Svet

0

Putin: Tursku smatramo prijateljem, pojedini političari problem

Autor: IG

Izvor: Tanjug

Putin: Tursku smatramo prijateljem, pojedini političari problem

Izvor: Foto: AP

"Tursku smatramo našim prijateljem. Imamo problem sa nekolicinom političara čije ponašanje smatramo neadekvatnim", kazao je Putin, odgovarajući na pitanja sunarodnika u emisiji "Direktna linija" na ruskom Kanalu 1.

Putin je naveo da niko ne može da garantuje bezbednost ruskih turista u Turskoj, kao i da je prerano govoriti o ponovnom uspostavljanju letova za tu zemlju i Egipat, preneo je Rojters.

Komentarišući situaciju u Siriji, Putin je rekao da Sirijci moraju da usvoje novi ustav i pokrenu političke razgovore.

Rusija čini sve da se situacija u Siriji ne pogorša, naglasio je Putin.

"Neophodno je da se prihvati da se svi slože i sednu za pregovarački sto, da prihvate ustav i da na osnovu tog ustava održe izbore. To je put za izlazak iz krize", poručio je ruski predsednik.

 

SAD mora da odustane od imperijalističkih ambicija

Predsednik Putin smatra da "Sjedinjene Države moraju da odustanu od svojih imperijalističkih ambicija" i da moraju da tretiraju Rusiju kao ravnopravnog partnera. 

Putin je rekao da "Vašington mora da nauči da poštuje legitimne interese Rusije i sarađuje sa Moskvom kao ravnopravnim partnerom". 

Odnosi Rusije i Amerike su zategnuti zbog ukrajinske krize, neslaganja oko Sirije i mnogim drugim pitanjima, naveo je AP.

Putin je kazao da su, "uprkos napetosti, Moskva i Vašington bili u stanju da konstruktivno sarađuju po pitanjima suzbijanja naoružanja, borbe protiv terorizma, Irana i drugim pitanjima".

Putin smatra da se Ameriku "obraća sa pozicije sile, diktatora sa imperijalističkim ambicijama'' i ističe da SAD treba da računa na to da će Rusija "uvek biti u stanju da nađe rešenje sa kojim će svi biti zadovoljni".  

 

Vlada očekuje manji pad BDP-a u ovoj godini

Situacija u ruskoj ekonomiji nije rešena i vlada očekuje manji pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini, izjavio je  Putin.

"Prošle godine, BDP je pao za 3,7 odsto. Ove godine, vlada očekuje da će se nastaviti blagi pad, ali samo za 0,3 odsto. Naredne godine, očekujemo rast od 1,4 procenta", istakao je Putin.

Ruski predsednik je takođe poručio građanima da je aktuelno povećanje cena hrane privremeno i da će se cene stabilizovati, prenosi ruska agencija Tas.

"Ne bi trebalo da štampamo novac, trebalo bi da promenimo strukturu ekonomije. Planiramo da privreda ostvari rast iduće godine, i iz tog razloga neće biti potrebe za potrošnjom tolike količine sredstava iz Rezervnog fonda koliko smo potrošili prošle godine. Tako da ne bi trebalo da strahujemo", kazao je Putin, prema navodima agencije Rojters.

 

Rezervni fondovi dovoljni za još četiri godine

Rezervni fondovi Rusije su dovoljni za još četiri godine, ali će situacija početi da se poboljšava iduće godine, izjavio je Putin.

"Devizne rezerve su se vratile na nivo sa početka 2014. godine od 387 milijardi dolara. Sredstva iz državnih rezervnih fondova, a želeo bih da vas podsetim da ih imamo dva - Rezervni fond i Fond nacionalnog blagostanja, smanjena su, ali u veoma malom iznosu", rekao je Putin, a prenosi ruska agencija Tas.

U ovom trenutku, ukupna sredstva u tim fondovima, prema njegovim rečima, iznose 50 milijardi dolara, odnosno 71 milijardi dolara, respektivno, što je jednako udelu od 10,5 odsto bruto domaćeg proizvoda Rusije.

"To znači da, ako bismo ih koristili onako kako smo ih koristili prošle godine, bez dopunjavanja, ne čineći ništa, imali bismo sredstva za naredne četiri godine. Ali mi očekujemo da će ekonomija naredne godine ostvariti rast, i da nećemo morati da potrošimo toliko iz fondova", kazao je Putin.

Ruska ekonomija se, kako je rekao, još uvek nije oporavila iako je aktuelni trend pozitivan.

"Prošle godine godine smo imali pad BDP-a od 3,7 odsto, dok za ovu godinu, ruska vlada predviđa pad od 0,3 odsto, da bi naredne godine ostvarila rast od 1,4 odsto", izjavio je Putin.

Ruski predsednik je takođe poručio građanima da je aktuelno povećanje cena hrane privremeno i da će se cene stabilizovati, prenosi ruska agencija Tas.

"Ne bi trebalo da štampamo novac, trebalo bi da promenimo strukturu ekonomije. Planiramo da privreda ostvari rast iduće godine, i iz tog razloga neće biti potrebe za potrošnjom tolike količine sredstava iz Rezervnog fonda koliko smo potrošili prošle godine. Tako da ne bi trebalo da strahujemo", kazao je Putin, prema navodima agencije Rojters.

Putin priznao da psuje, ali samo sebe
Ruski predsednik priznao je danas da ponekad opsuje, ali isključivo samog sebe.

"To se dešava. Ali psujem samo sebe. To znači da nisam zadovoljan onim što sam učinio", rekao je Putin. On je, međutim, istakao da nije trebalo da prizna tako nešto.

"Psovanje je u Rusiji greh. Moliću se za oproštaj", naveo je predsednik Rusije.

 

"Panama papiri" pucanj u prazno, prašina u oči

Ruski predsednik veruje da su autori takozvanih Panama papira "bacili ljudima prašinu u oči i pucali u prazno". Putin je ocenio da, sudeći prema stilu teksta i pomenutim činjenicima, autori nikog nisu optužili.

"To je suština", istakao je Putin, odgovarajući na pitanja sugrađana u "Direktnoj liniji sa Vladimirom Putinom", prenela je agencija Tas s.

On istakao da se radi o provokaciji i dodao da iza nemačkog "Zidojče cajtunga", koji je prvi objavio priču o "Panamskim papirima", stoji američka banka Goldman Saks.

Prema njegovim rečima, neko bi stekao utisak da su autori "Panamskih papira" advokati, a ne novinari.

"Oni su bacili prašinu ljudima u oči. Navode da su neki od mojih prijatelja vodili neke poslove. Pitanje koje postavljaju je da li postoji mogućnost da je novac sa ofšor računa završio u rukama pojedinih zvaničnika, uključujući i predsednika".

 

Rekordno brze reakcije činovnika na Putinove izjave

Četrnaesta po redu Direktna linija, TV-program u kojem predsednik Rusije Vladimir Putin odgovara na pitanja građana, postala je danas rekordna po brzini reakcija činovnika kojima je Putin davao naloge tokom programa.

Današnja Direktna linija trajala je tri sata i 40 minuta, a Putin je odgovorio na 80 od više od tri miliona postavljenih pitanja, saopštio je organizator.

Na prvo pitanje o stanju puteva u Omskoj obalsti, odgovor je usledio kroz nekoliko minuta, pošto se pojavila vest da će vlasti regiona do 1. maja popraviti 21 put.

Reakcija tužilaštva na zahtev Putina da se obrati pažnja na poštovanje Zakona o radu na ostrvu Šekotan usledila je nakon deset minuta. Podignuta je krivična prijava protiv direktora fabrike na kojeg su se u direktnom programu žalili zaposleni.

Građani su u unapred dobro pripremljenoj emisiji najviše pitanja postavljali u vezi s komplikovanom ekonomskom situacijom.

 

Razmatramo mogućnost razmene Savčenkove

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da Rusija i Ukrajina razmatraju moguću razmenu zatvorenog  ukrajinskog pilota Nadežde Savčenko.

Ruski sud je prošlog meseca osudio Savčenkovu na 22 godine u zatvoru, pošto ju je proglasio krivom za učešće u ubistvu dva ruska novinara 2014. godine, tokom sukoba između proruskih i ukrajinskih snaga na istoku Ukrajine, prenela je agencija AP.

Savčenko negira optužbe i zatheva da je vrate u Ukrajinu, a prošle nedelje je stupila i u štrajk glađu.

Na pitanje o mogućnosti razmene Savčenkove, Putin je danas u TV emisiji u kojoj je odgovarao na telefonska pitanja građana rekao da je Kremlj u kontaktu sa ukrajinskim državnim vrhom, koje je upoznato sa stavom Moskve.

Predsednik Rusije je upozorio da ne treba "požurivati to pitanje".

SAD i evropske zemlje su se pridružile Ukrajini u zahtevima za pustanje Savčenkove na slobodu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR