За илегални прелазак од 900 до 1.200 евра

У заједничкој акцији припадника Управе граничне полиције и Безбедносно-информативне агенције (БИА) из

Суботице, на подручју Кањиже и Ђале ухапшено је шест особа због сумње да су извршиле кривично дело недозвољеног преласка државне границе и кријумчарења људи, саопштено је  из МУП-а Србије.

Припадници Регионалног центра Граничне полиције према Мађарској ухапсили су Ђ. Ф. (51) из Ђаковице, С. П. (51) из Кањиже, З. Д. (58) из Суботице, Б. С. (40) из Новог Кнежевца, и С. С. (22) и Д. О. (24) из Ђале.

Осумњичени се терете да су наплаћивали илегалним мигрантима, претежно с Косова и Метохије и из афричких и азијских земаља, од 900 до 1.200 евра по особи да би их пребацили илегалним путним правцима из Србије на територију Мађарске и даље у земље Западне Европе.

У саопштењу се наводи да је полиција од осумњичених одузела два аутомобила, више мобилних телефона и 1.100 евра.

Против свих осумњичених су поднете кривичне пријаве Основном јавном тужилаштву у Сенти, док је по одобрењу Тужилаштва, против Ђ. Ф. из Ђаковице и Б. С. из Новог Кнежевца донето решење о задржавању до 48 часова. Они су  саслушани пред судијом за претходни поступак и по предлогу Основног јавног тужилаштва у Сенти, како нам је потврдио тужилац Мирко Гашовић, одређен им је притвор у трајању до 30 дана.

Преостала четворица осумњичених ће се бранити са слободе.  

Иначе, на север Бачке у последње време мигранти стижу у мањим групама, и илегалним или легалним путем покушавају да се домогну Мађарске, а потом и крајњег одредишта у некој од земаља Западне Европе. Свакодневно српско-мађарску границу покушава да пређе стотинак миграната, нелегално преко зелене границе и ограде коју је подигла Мађарска, али и легално.

Њима помажу сарадници Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице и они обављају формалности преко зоне транзита код граничног прелаза Хоргош–Реске. Додуше, понекад је чекање да се обезбеди легални улазак у Мађарску подуже, али има и оних који успевају да добију дозволу мађарских власти за слободан прелаз, што је пре неколико дана омогућено за три породице које су стигле с ратних подручја. 

На „ничијој земљи” лево од нашег прелаза, тик уз високу жичану ограду је неколико десетина миграната, који ту бораве под шаторима и ведрим небом, настојећи да на неки начин пређу границу. Многи долазе овамо уз помоћ оних који се баве кријумчарењем људи и од невољника скупо наплаћују своје услуге, али и када успеју да прођу жичану ограду, за многе се покушај заврши у полицији. Тако је током прошле недеље мађарска полиција у илегалном преласку границе ухватила 859 лица, највише држављана Авганистана, Ирака, Пакистана и северноафричких земаља. 

М. Митровић

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести