Vesti

0

Kovač: Ostajemo pri zahtevima za Srbiju

Autor: SA

Izvor: Beta

Kovač: Ostajemo pri zahtevima za Srbiju

"Ako Srbija želi da uđe u EU, moraće da prilagodi svoje standarde EU. Ne može da bude Srbija sudija i policajac za ratne zločine za područje cele bivše Jugoslavije", rekao je Kovač za Dnevnik Hrvatske televizije.

Povodom pisanja hrvatskih medija da je Evropska komisija odbacila zahteve kojim je Zagreb praktično blokirao Srbiju u otvaranju Poglavlja 23, Kovač je rekao da je reč o internom dokumentu koji je izrađen još prošlog leta pošto je Evropski parlament doneo rezoluciju o Srbiji.

Upitan kako će se Hrvatska dalje postaviti prema Srbiji, on je odgovorio da "Hrvatska nije ni velesila, ni pudlica", već zemlja članica EU koja učestvuje u oblikovanju kriterijuma i odlučivanju o pristupanju.

"Ako nekoga primamo u svoju porodicu i bdijemo nad procesom približavanja tog kandidata EU mi o tome saodlučujemo", naglasio je Kovač.

On je ponovio da će posetiti Srbiju posle izbora i formiranja nove vlade i dodao da očekuje nastavak saradnje dve zemlje.

"Želimo pomoći, ali treba ispunjavati kriterijume. To je vrlo važno, treba se dobro pripremiti za članstvo, svako ko pristupi mora biti spreman", zaključio je hrvatski ministar.

Hrvatska nije dala zeleno svetlo za otvaranje poglavlja 23 (Pravosuđe i temeljna prava) u pregovorima Srbije s EU, jer traži da Beograd ukine regionalnu nadležnost za ratne zločine, osigura prava hrvatske manjine u Srbiji i ostvari punu saradnju s Haškim tribunalom.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR