Rodoljupci gostuju u Mađarskoj

V. V. S.

13. 04. 2016. u 16:06

Poznati Sterijin komad na programu uglednog Mitem festivala u Budimpešti

Родољупци гостују  у Мађарској

Predstava Narodnog pozorišta osvajala je brojna priznanja

STERIJINI "Rodoljupci", u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta (režija Andraš Urban), učestvovaće na MITEM-u (Madach International Theatre Meeting), jednom od trenutno najambicioznijih evropskih pozorišnih festivala - koji se od od 11. do 24. aprila održava u Nacionalnom teatru u Budimpešti.

- To što je, posle niza godina, pozorišna predstava iz Srbije uvrštena u selekciju jednog zapadnoevropskog festivala visokog ranga, na kojem su pored značajnih evropskih teatara, u konkurenciji predstave iz celog sveta, od Južne Koreje do Argentine, pokazuje da je "fenomen" ove predstave od velikog značaja za naš celokupni teatar - ističe Željko Hubač, v. d. direktora Drame Narodnog pozorišta. - Time se još jednom dokazuje da su izrazito loši produkcioni uslovi u pozorištima, u potpunoj nesrazmeri sa umetničkim potencijalima.

Odlazak ove predstave na prestižni festival, usledio je posle niza uspešnih domaćih gostovanja i priznanja: "Rodoljupci" su krajem prošle godine nastupili na Međunarodnom festivalu "Dezire" u Subotici, prošlog meseca otvorili su "Dane komedije" u Jagodini (proglašeni i za najbolju predstavu po oceni stručnog žirija), dok je ansambl predstave nagrađen i specijalnim priznanjem za kolektivnu igru. Početkom aprila otvorili su "Dane Milivoja Živanovića" u Požarevcu, a pre dve večeri šabački festival "Pozorišno proleće".

O uspešnosti ostvarenja kao i mogućnostima različitih festivalskih "čitanja", najbolje svedoči podatak da su "Rodoljupci" ušli u zvaničnu selekciju i Sterijinog pozorja i Bitefa! Između ova dva festivala, ansambl će u junu stići na još dva gostovanja: Dane satire "Fadil Hodžić" u Zagrebu i na "Purgatorije" u Tivat.


AMBICIOZAN PROGRAM

TOKOM dve nedelje trajanja Festivala, publika će moći da vidi 25 ostvarenja iz 14 zemalja: Srbije, Koreje, Kine, Poljske, Argentine, Španije, Mađarske... Grčka će učestvovati sa "Ilijadom" u postavci Statisa Livatinosa (našoj publici poznatog po sjajnom "Kralju Liru" koji je gostovao u Narodnom pozorištu), Aleksandrijski teatar dolazi iz Sankt Peterburga, dok poseban kuriozitet predstavlja učešće švajcarskog Teatra "Vidy" iz Lozane, sa Čehovljevim "Galebom", u režiji čuvenog Tomasa Ostermajera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije