Komentara: 4
Pregleda: 4329

U Subotici još uvek ima radioaktivnih gromobrana

13.04.2016. u 16:03h
Izvor: TV Subotica
Iako je zakonski rok za uklanjanje gromobrana sa radioaktivnim punjenjem istekao pre dve godine, u Subotici ih još uvek ima 16, podaci su Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja. Budući da uklanjanje gromobrana i postavljanje novog košta i nekoliko hiljada evra, a prema zakonu ta obaveza pada na vlasnika objekta, finansijski aspekt je glavni razlog za nepoštovanje zakonskog roka.
U Subotici još uvek ima radioaktivnih gromobrana

Milorad Milović, po struci inženjer elektrotehnike, počeo je da radi u firmi „Integral“ 1970. godine baš u vreme kada je ta firma postavljala radioaktivne gromobrane u Subotici, izuztno popularne tih godina i u Jugoslaviji i u svetu. Nekoliko decenija kasnije, njegova privatna firma radila je demotažu upravo uvih gromobrana u saradnji sa Intitutom „Vinča“. Prema Milovićevim rečima, problem je dvojak: ovim gromobranima je istekao rok trajanja, tako da su zgrade faktički ostale bez zaštite, a s druge strane tu je aspekt jonizujućeg zračenja koje može biti opasan po ljude i životnu sredinu.

Prema podacima Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja, 6 radioaktivnih gromobrana nalazi se na stambenim, a 10 na privrednim subjektima na teritoriji Grada Subotice. Opasnost najviše preti ukoliko se ovi gromobrani neadeakvatno uklone, padnu, ili se iskrive, a ljudi nađu u polju radiaktivnog zračenja.

Najveći problem predstavljaju preduzeća koja su u stečaju ili restrukturianju i nemaju sredstava za uklanjanje ovakvih gromobrana, s obzirom na to da finansijski teret pada na vlasnika objekta.Pitanje je ko će biti nadležan i izdvojiti sredstva za uklanjanje radioaktivne zaostavštine postavljene na nekadašnje industrijske gigante, kao što je to na primer, 29. Novembar u Subotici. Da li će u tom slučaju ovi gromobrani završiti na otpadu ili kao sekundarna sirovina i ko će preuzeti odgovornost?

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 8 godina i 1 nedelju
Komentara: 4
Pregleda: 4329

Povezane vesti

Povezane teme

radioaktivni gromobrani

gromobran

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.