Најновије

Захтев да политичке убице буду осуђене у апелацији

У Апелационом суду данас је одржано рочиште у поступку за атентат на Вука Драшковића у Будви 15. јуна 2000. а тужилаштво је затражило осуђујуће пресуде.

Пресуда (Фото: pixabay.com)

Апелациони суд сада мора да донесе коначну одлуку јер је Виши суд већ донео две пресуде. Занимљиво је да је исто Веће вишег суда, којим преседава Тања Сретеновић прво донело осуђујућу пресуду,а затим ослобађајућу. Прво је Милан Радонић, тадашњи шеф Центра ДБ Београда, осуђен на осам година затвора, Ратко Ромић, шеф злогласног 6. одељења као и Стеван Баста, шеф 3. одељења за екстремизам, били су осуђени на по седам година. Ту пресуду је поништио Апелациони суд и вратио на ново суђење а исто Веће судије Сретеновић је затим донело ослобађајућу пресуду, на које су се жалили тужилаштво и заступници Драшковића.
Тужилаштво је у жалби навело и да се “никада није сусрело са тако лоше написаном пресудом у пракси” и затражило је да се она преиначи у осуђујућу и да се починиоци за помагање казне у складу са законом.
Адвокат Владимир Гајић, заступник Драшковића затражио је да се укине ослобађајућа пресуда и да се отвори претрес. Он је подсетио да је у истом Вишем суду пред Специјалним одељењем за организовани криминал донета правоснажна осуђујућа пресуда у којој су осуђена тројица припадника ЈСО са командантом Милорадом Улемеком Легијом, и Радомиром Марковићем, тадашњим шефом ДБ, организовали и извели атентат на Драшковића у Будви по наређењу Слободана Милошевића.
Гајић је затражио да се докази из тог премтеа пре свега исказ Ненада Илића Главоње припадника ЈСО који је причао о улози оптужених Радоњића и Басте.
- Суд на основу закона може да се упозна са правоснажно утврђеним чињеницама у другом предмету - рекао је адвокат Гајић. Он је такође истакао зачуђујућу ослобађајућу пресуду, као и тужилаштво, напомињући да ће остати забележена у правним аналима.
- У анале правосуђа ући ће да је судија Тања Сретеновић доносећи ослобађајућу пресуду након што их је у претходној осудила поклонила пуно поверење изјавама атентатора Бранка Берчека, који је правоснажно осуђен јер је пуцао на Вука Драшковића у Будви и који је у потиљак пуцао Ивану Стамболићу испред раке са живим кречом. А није поклонио поверење жртви атентата Вука Драшковића кога је ДБ два пута према правоснжани пресуда поушала да убије у Будви 2000. и 1999. на Ибарској магистрали, када су убијена четворица чланова СПО - нагласио је Гајић.
Он је додао да је невроватно да је судија Сретеновић у првој осуђујућој пресуди прихватила изјаву Драшковића а да је онда донела супротну ослобађајућу пресуду у коме није прихватила и сведочење оштећеног већ правоснажно осуђеног атентатора. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА