Окривљена: Од глумаца сам тражила само позајмице

У новосадском Вишем суду је изнела одбрану Новосађанка Славица Луковац (57), окривљена да је извршила више кривичних дела примања мита као службеница

у Влади Војводине. Њој се приписује да је од априла 2012. године до јануара 2013, у својству службеног лица – самосталног стручног срадника за област кинематографије и позоришног стваралаштва и сличним пословима у Покрајинском секретаријату за културу и јавно информисање Војводине непосредно захтевала поклон и новац и примила паре да у оквиру свог службеног овалашћења изврши службену радњу коју би морала учинити. Међу оштећенима су позната имена из света домаћег филма, између осталих Мирјана Карановић и Бранислав Трифуновић, који су дали изјаве у поступку.

– Ја нисам била службено лице које одлучује ко ће добити паре и када и нисам могла да ставим предмет у фиоку – изјавила је  Славица Луковац износећи одбрану пред измењеним већем којем сада председава судија Тамара Радовић. – Ништа није зависило од мене. Осетила сам слободу да тражим позајмицу, али ја нисам могла да уцењујем у смислу да некоме кажем да неће добити паре за пројекат ако ми не дају мито. Живим с болесном и старом мајком од њене мале пензије. Оштећени глумци Мирјана Карановић и Бранислав Трифуновић су знали да ја нисам службено лице које одлучује о томе ко ће добити паре и када.

Она је потом навела да је у поменутом периоду била у тешкој ситуацији – имала је два велика кредита – те да је тражила само позајмице и имала намеру да врати новац.

– Остала сам без посла који сам радила 14 година. Нисам везивала позајмицу за пројекат, а радила сам за то време на око 500 филмова. Имала сам намеру да рефинансирам кредит и вратим паре – додала је окривљена.

– Кад сам дошао у Секретаријат Владе Војводине 2012. године, речено ми је, између осталог, да је било проблема с неким запосленима и примедби још у време мог претходника, али да не постоје писмени трагови о томе – казао је  покрајински секретар за културу и информисање Славиша Грујић. – Казао сам да не могу да реагујем на „рекла-казала“, али и да не желим да дозволим да се ствари одвијају без моје контроле. Прошло је доста времена од тада, а по неким верзијама, она је тражила одређене услуге, материјалне или друге, не сећам се. Могао бих да погрешим, али мислим да су ми тада рекли да није искључено да је тражила од госпође Драгин, госпође Карановић и господина Трифуновића. Ускоро је стигла информација о новим примедбама па сам преко надлежних служби тражио да се то испита. Дошли су инспектори полиције, замолио сам их да истржују „у тишини“. Они су тако и урадили, а то је резултирало овим поступком.

Он је дода да је, у међувремену, окривљена пребачена на друго радно место с истом платом.

Сведок Драган Срећков, бивши помоћник надлежног секретара и непосредни руководилац сада окривљеној, остао је при изјави датој у истрази, када је навео да је она у оквиру својих овлашћења радила припрему текстова конкурсних пријава за доделу новца, обрађивала пријаве, припремала седнице конкурсне комисије, а након што би комисија донела одлуку о томе којим пројектима се додељује новац, припремала је одговарајућа решења и уговоре.

Тај сведок је истакао да окривљена није била у ситуацији да утиче на одлуку комисије о додели новца, али је могла утицати на динамику исплате одобреног новца и то је, по његовој рашњој оцени, имала теоретски могућности да учини на три начина, али само на по неколико неколико дана, претварајући се да може да утиче на одлуке које је претходно могла да види.

Наставак главног претерса заказан је за 6. јун.

М. Вујачић

 

Бранислав Трифуновић: Захтевала новац, парфеме, ланчиће

Сведок Бранислав Трифуновић је у истрази казао да га је окривљена пре него што је исплаћен новац надлежног секретаријата за филм „Одумирање” контактирала у више наврата, тражећи поклоне, златне ланчиће, парфеме, новац. Трифуновић је изјавио да је прво тражила 10.000 динара, затим 20.000, а онда 30.000 динара, говорећи да је она свој део посла урадила и зато сматра да треба да добије неки поклон. Кроз разговоре му је стављала до знања да новац може да извесно време задржи и не уплати на рачун продуцентске куће, док јој не да поклоне које је захтевала, казао је у истрази Бранислав Трифуновић.   

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести