Ослобађајућа пресуда дебеовцима на провери

У Апелационом суд у Београду је одржана јавна седница по жалби Вишег тужилаштва у Београду на пресуду којом су прошле године тројица припадника

Државне безбедности ослобођени оптужби за помагање у покушају убиства лидера СПО Вука Драшковића у Будви 2000. године.

Сва тројица оптужених, а то су бивши начелник београдског центра ДБ Милан Радоњић и припадници тог центра Ратко Ромић и Стеван Баста, присуствовали су седници, по сопственој жељи, иако на то нису били обавезни.

Ромић и Радоњић се иначе налазе у притвору, због процеса који се против њих води због оптужби за убиство новинара Славка Ћурувије 1999. године.

Пошто је већ једном укидао првостепену пресуду Вишег суда у Београду којом су Радоњић, Ромић и Баста били осуђени на осам, односно седам година затвора, Апелациони суд је сада у обавези да донесе правоснажну пресуду.

Више јавно тужилаштво у жалби је предложило да Апелациони суд отвори главни претрес (другостепено суђење), да сам изведе кључне доказе и оптужене огласи кривим и осуди.

За покушај убиства Драшковића раније су правоснажно осуђени на вишедеценијске казне затвора припадници Јединице за специјалне операције (ЈСО).

Припадници ДБ су оптужени да су пружили логистичку подршку припадницима ЈСО за атентат на Драшковића, односно да су им доставили фотографије куће у којој је боравио. Оптужница терети Радоњића, Ромића и Басту да су по налогу некадашњег председника СРЈ Слободана Милошевића организовали атентат на Драшковића 15. јуна 2000. године у Будви. Они су се, међутим, током процеса бранили да су радили свој посао а то је праћење сумњивих активности Драшковића који се састајао са, за службу, безбедносто-интересантим лицима.

(Танјуг)

 

 

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести