak.Dovedeni smo do ivice egzistencije.Napravili ste od nas robove koji rade za strane i domaće tajkune posto ste sve uništili i opljackali tokom privatizacije.Navikli ste da unistavate pa vam je muka kada se u Seviji nesto dobro desava za obicnog gradjanina, samo zato sto tu nema nista za vas i jer morate sad da radite.
3
8
Julija  13. 04. 2016. | 13:52
Ovo je veoma znacajno za sve nas koji zivimo da bi poboljsali buducnost nase dece.Verujem u podrsku madjarske vlade i skoriji ulazak u Eu

Pitjuka  13. 04. 2016. | 13:54
Orbane LEGENDO ! Hvala ti na madjarskim papirima ! GLASAMO ZA SVM !!
Oskar  13. 04. 2016. | 14:05
Zaista nemam reči da opišem ovu besmisao, pogotovo što živim u Subotici, u kojoj više "nema dovoljno radnika za otvorena radna mesta", i iz koje je u poslednjih godinu dana otišlo 10 roditelja dece koja idu sa mojom ćerkom u vrtić. A broj prijatelja, poznanika i njihovih prijatelja koji su otišli zaista ne znam jer bukvalno svaki dan čujem za nekoga da je napustio ovu Liliputaniju. Ovo je prosto neverovatno da ljudi veruju u ove gluposti i laži, i da na kraju glasaju za ovog klovna. Ali ne kaže se džabe da svaki narod zaslužuje svoju vlast, pa tako i ovaj narod, takav kakav je, zaslužuje ovakvu vlast, pogotovo što će većina onih koji još uvek imaju nešto u glavi i nemaju više godina nego što im je broj cipela, otići daleko odavde i ostaviti da se narod stopi sa vlašću, pa će svi zajedno, bez ovih otpadnika koji kritikuju klovna, uživati u ovakvim besedama i gledati u svoj prazan frižider.
LSV  13. 04. 2016. | 14:41
Ovaj gura podršku Pastoru
SVM  13. 04. 2016. | 15:31
@LSV Pa sta, neka gura! Vodi brigu o svom narodu i van svoje zemlje!
8
16
Milan  13. 04. 2016. | 15:15
Orban lagano ali sigurno, "ciglu po ciglu" gradi preduslove za vracanje Madjarske u stare granice Velike kraljevine Madjarske koja je tako egzistirala oko 1000 godina, do Trijanonskog mira, kada im je veci deo teritorije oduzet . (tu gde je svojim sunarodnicima dao dvojna drzavljanstva.) U Srbiji je prepoznao ovog dezorjentisanog i "izgubljenog" Aleksandra Vucica, kao figuru koja ce sve to progutati i odraditi sve potrebne preduslove za taj cilj. A Vucic to i mora da uradi, inace ide na robiju zbog: helikoptera, stetnih uguvora,...a i inace bi odradio, jer voli vlast iznad svega. I Seselj je pusten iz razloga da u Srpskom parlamentu pogorsa odnose sa Vojvodinom, da bi bilo jos vise razloga za razilazenje Vojvodine i Srbije. Zato i Pastor sada daje "podrsku" Vucicu, jer veliki se plen ocekuje nakon prividne "ljubavi"
zoki  13. 04. 2016. | 17:37
@Milan Vrlo ozbiljna analiza,predpostavljam da je razumeju oni koji zive na tim prostorima.Sto se tice Vizionara on ce to shvatiti za jedno 10 do 15 godina.Trebalo mu je 20 godina da shvati i odustane od projekta " VELIKA SRBIJA" . Taj projekat se zavrsio sa katastrofalnim posledicama za Srbe. Sada kada gledam ovo pitam sebe za koga radi ovaj covek?? Za svoj narod ili....????
13
2
ivan s  13. 04. 2016. | 15:42
Jel' to sad Mađarima dobro što će uvek imati jednake uslove kao svi Srbi i svi građani Srbije? Ja jedino vidim da se svake godine sve više i jednih i drugih seli iz ove rupe kakvom je Vojvodina napravljena, i to sigurno ne u Srbiju u kojoj je Vučić proglasio blagostanje...
Lea  13. 04. 2016. | 17:55
Kao i uvek Mađarska je pomagala i hvala im i za podršku za EU. Glas za SVM !
Pedja  13. 04. 2016. | 18:12
Prijateljstvo između desničara i nacionalista svih boja nikad nije bilo sporno. Ovako će se Vučić uskoro grliti i sa Karamarkom. Inače, ovakvo sramotno uplitanje nekog političara u pitanja druge zemlje kao što je danas učinio Orban skoro nije viđeno. Očigledno je da su on i Vučić kompanjoni u ko zna kakvim poslovima.
Savva Sv bg  14. 04. 2016. | 05:02
Mili moj, u cemu smo 'uspesni' ?
novi sad NS  14. 04. 2016. | 17:21
Ako je Srbija uspesna zemla ja sam Obama