');
Najnovije vesti
Blic Vesti Vojvodina

ČUDO NEVIĐENO Dragica Tomić u isto vreme i izabrana i smenjena sa mesta direktora

Dragica Tomić, direktorka Visoke poslovne škole strukovnih studija u Novom Sadu, poznata po brojnim aferama i sukobu interesa, danas je u isto vreme i smenjena i ponovo izabrana za direktorku.

Novi Sad 3038 visoka poslovna skola fakultet univerzitet foto Robert Getel Foto: Robert Getel / RAS Srbija
Novi Sad 3038 visoka poslovna skola fakultet univerzitet foto Robert Getel
Visoka poslovna škola strukovnih studija
Foto: Robert Getel / RAS Srbija
Visoka poslovna škola strukovnih studija

Do ove paradoksalne situacije došlo je tako što je Pokrajinska vlada na današnjoj sednici razrešila Dragicu Tomić sa mesta direktorke Visoke poslovne škole strukovnih studija, ali je u isto vreme Savet škole, ne mareći za odluku Pokrajinske vlade i zahtev Agencije za borbu protiv korupcije, ponovo izabrao Dragicu Tomić za još jedan trogodišnji mandat direktora. Savet je proceduru izbora završio za samo osam dana, a Dragica Tomić bila je jedini kandidat.

Pokrajinska vlada imenovala je za v.d. direktora škole Patrika Drida, koji je bio član Saveta škole iz redova osnivača, odnosno AP Vojvodine.

Dragica Tomić
Foto: Privatna arhiva
Dragica Tomić

Kako se navodi u rešenju Pokrajinske vlade, Dragica Tomić je smenjena po preporuci Agencije za borbu protiv korupcije koja je njen izbor za mesto direktora proglasila ništavnim zbog sukoba interesa.

Naime, njen muž i bivši direktor ove ustanove Radovan Tomić nije mogao da predsedava Savetom u vreme dok je ona birana za direktora. Smenjena je i zbog izveštaja Državne revizorske institucije o poslovanju škole za 2014. godinu koji je otkrio nenamensko trošenje novca.

Tomić: Nemaju pravo da me smene, krše Ustav

Pokrajinska vlada ovom odlukom prekršila je Ustav Republike Srbije i Zakon o visokom obrazovanju, smatra Dragica Tomić.

- Nisam funkcioner da bi me Vlada koja je u tehničkom mandatu razrešila dužnosti jer me tu nije ni postavila. Pa zakonu imenuje me i razrešava Savet škole. Pokrajinski sekretar za nauku Vladimir Pavlov, kojem se na sreću završava mandat, ne zna kakvu štetu radi, postavio je Drida, svog ličnog telohranitelja, inače čoveka sumnjive prošlosti. No Pavlov je kao "otporaš" naučio da sve treba da sruši – izjavila je Tomić. Ona tvrdi da revizor nije uočio nikakve nepravilnosti u školi te da se protiv nje ne vode krivični postupci, dodajući da se studenti već uveliko organizuju kako bi napravili protest.