Devenport uručio ključeve izbeglicama: Dom za 36 porodica

A. Delić

13. 04. 2016. u 19:39

Šef delegacije EU uručio ključeve porodicama koje su dosad bile smeštene u kolektivnom centru u selu Varna. Evropa uložila 720.000 evra u gradnju objekta u Šapcu

Девенпорт уручио кључеве избеглицама: Дом за 36 породица

Ovi ljudi će konačno moći da se smeste u stanove

ŠEF Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport, u sredu je u Šapcu uručio ključeve novih stanova za 36 izbegličkih porodica, koje su dosad bile smeštene u kolektivnom centru u selu Varna. U okviru programa podrške poboljšanju uslova života prisilnih migranata u Srbiji, EU je u Šapcu uložila 720.000 evra u gradnju i opremanje zgrade za takozvano socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima.

Devenport je pozdravio sve porodice koje su, kako je rekao, dobile priliku da ubuduće žive na dostojanstven način, nakon svih nedaća i patnji koje su ih snašle. On je istakao da je zatvaranje svih kolektivnih centara u Srbiji veoma veliki posao i zahvalio se lokalnoj upravi Šapca, koja je bila značajan partner na projektu.

- Svestan sam koliko truda su uložile lokalne vlasti u Šapcu, jer bez njih i bez posvećenosti Komesarijata za izbeglice, ne bi do ovoga došlo. EU i njena delegacija u Srbiji će nastaviti da pomažu do zatvaranja poslednjeg kolektivnog centra, ali još uvek je veliki posao pred nama - istakao je Devenport.

Komesar za izbeglice i migracije Srbije Vladimir Cucić je rekao da je u 70 gradova i opština u Srbiji, uz pomoć EU sagrađeno mnogo sličnih objekata za socijalno stanovanje. Podsetio je i na 1992. godinu, kada je nastao kolektivni centar u Varni, gde je boravilo 600 ljudi.

POSETILI I POPLAVLjENE DEVENPORT je sa saradnicima u sredu posetio domaćinstvo porodice Jovanović u Varni, koja je pretrpela veliku štetu u poplavama u maju 2014. godine, a čiju će obnovu finansirati EU. Takođe, obišao je i porodicu Stojićević u istom mestu, koja je u prvoj fazi pomoći dobila plastenik da bi mogla da nastavi sa gajenjem povrća. Inače, EU je posle poplava Šapcu pomogla sa 1,8 miliona evra.

- Pune su bile škole u Šapcu, puna je bila sportska hala tih nesrećnih godina, ali preživeli smo. Nisam verovao da ću dočekati da vidim kako se zatvaraju kolektivni centri u Srbiji jer ih je bilo ukupno 700, sa 65.000 ljudi. Neki su imali sreću da se njihovi problemi reše pre, a neki su morali da imaju živaca i strpljenja da im se i deca i unuci rađaju u kolektivnim centrima - poručio je Cucić.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović rekao je na skupu da je lokalnoj upravi veoma važno da svi građani dobiju krov nad glavom. U ime porodica, ali i šabačke uprave, zahvalio se Delegaciji EU, Komesarijatu za izbeglice i svim partnerima na važnom poslu.

- Ovaj objekat koji danas otvaramo pokazuje da u slozi, zajedničkom radu, u borbi da pomognemo onima kojima je pomoć najpotrebnija, zaista mogu da se dostignu veliki rezultati. U Šapcu niko neće biti gladan, u Šapcu će svako imati priliku da se leči. Niko neće biti zaboravljen i to je ono što je naša misija - rekao je Zelenović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije